Remedii naturale pentru stimularea lactației
Lactația este un proces complex cuprinzând mai multe verigi nervoase și hormonale. Pentru desfășurarea normală a lactației, glanda mamară este pregătită în cursul sarcinii, sub influența cantităților crescute de foliculină și progesteron. Foliculina favorizează în special dezvoltarea acinilor glandulari, iar progesteronul stimulează formarea glandelor mamare. Lactația propriu-zisă necesită prezența unui hormon secretat de hipofiza anterioară -prolactina – care stimulează formarea laptelui în celulele glandei mamare.
Pe lângă prolactină, secreția lactată este stimulată de ACTH, hormonii tiroidieni și corticosuprarenali.
Cum se poate stimula secreția lactată?
Mamele care alăptează pentru prima dată, se îngrijorează pentru că nu știu dacă produc suficient lapte pentru copilul lor. În general cantitatea de lapte matern este suficientă, mai sunt și situații rare când cantitatea de lapte este scăzută. Nu se produce suficient lapte matern în cazul în care mama suferă de anumite boli, când nu se alimentează corespunzător, când copilul nu este poziționat corect la sân, când mama traversează o perioadă stresantă din punct de vedere emoțional și psihic, nefiind susținută de familie.
Atunci când laptele nu este suficient, copilul nu mai ia în greutate sau poate să și scadă în greutate, ceea ce predispune la slăbirea sistemului imunitar și apariția mai multor probleme de sănătate.
Mamele trebuie să cunoască importanța alăptatului la sân, iar în cazul în care se confruntă cu o cantitate de lapte insuficient trebuie să-i comunice medicului curant care poate să-i prescrie medicamente pentru stimularea lactației sau mama poate la domiciliu să apeleze la câteva remedii naturale simple.
Remedii naturale pentru creșterea producției lactate
-
Compresie caldă.
Circulația scăzută a sângelui la nivelul sânului poate fi un motiv de producție inadecvată de lapte. Este important ca mama să-și pună la nivelul sânului înainte de alăptat compresii calde pentru stimularea aportului sanguin și să-și maseze sânii 5 minute înainte de alăptare.
- Schinduf.
Schinduful este considerat un remediu bun pentru stimularea lactației pentru că are un conținut important de fitoestrogeni care ajută la creșterea producției de lapte matern.
-
Fenicul.
Semințele de fenicul cresc producția de lapte matern, fiind o plantă care acționează ca un galactogog. Aceasta ajută la digestie, cât și la combaterea colicilor bebelușilor.
-
Chimen.
Semințele de chimen stimulează producția de lapte matern, îmbunătățește digestia și previn constipația, aciditatea și balonarea. Chimenul reprezintă și o sursă de fier pentru proaspăta mămică.
-
Scorțișoara.
Scorțișoara pe lângă rolul de a crește producția lactată, îmbunătățește aroma laptelui. Consumul acesteia poate duce la întârzierea apariției menstruației după naștere, cât și prevenția concepției timpurii.
-
Busuioc.
Această plantă pe lângă faptul că ajută la creșterea producției lactate, el poate ajuta și la calmarea stărilor de nervozitate ale mamei.
-
Usturoi.
Usturoiul este considerat un excelent galactogog, iar mamele care consumă acest aliment tind să alăpteze mai mult timp, iar bebelușilor le place aroma.
-
Morcov și sfeclă.
Aceste legume conțin o cantitate importantă de beta-caroten care duc la creșterea lactației, iar beta-carotenul este benefic pentru creșterea nou-născuților.
-
Făină de ovăz.
Făina de ovăz este o bună sursă de fier, iar deficiența de fier este unul dintre motivele principale ale producției scăzute de lapte matern.
Cu cât o mama își alăptează mai des și mai mult bebelușul la sân, cu atât cantitatea de lapte va crește. Copilul trebuie alăptat la un sân până îl golește si pe urmă se va muta la celălalt sân. Este important ca mămicile să nu consume alcool sau să nu fumeze pe parcursul alăptării.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.