Renuntarea deliberata la sarcina, o decizie cu implicatii puternice asupra psihicului mamei
A avea un copil este o decizie foarte importanta in viata unui cuplu, in special in viata unei femei.
Se poate intampla ca vestea asteptarii unui copil sa nu fie primita cu bratele deschise, ci dimpotriva, sa fie generatoare de suferinta pentru viitoarea mama.
Noptile nedormite, framantarile interioare si sentimentele de vinovatie pot culmina cu decizia de a face intrerupere de sarcina.
Avortul este intreruperea unei sarcini in orice moment inainte de nastere. Incarcatura sa emotionala este foarte puternica si afecteaza indiscutabil femeia aflata intr-o astfel de situatie.
Motivele deciziei de a avorta
Motivele sunt multiple: de la dificultatile economice, prioritizarea carierei, momentul sau partenerul nepotrivit pana la refuzul de a deveni mama.
Iata ca vorbim despre o decizie extrem de grea, cu un impact negativ pe plan psihic asupra mamei pe termen lung. Mustrarile de constiinta invaluite subtil de principii religioase si aspecte moraliste vor influenta din umbra cresterea si alimentarea continua a nivelului de stres, greu de depasit.
Cu toate ca decizia de a avorta are un impact major asupra mamei, totusi in fiecare an se inregistreaza un numar impresionant de avorturi. Si asta in conditiile in care piata este saturata de metode contraceptive performante si preventia unei sarcini nedorite se realizeaza inca de pe bancile scolii.
Cauzele aparitiei unei sarcini nedorite
In primul rand, exista posibilitatea ca metodele contraceptive sa esueze in misiunea lor de a evita o sarcina. Fie se intampla accidental, cum ar fi ruperea prezervativului, fie se datoreaza utilizarii necorespunzatoare a acestora.
In al doilea rand, exista posibilitatea descoperirii de malformatii congenitale ale fatului in primul trimestru de sarcina. In aceasta situatie, cele mai multe mamici decid sa avorteze. De cele mai multe ori, mamele se simt incapabile sa aiba grija de un copil cu handicap sau cu probleme medicale grave. Totodata, exista credinta ca, dand nastere unui astfel de copil, nu ar face decat sa condamne la boala, umilinta si suferinta atat copilul, cat si intreaga familie.
In al treilea rand, pe langa motivatia precedenta, o stare de sanatate precara a mamei, cat si punerea vietii acesteia in pericol pot declansa ceea ce se numeste avort in scop terapeutic.
Cu mult inainte de legalizarea avorturilor, toti viitorii medici stiau ca avortul este strict interzis. In prezent, aceasta idee nu mai este valabila deoarece, in tara noastra precum si in Occident, avortul a devenit legal. Ceea ce face ca milioane de sarcini sa sfarseasca in cabinetul medicilor ginecologi.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei