Respectul de sine şi legătura cu alegerea partenerului
Respectul de sine constituie fundamentul tuturor deciziilor pe care le luăm în viață – cum ne tratăm pe noi înșine și cum permitem altora să ne trateze, este până la urmă motivul pentru care respectul de sine este crucial pentru starea noastră de fericire.
Din păcate, pe timpul dezvoltării noastre, lumea din jur, profesorii noștrii, sistemul de educație, au acordat o miză aproape exclusivă respectului față de ceilalți, respectul față de semenii noștri, față de colegi, prieteni, familie. Nu este nimic greșit în această abordare, dar în egală măsură este important respectul față de sine, deoarece, dacă nu îi acordăm importanţa cuvenită ne vom situa ca persoane întotdeauna pe o poziție inferioară altora, sau a dorințelor altora, plăcerilor altora, intereselor altora. La o altă extremă se situează persoanele care confundă respectul de sine cu un Ego supradimensionat, mândrie sau orgoliu extrem și care nu deschid fereastră spre ceilalți, trăind încapsulați în propriile viziuni.
Respectul = imaginea de sine = încrederea în sine
Imaginea de sine se referă la modul în care ne percepem pe noi înșine din punct de vedere fizic, emoțional, mental și spiritual; cum ne vedem noi pe noi. Este părerea noastră despre ce fel de persoană suntem şi este create din propriile noastre idei și convingeri despre noi înșine.
Încrederea în sine reprezintă convingerea pe care o avem în legătură cu împlinirea unui obiectiv, credința că vom reuși într-un anumit context.
Respectul de sine este valoarea pe care ne-o atribuim singuri, cât credem că ne prețuim, cât credem că merităm să fim fericiți. Respectul de sine înseamnă încredere în propria persoană, onoare și demnitate și un comportament decent. Respectul de sine înseamă iubirea față de noi înșine. Dacă nu ne simțim valoroși, nu ne vom strădui pentru interesele, dorințele, plăcerile noastre și nu vom evolua în spiritul credințelor noastre.
Pentru a putea avea o viață fericită și împlinită este nevoie să ne acceptăm și să ne respectăm pe noi înșine. Este nevoie să ne acordăm șansa dezvoltării mizând pe un EU în care să credem, de care să nu ne fie rușine, să nu îl ascundem și căruia să îi acordăm șansa de a se exprimă liber, creator.
Respectul de sine în relația de cuplu
- Nu uita că, mai întâi de toate, e necesar să te iubești tu pe tine suficient de mult, astfel încât să îți evaluezi efortul, investiția, ceea ce oferi și să poți cere ceva la schimb, dorințele tale să conteze la fel ca și ale celuilalt, plăcerile tale să nu fie neglijate, să oferi dar și să primești și să te bucuri de acest schimb în relație.
- Nu uita cine ești și că decizia ta contează. Respectul de sine conduce la decizii în care tu contezi. În relație, ambii parteneri pot avea propriile păreri, dar atunci când numai părerea unuia contează, sau deciziile se iau fără aprobarea sau măcar înștiințarea ta, este panta de alunecare spre deindividualizare și devalorizare. Întăriți-vă valorile, principiile, credințele personale și investiți în efortul de a le face cunoscute și celuilalt.
- Căutarea atenției și a validării continue din partea celuilalt vs. drepturi personale, libertăți, credințe și valori. Nu ești perfect și îți poți permite să greșești. Poți remedia neajunsurile. Poți petrece într-o seară cu colegii fără partener. Poți să ai propriul proiect la care să lucrezi, propriile vise, propriile opinii. Nu vei fi o marionetă, atâta timp cât îți acorzi o valoare, ai încredere în tine, ești onest cu tine și cu cei din jur. Uneori validarea efortului, a bunelor intenții sau a comportamentului investit, vor întârzia să apară, și atunci nu trebuie să fiți dezamăgiți ci să acordați o mai mare importanţă respectului de sine în luarea deziziilor ce privesc relația.
- Meriţi iubire și respect și nu meriți să ai parte de comparații. Ai propriile tale limite și nu te compari cu nimeni. Ai propriile tale temeri, propriile tale sensibilități, propriile tale sentimente. Nu tolera abuzurile fizice, verbale sau emoționale.
- Nevoile tale sunt la fel de importante ca și ale celuilalt, dar fiecare avem responsabilitatea de a ne satisface propriile nevoi mai înainte de a ne îngriji de satisfacerea nevoilor celuilalt. Este prioritar să avem grijă de noi înşine pentru a putea exista și pentru ca celălalt să se bucure de prezența noastră, de afecțiunea noastră, de sprijin și suport.