Relatiile karmice de iubire si principiile karmei
Karma este un concept religios/filosofic care defineste orice activitate, decizie fizica sau spirituala cu o anume incarcatura energetica, care conduce catre o urmare, consecinta obligatorie, pozitiva sau negativa. Dictionarele limbii romane – sursa: dexonline.ro -, in functie de anii editiilor, arata mai multe sensuri ale cuvantului karma printre care:
Karma s.f. (in hinduism si religii orientale, jainism, budism) = forta interpersonala care cantareste toate faptele in decursul vietii si care determina in ciclul de transmigrare a sufletelor, calitatea vietii urmatoare. (Dex 2009)
Karma s.f. (in sistemul filosofic brahmanic) = notiune care desemneaza o lege universala in virtutea careia soarta oamenilor ar fi determinata de actiunile lor din incarnarile anterioare; fatalitate, destin. (Dex 1998)
Karma s.f. (in filosofia brahmanica) = notiune care reuneste renasterile si reincercarile succesive ale sufletelor, migratia lor dupa moarte si forta care le genereaza si le conduce. (Doom 2- 2005, Nodex 2002)
Karma s.f. (in religiile budiste) = suma consecintelor etice ale actiunilor bune sau rele ale unei persoane care determina avatariile reincarnarilor; fatalitate, destin. (D.N.1986)
Conceptul este unul destul de abstract, deoarece multi oameni nu pot vedea o legatura intre actiuni la nivel fizic, material si consecinte greu de inteles sau, mai mult decat atat, multi oameni nu cred in conexiuni cu fapte din vieti anterioare pentru ca nu cred in existenta unei vieti anterioare si nici a unei vieti viitoare. Insa, daca incercam o definire mai apropiata de credintele din prezent, putem incadra termenul in ceea ce ar putea insemna consecinte ale propriilor actiuni pe termen mai lung si de care nu ne putem da seama decat atunci cand ele apar, fara a le incadra in pacate sau pedepse ale vietii, ci vedea drept legi normale ale ideii de echilibru pe pamant. Daca proiectezi si realizezi fapte bune, karma este pozitiva; daca proiectezi si realizezi lucruri rele, karma este negativa.
Despre relatiile karmice
Se intampla ca, in anumite momente ale vietii, sa intalnim persoane cu care conexiunea este usoara, simtim o energie pozitiva sau, mai mult decat atat, parca o scanteie de recunoastere se aprinde in suflet, un sentiment de familiaritate, un dor de ceva nu tocmai clar sau definit. Fizionomia fetei acelei persoane parca spune ceva, numele sau vocea lui, in mod similar, transmit ceva ce promite o relatie oportuna. In cazul in care aceasta persoana devine un posibil iubit, aceste sentimente sunt amplificate, oferind relatiei o intensitate compulsiva si ademenitoare. Se simte o conexiune care merge dincolo de ceea ce se declara sau dincolo de ceea ce se face in concret. Pare ceva profund si dincolo de ceea ce este firesc, dorinta ca viata sa uneasca si moartea sa desparta in acelasi timp aceste suflete. Din pacate, doar pentru ca ceva este familiar sau ne atrage intr-un mod mai intens si mai provocator nu inseamna ca acea relatie va fi benefica pentru noi. Daca nu gasim explicatii rationale, s-ar putea ca starea de confort sau de atractie atat de contrarianta sa o simtim, de fapt, fata de persoane care sunt foarte limitative. Daca avem stima de sine scazuta, ne putem simti confortabil si bine primiti sau chiar sa simtim atractie in conversatiile cu persoane care ne ofera ceea ce ne dorim in acel moment si nu ne dorim sa spargem zidurile groase ale necunoscutului dintre noi. Cauzele unei stime de sine scazute pot fi diverse si, de cele mai multe ori, asociate cu factori situationali din experienta trecuta. Neputinta, vinovatia, lipsa de comunicare autentica duc la adancirea ranilor emotionale si, in prima faza, acesti factori nu fac decat sa perpetueze tot felul de credinte care s-au sedimentat de-a lungul timpului si care ajung sa defineasca persoana. O relatie karmica aduce cu ea modele anterioare repetitive si comportamente care par a avea prea putin de-a face cu dorintele noastre constiente si cu actiunile intreprinse in mod constient.
Daca suntem constienti de ceea ce inseamna dragostea adevarata, si anume o experienta linistita in care partenerii impartasesc respect reciproc, bucurie si contribuie impreuna la dezvoltarea atat personala, cat si a relatiei, putem simti destul de usor ca hipnotizarea care se produce in cazul unei relatii karmice ne controleaza si ne manipuleaza afectiv. S-ar putea sa existe implinire fizica, actul sexual sa fie mai mult decat satisfacator si sa ai impresia ca acea persoana te cunoaste de mult timp, pentru ca spune lucruri care te capteaza, te prind, te invaluie si te fascineaza. Insa, in timp, poti descoperi ca certurile sunt intense si lucrurile care se spun pe fond de tensiune sunt de neiertat. Si se intampla ca si urmatoarea relatie sa fie la fel… si la fel… si la fel… iar acest lucru se intampla pentru ca, dupa principiul karmei, nu invatam din greselile trecute, din experientele pe care le avem, nu depasim temerile, nu ne rezolvam problemele din trecut care continua sa ne urmareasca. In mod firesc, ar trebui sa invatam din experientele pe care le avem si sa cautam lucruri diferite in viitor fata de ceea ce in trecut ne-a creat neplaceri sau durere.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou