Repausul la pat in timpul sarcinii: ghid util
Repausul la pat in timpul sarcinii este uneori prescris pentru a ajuta la prevenirea complicatiilor. La gravide, recomandarea medicala pentru repaus la pat, zile sau saptamani, ar putea parea o pauza bine-venita si meritata. Cu toate acestea, in realitate, repausul la pat in timpul sarcinii poate genera probleme. Femeia nu va fi in masura sa isi indeplineasca activitatile cotidiene si chiar recreative, lucru care ar putea sa o afecteze emotional.
Repausul la pat nu este un remediu dovedit pentru prevenirea complicatiilor sarcinii sau pentru prevenirea nasterii premature si este recomandat sa fie mai putin prescris, in situatii cu totul speciale. Totusi, repausul la pat este uneori folosit ca o masura de protectie.
Cand ar putea fi recomandat in sarcina repausul la pat:
Repausul la pat in timpul sarcinii mareste fluxul de sange la placenta si poate creste usor greutatea la nastere. Medicul obstetrician ar putea recomanda o perioada de repaus la pat, in orice moment in timpul sarcinii, daca apar:
- sangerari vaginale sau probleme cu placenta;
- un col uterin incontinent – o afectiune in care colul uterin are tendinta de a se deschide (dilata) prematur;
- contractii si alte semne sau simptome de travaliu prematur;
- sarcini gemelare sau sarcini multiple.
Variante de odihna
In unele cazuri, repausul la pat in timpul sarcinii inseamna, pur si simplu, scaderea nivelului de activitate pentru o perioada de timp. Gravida este libera sa se miste prin casa, atat timp cat evita ridicarea de greutati sau activitati fizice care impun efort crescut. In functie de cerintele locului de munca, poate beneficia chiar de posibilitatea de a continua munca.
In alte cazuri, repausul la pat este mult mai strict, fara permisiunea de a lucra sau de a executa treburile casnice, chiar usoare, pana dupa nastere.
In cazul in care medicul prescrie repaus total la pat in timpul sarcinii, igiena personala ar putea fi limitata la bai cu buretele si la utilizarea unei plosti. Acest tip de repaus la pat ar putea necesita spitalizare.
Efectele secundare ale repausului la pat
Repausul la pat in timpul sarcinii poate genera dureri musculare si dureri articulare. Repausul la pat poate creste, de asemenea, riscul de formare a cheagurilor de sange, in special in venele membrelor inferioare. Masa osoasa ar putea, de asemenea, scadea.
Emotional, gravida s-ar putea simti limitata sau izolata. Modificari ale dispozitiei, vinovatia, anxietatea si depresia sunt frecvente.
Sfaturi utile
Pentru a profita din plin de repausul la pat, luati in considerare aceste sfaturi:
- Organizarea. Asigurati-va ca tot ce aveti nevoie este in apropiere, la indemana;
- Combateti plictiseala. Organizati-va fotografiile sau incepeti un nou album. Cumparati online articole pentru copii. Planificati urmatoarea vacanta. Invatati tehnici de relaxare. Planificati meniul saptamanii;
- Ramaneti flexibila. In cazul in care medicul aproba, incercati metode de stretching;
- Acceptati ajutorul. Cand prietenii si cei dragi intreaba ce pot face, fiti pregatita cu o lista de sarcini specifice;
- Ajutor cu copiii mai mari. Daca aveti alti copii, faceti activitati relaxante impreuna, cum ar fi citirea cartilor, colorarea sau vizionarea de filme;
- Cautati sprijin. Pentru a ajuta la mentinerea unei atitudini pozitive, luati legatura cu alte femei care se confrunta cu aceeasi problema.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie