Riscurile fumatului in timpul sarcinii
Fumatul in sarcina este cel mai periculos factor care afecteaza buna dezvoltare a sarcinii si sanatatea viitorului bebelus. Viitoarea mamica dependenta de tutun nu este singura care fumeaza, si copilul ei nenascut o face! Aflat in pantecele mamei, bebelusul primeste din sangele ei toate substantele pe care mama le foloseste si care sunt absorbite in sange, singura sursa de oxigen si nutrienti a copilului.
Nicotina, substanta de baza existenta in produsele din tutun si cea care provoaca dependenta fumatorilor, este principalul factor nociv care influenteaza reducerea cantitatii de oxigen necesara fatului. Desi campaniile de sanatate publica impotriva fumatului, bazate pe imagini socante si mesaje inspaimantatoare, sunt tot mai raspandite, atitudinea viitoarelor mame este neschimbata.
Conform ultimelor statistici, una din cinci femei insarcinate nu renunta la fumat pe tot parcursul sarcinii. In ciuda eforturilor depuse de medici si alti profesionisti din domeniul sanatatii, fumatul, in special pe perioada sarcinii, ramane o problema majora de sanatate publica.
Iata care sunt consecintele fumatului in sarcina
– Afectiuni placentare: Fumatul pe perioada sarcinii ingroasa placenta, proces ce poate determina separarea sau ruperea placentei de peretele uterului. Din cauza substantelor toxice ce stau la baza compusilor unei tigari, placenta este privata de oxigenul necesar si tinde sa creasca si sa se desprinda de uter. Aceasta situatie pune in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a fatului, care din cauza spatiului limitat se va naste cu o greutate mica la nastere.
– Sarcina extrauterina: Fumatul in sarcina creste riscul de sarcina extrauterina, din cauza nicotinei care influenteaza capacitatea de mobilitate a trompelor uterine.
– Avort spontan: Fumatul in sarcina creste de aproape doua ori riscul de avort spontan, in special in primul trimestru de sarcina. Nicotina influenteaza scaderea fluxului de sange uterin favorizand riscul de avort spontan.
– Nasterea prematura: Fumatul creste riscul de prematuritate, aflandu-se in stransa legatura cu varsta mamei.
– Moarte fetala intrauterina
Impactul tutunului asupra fatului
Nicotina si ceilalti compusi chimici existenti in tigarete sunt transportati pe calea sangelui direct in placenta, afectand foarte tare buna dezvoltare si organismul bebelusului nenascut.
– Greutate mica la nastere: Din cauza fumatului in timpul sarcinii fatul este privat de oxigen si nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii, fapt ce va influenta dimensiunea si greutatea bebelusului la nastere.
– Afectiuni ale aparatului respirator: Bebelusul, chiar si in pantecele mamei, este si el un fumator pasiv, predispus la astm, tulburari ale aparatului respirator si infectii cardiace.
– Anomalii congenitale: Fumatul in primele luni de sarcina prezinta un risc cu 20% mai mare de a naste un copil cu malformatii congenitale: cheiloschizis (buza de iepure), anomalii ale membrelor, hipoplazia nervului optic sau cardiopatii congenitale, in cazul unui consum mai mare de 20 de tigari pe zi.
– Riscul de SIDS sau Sindromul mortii subite infantile este de trei ori mai mare in cazul unei sarcini in timpul careia mama a fumat.
– Tulburari de comportament si intelectuale: Bebelusii mamelor care au fumat pe tot parcursul sarcinii prezinta un risc mai mare cu aproximativ 40% de a intampina probleme de comportament, dificultati de invatare si de adaptabilitate, incluzand autismul si ADHD.
– Dependenta fatului: Desi pare greu de crezut, studiile de specialitate arata ca majoritatea copiilor nascuti din mame fumatoare adopta si ei, la randul lor, acelasi viciu.
Sper ca toate aceste informatii sa-ti dea de gandit, tie, viitoare mamica, si ca minunea care iti creste in pantec si este complet dependenta de tine sa-ti fie o motivatie suficienta pentru a renunta definitiv la fumat!
Sursa: netdoctor.co.uk
Text: Alexandra Lupu