Relatie plictisitoare? Afla motivele pentru care o relatie poate deveni plictisitoare
Uneori, o relatie ne poate ocupa timpul fara sa ne dam seama, facandu-ne sa ne simtim cei mai fericiti oameni din lume; alteori, o relatie devine plictisitoare si parca nimic nu se intampla asa cum ne-am dori, complacerea in aceasta situatie aducand cu sine insatisfactie si tristete. Multe cupluri sunt in aceasta situatie – acest rezultat nu este imbucurator, iar noi nu putem ramane pasivi la astfel de statistici. Ceea ce trebuie stiut este faptul ca plictiseala intervine intr-o relatie, pentru ca partenerii nu s-au implicat activ pentru a preveni aparitia acestei stari. Poate nu si-au dat seama, poate nu au stiut cum anume sa o faca, poate bazandu-se ca totul merge ca pe roate, au ignorat unele activitati sau au neglijat comunicarea si relationarea afectiva, poate pretentiile unuia au fost mult prea mari, raportat la ceea ce putea oferi celalalt, poate rolurile in relatie nu au suplinit nevoile reale cu care cuplul se confrunta sau, indiferent de motiv, partenerii s-au culcat pe-o ureche si astfel situatia s-a cronicizat, ducand la plictiseala, monotonie sau chiar la o stare apasatoare de suparare.
Cum ne dam seama ca suntem intr-o stare de plictiseala in relatia cu partenerul?
Poate parea ciudata aceasta intrebare pentru multi cititori si riscam sa cadem in derizoriu cu acest curaj de a posta intrebarea de mai sus, insa ne asumam acest lucru si aducem la pachet o scurta explicatie. Multe cupluri traiesc starea de indragostire cu patima, aceasta stare durand, in cazurile fericite, o perioada de ani buni. La altii, dragostea dureaza mai putin. La un moment dat, apar inevitabil diferente intre modul in care partenerii percepeau odata relatia si in care o percep in prezent, ajungand sa se intrebe daca mai sunt cu adevarat fericiti sau daca mai are rost relatia pe care o au. Deseori apare o stare confuza si partenerii plutesc intr-o stare de dualitate, intrigati de propriile ganduri − daca sa continue relatia sau sa dea curs unor impulsuri de moment, ca, de exemplu, de a sari in bratele altcuiva, de a avea o aventura, de a se distra, de a umple atmosfera cu ceva atractiv si satisfacator sau de a gasi cu totul alte activitati in care sa se implice decat cele permise de conjunctura in care se afla. Tintuiti uneori de sentimente de vina, nu ajung sa dea curs fanteziilor sau dorintelor, accentuand frustrarea si nemultumirea.
Comunicarea cu partenerul va implica evitari si deformari de situatii, fie pentru a se proteja ceea ce a mai ramas din relatia care a fost odata, fie, pur si simplu, pentru a nu permite escaladarea conflictelor domestice sau pentru a se masca tradarea. Comunicarea directa si sincera ar fi cea mai indicata in acest caz, pentru ca un cuplu aflat intr-o stare de plictis si nemultumire sa se regaseasca si sa se reinventeze, adica sa inceapa sa lucreze la remedierea situatiei pentru a se salva.
De ce sunt plictisit?
Poti descoperi aceste motive de unul singur daca constientizezi ca starea se poate agrava si, odata intelese motivele, le poti explica partenerului fara a accentua sau dramatiza situatia, gasind impreuna cai de remediere pentru a putea regasi bucuria si starea de confort in relatie. Daca nu intelegi cu adevarat motivele din spatele plictiselii, nu vei fi capabil cu adevarat sa te bucuri de o relatie fericita. Mai jos incercam sa detaliem situatiile care pot aduce o stare de plictis partenerilor implicati intr-o relatie, invitand, de asemenea, la depasirea plictiselii, la luarea unor decizii pentru binele comun si pentru bucuria unei relatii perfecte.
Motive pentru care o relatie poate deveni plictisitoare:
– Rutina de zi cu zi. Atunci cand totul devine previzibil si stii cu exactitate ce se va intampla in fiecare zi, relatia poate deveni monotona si poate ingradi perspectivele de dezvoltare, ambitiile personale etc.
– Lipsa entuziasmului si planificarile excesive. Cand o perioada lunga de timp nu ai mai facut nimic interesant alaturi de cel drag, e timpul sa te gandesti la o surpriza, care poate aduce emotie si placere. Gandeste-te sa planifici o vacanta, o cina romantica, cumpara un cadou, ceva ce poate crea o stare de emotie si placere pentru amandoi. Fa ceva inedit, spontan, regaseste umorul, jocul, pentru a mentine relatia interesanta si a-i da un suflu tineresc.
– Dragoste fragila. Cand o relatie a fost intemeiata pentru anumite interese (de ex. interese materiale sau sex) si nu a fost alocat timp suficient pentru ca partenerii sa se descopere reciproc sau sa aprofundeze cunoasterea, nu pot stabili planuri comune, obiective pe termen mai lung, povestea de dragoste este destul de subreda.
– Standarde nerealiste, vanatoarea de oportunitati. Atunci cand nu cauti decat sa vanezi oportunitati, vazand un potential mai bun in multe alte aspecte decat ceea ce ai in prezent, traiesti cu un sentiment ca meriti ceva mai bun, plictisindu-te destul de repede de relatia pe care o ai si in care nu te regasesti.
– Viata intima monotona. Dupa cativa ani, sexul poate deveni o rutina si atunci partenerii pot comunica pe aceasta tema deschis pentru a diversifica si tranforma lucrurile si a aduce din nou satisfactia in pat.
– Comunicarea lipsita de importanta. Daca nu acorzi importanta comunicarii cu partenerul tau si ti se pare ca e un efort prea mare sa dai explicatii sau este plictisitor sa vorbesti despre lucruri marunte, poti pierde din vedere un lucru esential, si anume ca, in realitate, lucrurile mici pot insemna mult pentru partener si intaresc increderea necesara pentru supravietuirea relatiei.
– Lipsa obiectivelor pe termen mai scurt si mai lung. Obiectivele si implicarea comuna a partenerilor pentru realizarea lor, pasiunile comune sau canalizarea intereselor dau un sens relatiei si determina apropierea si unirea partenerilor si dezvoltarea sentimentului de contributie reciproca la construirea unei relatii durabile.
Text: Ionela – Janina Sabou, Psiholog