Relația pansament: inevitabilă, dar distructivă!
Relația pansament este o relație de tranzit care apare, de obicei, la foarte scurt timpul după ce s-a încheiat o mare poveste de iubire. Relația pansament are scopul să ne aline inima și să ne ocupe gândurile. Din păcate, acest tip de relație este, uneori, inevitabilă, însă poate fi distructivă nu doar pentru noi, ci și pentru cel de alături.
De ce te arunci într-o relație pansament?
După o despărțire, după un divorț, mai corect spus, după ce se încheie aceea relație despre care credeai că va fi veșnică, te simți deznădăjduită, indiferent care a fost motivul rupturii. Sentimenetele de neîmplinire, de frustrare și de tristețe pot fi, într-adevăr, mult mai accentuate dacă celălalt a ales să iasă din viața ta și nu tu ai fost cea care a luat decizia radicală. Ei bine, cumva firesc, cauți alinare și crezi că începând o nouă relație vei reuși să treci mai ușor peste despărțire. Este posibil ca tu să o faci inconștient, însă te atenționăm că acest comportament este mai nociv pentru tine decât te-ai fi așteptat. Relația de urgență te poate dezamăgi mai mult decât singurătatea pentru că, da, principalul motiv pentru care te arunci într-o relație pansament este teama de a fi singură.
Cum știi că ești într-o relație pansament?
Știi că ești într-o relație pansament atunci când entuziasmul primelor zile sau săptămâni se dizolvă brusc. Știi că ești într-o relație pansament când cauți să continui relația trecută și să reconstruiești ceea ce nu a fost funcțional atunci. De asemenea, știi că ești într-o relație pansament când te gândești la fostul mai mult decât la actualul, când vorbești mai mult despre fostul decât despre actualul, când faci lucruri ostentativ pentru a-l face gelos și-ți proiectezi în prezent secvențe din trecut.
Relația pansament, o relație-minciună?
Relația pansament nu este o relație minciună, decât dacă tu alegi să te minți pe tine și pe partener. Este important să conștientizezi faptul că poate fi vorba de un astfel de tipar relațional și să-ți avertizezi noul partener astfel încât el să știe cum să abordeze situația. Nu este exclus ca o relație pansament să se transforme într-o căsnicie, dar pentru asta trebuie să fii sinceră cu tine și cu el. În caz contrar, da, relația pansament poate fi considerată o relație-minciună, ba mai mult, o relație care rănește. Nici ție nu ți-ar plăcea să fii folosită de altcineva, prin urmare nu folosi nici tu, la rândul tău, sentimentele altcuiva.
Cui pe cui…se scoate?
Din păcate, plecând de la acest proverb, o vorbă din popor, și extrapolând, avem tendința să ne mințim că oricum cui pe cui se scoate. Ei bine, nu este o regulă, nu are la bază nicio demonstrație științifică și psihologii nu marșează pe această atitudine. În plus, cui pe cui se scoate, dar rămâne o gaură de astupat mai adâncă decât ceea ce era inițial. După ce se încheie o relație de lungă durată, este recomandat să stai singură o perioadă să-ți vindeci rănile, să te reanalizezi și reconstruiești. Dă-ți timp să faci cunoștință cu tine, cea de acum. Lasă timp ca durerea să se vindece și nu încerca să o ascunzi în brațele altcuiva. Mai devreme sau mai târziu va ieși la suprafață, și va fi mai puternică și mai dăunătoare.
De ce nu durează relațiile pansament?
Relațiile pansament nu durează pentru că nu ești pregătită emoțional și sentimental să acorzi iubire și încredere altcuiva, pentru că tinzi să te întorci cu gândul în trecut, pentru că faci comparații între actualul și fostul, pentru că (poate) mai speri într-o împăcare și continuare, pentru că nu ți-ai asumat pe deplin despărțirea, pentru că trăiești cu teama de singurătate, pentru că nu-ți acorzi timp să reflectezi la ceea ce a fost, la greșelile făcute, pentru că ai niște așteptări nerealiste de la celălalt și…nu în ultimul rând, pentru că nu te cunoști cu adevărat pe tine și nu știi ce vrei de la un viitor partener.