Rezistenta la schimbare a partenerului de cuplu. Cauze si explicatii psihologice
Rezistenta la schimbare, indiferent de context
Istoria umanitatii a demonstrat ca, in fond, oamenii sunt deosebit de adaptabili, pot face fata schimbarii si, in general, o accepta ca pe un fapt natural de viata. Si totusi se ridica anumite intrebari:
– De ce schimbarea in randul oamenilor devine atat de dificila in contextul vietii intime?
– De ce este schimbarea un cuvant atat de infricosator pentru multi oameni?
Oamenii opun rezistenta si incearca sa evite schimbarile de pe urma carora o duc mai prost decat in prezent, fie ca vorbim despre viata personala sau cea profesionala. Acest lucru este usor de inteles.
Si totusi se opune rezistenta, chiar si atunci cand schimbarea are un caracter neutru sau chiar favorabil persoanei in cauza.
Fii schimbarea pe care o doresti in lume!
Opozitia fata de schimbare va fi insa mai redusa daca nu este impusa din exterior, ci este initiata din interior.
Gandhi, marele lider indian, spunea: “Fii schimbarea pe care o doresti in lume!”. Mesajul sau este un indemn la self leadership si responsabilitate pentru propria viata, chemare la schimbarea sinelui, inainte de cea a semenilor si a lumii.
Cu alte cuvinte, nimeni nu se schimba doar pentru ca cineva din exterior ii solicita acest lucru, ci pentru ca simte cu adevarat nevoia de a face o schimbare in viata sa.
Asa ca, oricat de mult ti-ai dori ca persoana iubita sa fie altfel, iti recomand sa iei in seama filozofia marelui Gandhi. Altfel, dezamagirea va fi dureroasa, caci ceea ce iti propui este practic o misiune imposibila. Mai degraba si mai facil pentru tine ar fi ca tu insuti sau tu insati sa iti schimbi perspectiva sau perceptia asupra celuilalt.
Explicatii ale rezistentei la schimbare
Au fost identificate 6 motive psihologice pentru aceasta atitudine de opozitie in fata schimbarii :
- Lipsa convingerii ca schimbarea este necesara. Daca celalalt nu cunoaste si nu intelege clar scopul necesitatii unei eventuale schimbari, acesta va considera starea sa actuala ca fiind satisfacatoare, iar orice efort de a o schimba – drept inutil si deranjant.
- Schimbarea impusa este resimtita ca neplacuta. In general, oamenilor nu le place sa fie tratati ca niste obiecte pasive. Nu le plac schimbarile care le sunt impuse si in legatura cu care nu-si pot exprima nicio parere. Asadar, ai grija pe ce tonalitate iti manifesti pretentiile in fata celuilalt.
- Surprizele nu sunt agreate. Surprizele care chiar il iau pe celalalt prin surprindere nu vor placea. Orice schimbare de perspectiva are nevoie de timp pentru a putea fi perceputa si tolerata. In cazul unor schimbari bruste, fara a intelege exact ce se intampla, celalalt poate sa prefere situatia din prezent asa imperfecta cum este ea in locul unui viitor necunoscut si nesigur.
- Teama de incapacitate si esec. Chiar daca ar fi convins de necesitatea schimbarii, partenerul de cuplu poate fi ingrijorat de capacitatea sa de a se adapta la schimbare si de a-si pastra si imbunatati atitudinea intr-o situatie data. Sau se poate simti amenintat, punand la indoiala propria sa capacitate de a reusi sa se schimbe.
- Practicile, obiceiurile si realitatile sunt tulburate. Ca urmare a schimbarii, practici si obiceiuri de viata bine stabilite si deplin stapanite pot deveni invechite, iar relatiile familiare pot fi modificate sau total distruse. Aceasta poate conduce la stari de frustrare si de insatisfactie considerabile.
- Lipsa de respect si incredere in persoana care solicita schimbarea. De regula, oamenii sunt banuitori cand este vorba de o schimbare propusa de cineva in care nu au incredere si pe care nu il respecta sau ale carui motive de schimbare nu le cunoaste sau nu le intelege.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei