Relatia mamei cu bebelusul

Fiecare mamica isi doreste sa aiba parte de armonie in relatia cu cel mic. Inca de cand afla ca este insarcinata, ea incepe sa isi imagineze cum va fi copilul, ce vor face impreuna si cum va fi ea ca mama. Majoritatea oamenilor stiu deja ca primul an de viata este esential in dezvoltarea atasamentului si, daca este bine gestionat, poate creste sansele viitorului adult de a avea relatii functionale si fericite.
Cand incepe relatia cu bebelusul
Relatia intre mama si bebelus nu este importanta insa numai in primul an, ci ea incepe mult mai devreme si se desfasoara pe tot parcursul vietii.
Conexiunea dintre mama si copil se dezvolta din momentul in care mama afla ca este insarcinata. Atunci ea incepe sa fie mai atenta la corpul ei si la nevoile acestuia, care acum reprezinta nevoile amandurora – ale ei si ale fatului. Tot acum incepe o perioada lunga de proiectare a propriilor dorinte, dar si temeri. Mamica se gandeste la modul in care va fi copilul, daca va fi baiat sau fata, ce vor face impreuna. Incet, incet, desi nu l-a vazut inca, ea isi creeaza o imagine despre el. Acum incepe sa se dezvolte si atasamentul pentru fat. Din perspectiva fatului, el este in relatie cu mama din prima clipa, depinzand de organismul ei. Incepand cu 8 saptamani, el poate simti vag atingerile, iar la 32 de saptamani poate diferentia intre cald si frig.
In jurul a 11-15 saptamani, simturile gustativ si olfactiv incep sa se dezvolte. Astfel, bebelusul poate percepe diferite alimente, dar si mirosul mamei. Astfel, el incepe sa o cunoasca pe mamica mai bine si o va recunoaste si dupa nastere.
Dupa a 27-a saptamana de sarcina, bebelusul poate distinge intre voci diferite si le poate recunoaste daca le aude de mai multe ori. De asemenea, el aude si simte si bataile inimii mamicii. Se presupune ca acesta este unul din motivele pentru care bebelusii sunt mai linistiti atunci cand stau in dreptul inimii mamicii. Asadar, bebelusul incepe sa o cunoasca pe mamica inca din burtica: ii recunoaste vocea, mirosul si chiar si preferintele alimentare.
Relatia dupa nastere
Dupa nastere, relatia dintre cei doi devine mai puternica si ei incep sa se cunoasca cu adevarat. Daca pana acum mama doar isi imagina cum va fi bebelusul, acum il are in fata ei in carne si oase, nu doar in imaginatie. Cel mai probabil, nou-nascutul nu va fi exact cum si-a imaginat noua mamica. Putini oameni includ in fanteziile lor copii care plang din 3 in 3 ore si care au dureri de burtica, axandu-se mai mult pe momentele placute.
Este important ca mamica sa fie foarte atenta la bebelusul adevarat, si nu la cel din imaginatia ei, si sa raspunda nevoilor reale. Astfel, daca ea este receptiva si ii ofera bebelusului ceea ce isi doreste, acesta se va simti in siguranta, va fi mai relaxat si va dezvolta un atasament securizant. Acest lucru il va ajuta in viitor sa aiba incredere in cei din jur si sa se implice deschis in relatii sanatoase pentru el in care sa poata primi ceea ce are nevoie si oferi la randul sau. Pe masura ce copilul creste, relatia devine din ce in ce mai complexa. Totusi, apropierea constanta si dependenta bebelusului sunt inlocuite de alte forme de contact, cum sunt limbajul, imbratisarile, joaca si asa mai departe, fiecare perioada din dezvoltarea celui mic venind cu multe provocari, dar si foarte multe satisfactii.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut