Retentia de apa in sarcina – cauze si remedii
Retentia de apa in sarcina este o conditie normala, care nu pune in pericol mama sau bebelusul. Pe parcursul sarcinii lichidul se acumuleaza la nivelul membrelor, cauzand umflarea picioarelor, degetelor sau gleznelor. Desi la inceput pare o situatie putin inconfortabila, pe masura ce sarcina avanseaza, aceasta produce din ce in ce mai mult disconfort. Pe de alta parte, atunci cand retentia de apa in sarcina apare brusc, producand umflarea rapida a membrelor, este indicat sa discutati cu un medic. Asadar, daca doriti sa aflati cum se defineste retentia de apa in sarcina si de ce apare, dar si care ar fi remediile pentru a ameliora disconfortul creat, cititi in continuare acest articol.
Cum se defineste retentia de apa?
Retentia de apa in sarcina reprezinta o conditie destul de des intalnita in aceasta perioada. Ea este cunoscuta si ca edem intrucat produce umflarea mainilor, picioarelor sau a gleznelor. Incapand cu trimestrul II de sarcina, retentia de apa este mai evidenta, cu precadere seara, atunci cand corpul acumuleaza 50% mai multe lichide si sange suplimentar pentru a acoperi si nevoile fatului.
Atunci cand se instaleaza retentia de apa in sarcina, pielea de pe membrele umflate nu mai revine la pozitia initiala daca este apasata. DImpotriva, in zona in care ati apasat va ramane o adancitura de dimensiuni mici. Din fericire, edemul care apare in aceasta situatie nu provoaca dureri, dar poate provoca disconfort.
De ce apare retentia de apa?
Retentia de apa in sarcina apare atunci cand corpul sustine mai multe lichide decat in mod normal, pentru a oferi necesarul de dezvoltare atat bebelusului cat si mamei. Pe parcursul zilei, surplusul de lichide tinde sa se acumuleze in zona inferioara a corpului. Aceasa situatie apare cu precadere in perioadele calduroase sau daca ati stat prea mult timp in picioare.
De asemenea, pe masura ce fatul se dezvolta, uterul pune o presiune mai mare pe vena cava inferioara. Asadar, circulatia sanguina incepe sa incetineasca, cauzand acumularea lichidelor la nivelul membrelor inferioare. Din cauza acestor circumstante, veti incepe sa simtiti acumulare de lichid si edem la nivelul picioarelor, gleznelor si degetelor.
Retentia de apa in sarcina – care sunt cauzele
Cea mai comuna cauza pentru retentia de apa in sarcina o reprezinta procesele fiziologice ce au loc in corpul viitoarei mame. Asa cum am explicat anterior, presiunea uterului asupra venei cave inferioare, cantitatea suplimentara de lichide, dar si cresterea in greutate a mamei pot determina aparitia retentiei de apa. In general, retentia de apa in sarcina apare in trimestrul III.
Pe de alta parte, retentia de apa in sarcina poate aparea si din alte cauze, mai serioase, cum ar fi:
- tromboza venoasa profunda – in acest caz se formeaza chiaguri de sange in venele din zona inferioara a corpului, mai ales in picioare. Retentia de apa in sarcina provocata de aceasta conditie este foarte inconfortabila, provocand eritem si durere la palpare. De asemenea, aceasta afectiune poate fi riscanta pentru sarcina, dar si pentru viata mamei.
- cardiomiopatia peripartum – aceasta conditie provoaca o stare accentuata de oboseala, dar si dificultati de respiratie si umflarea membrelor.
- celulita – in acest caz, bacteria afecteaza pielea si tesuturile ce se afla sub piele. Din aceasta cauza, puteti experimenta umflarea membrelor asociata cu insorirea acestora si durere la atingere. In general, celulita afecteaza picioarele, dar poate aparea si in alte zone ale corpului.
- preeclampsia – atunci cand apare aceasta afectiune, presiunea sangelui si nivelurile de proteina din urina sunt foarte crescuta. Aceasta situatie apare cu precadere in sarcina. Din acest motiv, exista riscul acumularii de lichide, cauzand umflarea fetei, manilor, picioarelor si cresterea in greutate. Atunci cand manifesta forme severe, preeclampsia poate afecta organele interne cum ar fi rinichii, plamanii, ficatul si poate afecta chiar si fatul.
Pentru a diagnostica in mod corect retentia de apa in sarcina, medicul va analiza cu atentie care sunt factorii favorizanti. De asemenea, va efectua o anamneza in baza careia va obtine informatii despre momentul in care au aparut edemele, dar si care este impactul acestora in desfasurarea activitatii mamei. In functie de concluziile obtinute in urma acestei analize, medicul va putea propune remediile potrivite.
Remedii pentru retentia de apa in sarcina
Atunci cand retentia de apa in sarcina apare din cauza uneia dintre conditiile mentionate mai sus, atunci medicul va propune un tratament care sa rezolve respectiva afectiune. In cazul in care aceasta conditie apare ca urmare a proceselor fiziologice normale, medicul care urmareste sarcina poate face urmatoarele recomandari:
- va puteti intinde pe partea stanga a corpului ajutand astfel uterul sa nu mai puna presiune pe vena cava superioara si sa ajute la intoarcerea sangelui catre inima;
- purtati sosete elastice care sa va asigure suport si confort la nivelul picioarelor;
- purtati imbracaminte lejera care sa nu va constranga in fluxul sanguin, mai ales la nivelul membrelor;
- puneti sangele in miscare prin exercitii fizice usoare efectuate periodic pentru a ameliora durerile de picioare si senzatia de umflare a gleznelor. Chiar daca nu aveti o conditie fizica buna, puteti incepe cu plimbari usoare in natura;
- consumati mai multa apa sau alimente cu continut ridicat de apa (apa de cocos, pepene rosu) decat inainte de sarcina pentru a favoriza drenarea rezervelor din organism. Ceaiurile pot fi o alternativa benefica ce poate inlocui apa (ceai de papadie, paducel sau ienupar);
- incercati sa urmati un regim alimentar sanatos in care sa evitati consumul de sare;
- evitati sa stati in picioare perioade indelungate de timp. Daca este necesar sa stati in picioare, incercati sa va odihniti picioarele tinandu-le ridicate si evitati cat mai mult sa stati picior peste picior;
- cresteti cantitatea de potasiu pe care o consumati din fructe sau legume (cartofi dulci, banane, spanac, fasole).
Retentia de apa in sarcina este un efect al dezvoltarii sarcinii, care poate aparea in mod normal. Edemele de la nivelul membrelor apar ca urmare a cresterii nivelului de lichide din corp, dar si din cauza circulatiei venoase ingreunate din cauza presiunii uterului pe vena cava inferioara. De asemenea, in cazul in care umflaturile provocate de retentia de apa incep sa fie neobisnuite si apar brusc, este recomandat sa discutati cu un medic pentru a intelege care este cauza exacta.
Surse:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/swollen-feet-during-pregnancy#takeaway