Rezolvarea crizei de identitate in adolescenta
Specialistii in domeniul psihologiei apreciaza faptul ca identitatea de sine in perioada adolescentei se poate contura in trei maniere: pozitiva, negativa si incerta, respectiv, criza de identitate. Ei bine, vorbim despre o criza de identitate in randul adolescentilor, care se constituie avand la baza ca si criteriu autoperceptia sau felul in care acesti tineri se percep in raport cu societatea, mediul familial si grupul de prieteni.
Acest proces de autoanaliza incepe cu realitatea fizica sau cu infatisarea exterioara, ceea ce-i determina sa isi formeze o imagine mai mult sau mai putin subiectiva sau completa despre corpul lor. Dincolo de infatisarea fizica, adolescentii incep sa se perceapa din punct de vedere psihosocial sub aspectul posibilitatilor, capacitatilor, aptitudinilor si trasaturilor caracteriale. In acest fel, ei isi formeaza o imagine mai mult sau mai putin fidela despre eul lor psihic, spiritual si social.
Cristalizarea identitatii sexuale
Cristalizarea identitatii sexuale este un alt moment important al adolescentei. Identitatea sexuala se construieste si se dezvolta per ansamblu in functie de primele relatii erotice. Prima si cea mai grea misiune a adolescentilor este acceptarea propriilor corpuri cu tot cu noile identitati sexuale constientizate. Trezirea fiintei sexuale ii poate perturba emotional. De exemplu, un adolescent cu o mare fragilitate psihica sau crescut intr-un mediu restrictiv poate manifesta frica sau chiar repulsie, ura fata de acest nou corp. Practic, el incepe sa sesizeze tendinte sau impulsuri, nevoi, dorinte inedite, care il bulverseaza psiho-emotional. Adolescenta este perioada de constientizare a propriei identitati psihosexuale, perioada in care tinerii se acomodeaza cu propriile trupuri si noile lor trebuinte. Modul in care adolescentii isi percep corpul si considera ca sunt priviti de ceilalti influenteaza formarea unei identitati sexuale armonioase.
Rezolvarea crizei de identitate din adolescenta
Tinerii cauta cu indarjire capatarea respectului de sine, “self-esteem”. Cercetari de specialitate asupra acestei problematici releva interesante corelatii intre succesul profesional si respectul de sine, sociabilitate, gradul de conformism, creativitate.
Alte studii arata faptul ca parintii cu respect de sine inalt tind sa formeze la copiii lor aceleasi cote inalte ale respectului de sine. Rezolvarea crizei de identitate din adolescenta poate lua o mare varietate de forme, cea mai comuna fiind cea in care identitatea selectata este conforma cu regulile societatii in care traim si cu asteptarile adolescentului de la el insusi. De asemenea, adolescenta prelungita undeva pana la varsta de 25 de ani ofera o sansa minunata tinerilor de a experimenta o multitudine de roluri in cautarea propriei identitati.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei