Remedii naturiste in dismenoree
Dismenoreea reprezinta o menstruatie dureroasa si este una din problemele cele mai comune la femei. Cele mai multe femei incep sa aiba dismenoree in timpul adolescentei, de obicei, in termen de 4-5 ani de la prima menstruatie. Perioadele dureroase devin mai putin frecvente ca femeie adulta.
Simptomele dismenoreei
Durerea este, de obicei, sub forma de crampe, situata in regiunea suprapubiana, in partea din spate sau coapse. Durerea incepe chiar inainte sau concomitent cu sangerarea menstruala si diminueaza treptat in 1-3 zile. Alte simptome includ greata, diareea, ameteala, oboseala, cefaleea.
Optiuni de tratament
Exista o serie de tratamente disponibile pentru femeile cu dismenoree. Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) reprezinta o clasa de medicamente foarte eficienta in reducerea durerii asociate cu dismenoree. Unele AINS sunt disponibile fara prescriptie medicala, in timp ce altele necesita o reteta. AINS sunt mai eficiente daca sunt incepute cat mai curand la debutul sangerarii si apoi continuate regulat, 2-3 zile.
Anticonceptionalele si alte metode contraceptive reprezinta, de asemenea, tratamente eficiente. Ele actioneaza prin subtierea mucoasei uterului, locul unde se formeaza prostaglandinele, cu scaderea contractiilor uterine si a sangerarii menstruale. Femeile pot alege sa utilizeze AINS si contraceptive hormonale simultan pentru a controla dismenoreea.
In mod traditional, contraceptivele hormonale sunt folosite astfel incat femeia sa aiba sangerari lunare. Cu toate acestea, femeile care prefera sa nu aiba sangerare in fiecare luna si cele care doresc sa reduca la minimum dismenoreea pot folosi aceste contraceptive continuu, pentru a evita sau reduce la minimum durerea asociata cu perioada menstruala.
Dispozitivul intrauterin (DIU) care contine levonorgestrel (Mirena) poate reduce dismenoreea cu pana la 50%.
Tratamente non-farmacologice
Tratamentele care nu presupun utilizarea unui medicament pot, de asemenea, ajuta in reducerea durerii. In unele cazuri, aceste tratamente nu sunt la fel de eficace ca medicamentele, desi ele pot fi combinate cu un medicament pentru a creste beneficiul.
Caldura − aplicarea de caldura la nivelul abdomenului inferior, cu un prosop incalzit, sticla cu apa fierbinte, poate reduce semnificativ durerea. Se recomanda o temperatura de aproximativ 40 ºC. Caldura poate fi aplicata ori de cate ori este nevoie. Utilizarea de caldura in plus fata de ibuprofen poate accelera ameliorarea durerii.
Tratamente dietetice, pe baza de plante si vitamine − o varietate de terapii dietetice si vitamine au fost studiate pentru ameliorarea dismenoreei. Cu toate acestea, studiile au implicat un numar mic de femei si nu au oferit suficiente date cu privire la siguranta si eficacitate.
Exercitii fizice − par a reduce simptomele menstruale, inclusiv durerea, in unele studii.
Medicina alternativa − exista unele dovezi ca practicile medicinei complementare, cum ar fi yoga sau acupunctura, sunt eficiente in reducerea perioadelor dureroase. Cu toate acestea, este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma siguranta si eficacitatea acestor tratamente.
Stimulare electrica nervoasa transcutanata − este un tratament care implica utilizarea de patch-uri cu electrozi care sunt aplicati pe piele aproape de zona de durere. Curentul electric este considerat a stimula eliberarea de substante chimice care blocheaza sau reduc impulsurile nervoase dureroase.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie