Relaţii toxice între fraţi
Prietenii ți-i alegi, familia nu, așa că e de înțeles de ce uneori, familia poate să fie nocivă, toxică, dăunătoare, iar tu să nu știi cum să procedezi, astfel încât să scapi cât mai repede din această situație.
Ce înseamnă relație toxică?
De relații toxice avem parte mulți dintre noi și de multe ori nici nu ne dăm seama pentru ca nu ne învață nimeni cum ar trebui să arate o relație normala și uneori ni se mai și spune că exagerăm noi, că ni se pare sau că suntem prea sensibili. Iată principalele semne ale unei relații toxice:
- Ești rănit constant. Ești hărțuit, jignit, atacat, umilit, manipulat, nu se ține cont de părerea ta sau de sentimentele tale.
- Nu iți place să stai lângă acel om. Simpla prezență a acelui om îți dă o stare de greață, de nervozitate și nu te simți deloc confortabil.
- Ești urmărit. Persoana în cauză caută să fie mereu în prezența ta, să te denigreze în fața altora.
Cum gestionezi o astfel de relație cu frații?
E îngrozitor să locuiești cu un om care îți face rău, iar de cele mai multe ori, părinții sunt martori tăcuți la starea tensionată din casă și aleg să spună că așa sunt frații, o să se maturizeze cândva și aleg să ignore suferința celui hărțuit uneori din indiferență, alteori pentru ca nu știu cum să gestioneze o astfel de relație.
Primul pas în cazul unui frate toxic e să îi spui că nu îți place ce se întâmplă și să spui ferm ca vrei să se oprească. Nici dacă e mai mare sau mai mic, nu trebuie să suporți umilințe.
În al doilea rând, discuți deschis cu părinții despre situația tensionată dintre voi, despre felul în care te face să te simți, despre tot ce trăiești din cauza lui.
În final, trebuie să accepți că poate nu o să fiți cei mai buni prieteni prea curând, dar măcar puteți locui sub același acoperiș dacă altă opțiune nu aveți.
Ce faci dacă familia nu e de acord cu tine?
Din păcate, există familii care nu dau importanță unor astfel de situații sau aleg cu disperare să creadă ca nu este adevărat. Dacă ești minor, iar familia nu dă importanță suferinței tale, atunci psihologul școlii sau cadrele didactice au competența de a interveni în situația dată. Un copil care este hăituit, este un copil a căror performanță școlară scade considerabil. Dacă ești adult, cel mai bine pentru tine e să te îndepărtezi de astfel de mediu chiar dacă asta reprezintă o provocare mai mare. Faptul că tai de la rădăcină răul îți va crește calitatea vieții considerabil. Poți păstra legătura cu părinții chiar daca fratele locuieste în aceeași casă.
Cum să elimini din viața ta un astfel de om?
E foarte important de înțeles că nu avem nicio datorie față de nimeni în a păstra oameni toxici în viața noastră. Rupi orice legătură, ignori orice metodă de comunicare dacă simți că asta ți-ar face bine și dacă ai observat că amiabil nu rezolvi nimic. Poți de altfel să păstrezi relația la un nivel strict conversațional, pentru că sigur mai aveți de vorbit în legătură cu părinții.