Relatiile stabile se modifica mereu
Chiar daca putem avea impresia ca o relatie de cuplu stabila si functionala este si va ramane intr-un fel anume pentru totdeauna, realitatea va infirma aceasta ipoteza. De ce? Pentru ca noi suntem fiinte umane evolutive, asadar, predispuse la schimbare. Experienta schimbarii este benefica cresterii si maturizarii noastre personale, fara de care am stagna, odata cu trecerea timpului, in fata lumii intregi. Cuplurile care se impotmolesc atunci cand apar schimbari in viata unuia dintre parteneri sau a ambilor sunt cuplurile rezistente la schimbare. Teama de esec, de noutate, de consecintele imprevizibile ale schimbarii le blocheaza initiativa, flexibilitatea si evolutia care, de altfel, sunt perfect naturale. Atunci cand iubirea este suficient de puternica, partenerii se pot adapta pozitiv oricarei schimbari.
A avea o atitudine receptiva fata de schimbarea propriei persoane, dar si a celuilalt reprezinta premisa fundamentala a unei relatii mereu proaspete, mereu revigorate si niciodata monotone. O relatie de cuplu in impas nu reprezinta intotdeauna ultima treapta catre sfarsitul iubirii, ci poate fi si un semn al nevoii de adaptare la o noua iubire resuscitata si mult mai puternica.
Responsabilitatea propriei vieti
Asumarea responsabilitatii propriei vieti reprezinta calea spre fericirea personala. Autoresponsabilizarea in parteneriatul de cuplu presupune responsabilitatea asumata pentru implinirea nevoilor si dorintelor personale, pentru nivelul de constientizare asupra emotiilor, gandurilor si actiunilor tale, pentru valorile si principiile dupa care iti ghidezi viata si, nu in ultimul rand, pentru stima pe care ti-o porti. Cam dificil de realizat, nu-i asa? Dar nu imposibil! In schimb, mult mai usor si mai confortabil este sa aruncam vina nefericirii noastre asupra celuilalt. Reprosul adresat partenerului de cuplu ascunde esecul gestionarii optime a propriei existente. Postura de victima este mult mai usor de experimentat decat cea de las sau de iresponsabil. Cu cat reprosam mai mult partenerului, cu atat iubirea noastra scade in intensitate si spectrul emotional negativ se dezvolta. Cresterea nivelului de responsabilizare din viata noastra ne va determina sa-l blamam mai putin pe celalalt si sa ne simtim mai fericiti.
Si totusi, multe cupluri sunt rezistente la schimbare…
Acest lucru este pe cat se poate de real. Evident ca s-a ridicat aceasta problema, a rezistentei la schimbare, in multe cercuri stiintifice. S-a ajuns la urmatoarele concluzii:
– Plafonarea intr-o stare de satisfactie considerata suficienta pentru moment. Practic, nu se doreste schimbarea prin prisma unei temeri referitoare la perturbarea echilibrului actual.
– Oamenilor nu le plac schimbarile impuse de ceilalti. Altfel ar sta situatia daca schimbarea in cuplu ar veni de la sine, din insusi interiorul cuplului.
– Teama ca nu cumva tabieturile relationale sa nu fie date peste cap. Acest lucru izvoraste de la premisa ca daca relatia de cuplu asa cum este ea, in momentul prezent, este functionala prin prisma tabieturilor sau obiceiurilor sale, o modificare a acestora ar conduce si la o dezechilibrare a relatiei.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei