Riscurile materne in sarcina gemelara
Sarcina gemelara este definita prin aparitia, dezvoltarea, evolutia simultana in punga gestationala a doi feti proveniti din fecundarea unuia sau a doua ovule, sarcina ce poate fi caracterizata de originea si patogeneza produselor de conceptie astfel:
- Sarcina gemelara dizigotica ce rezulta in urma fecundarii a doua ovule distincte de catre doi spermatozoizi diferiti si care are, de regula, drept rezultat doua produse de conceptie de sexe diferite si cu un bagaj genetic diferit.
- Sarcina gemelara monozigota ce rezulta in urma fecundarii unui singur ovul de catre un singur spermatozoid si care are, de regula, drept rezultat doua produse de conceptie de acelasi sex si cu un bagaj genetic aproape identic.
Riscurile unei sarcini gemelare
Principalele riscuri maternale atunci cand avem o sarcina gemelara sunt:
- Anemia materna − apare in urma scaderii rezervelor materne de fier si acid folic.
- Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina − este, de departe, cea mai grava complicatie daca este asociata si cu fenomenul de preeclampsie, incidenta acestei asocieri fiind dubla in sarcina gemelara fata de sarcina monofetala. In aceasta situatie delicata, nasterea se impune de urgenta, indiferent de varsta sarcinii. Incidenta eclampsiei este de 3-6 ori mai mare decat in sarcinile monofetale.
- Avortul spontan sau nasterea prematura − sunt complicatii ce au drept cauza mortalitatea si morbiditatea perinatala, supradistensia uterina, polihidramniosul, preeclampsia, ruptura prematura a membranelor, acest risc fiind direct proportional cu cresterea varstei sarcinii, declansarea spontana a nasterii fiind in medie la varsta de 35-37 de saptamani. Mortalitatea si morbiditatea perinatala sunt influentate de varsta sarcinii, greutatea fetala la nastere si numarul fetilor. Prezenta unui fat malformat intr-o sarcina gemelara creste riscul sarcinii premature.
- Apoplexia uteroplacentara − poate sa apara ca manifestare brusca, caracterizata prin scaderea dimensiunilor uterului dupa nasterea primului fat, hemoragia secundara fiind importanta din cauza marimii direct proportionale a placentei cu importanta hemoragiei.
- Morbiditatea febrila materna − se poate manifesta secundar interventiilor chirurgicale, cea mai frecventa fiind endometrita postoperatorie, care este de trei ori mai frecventa, iar rata infectiei plagii operatorii de aproape doua ori mai mare, fara a se cunoaste cauza acestor diferente. Mortalitatea si morbiditatea materna cresc paralel cu numarul de feti din uter. Multi autori recomanda reductia sarcinilor multiple de ordin inalt la sarcini gemelare prin eliminarea fetilor supranumerari. In prezent, procedeul se executa sub ghidaj ecografic la varsta gestationala de 10-15 saptamani, prin injectarea intracardiaca a 1mEq KCl. Se recomanda evitarea primului fat si folosirea procedeului in sarcinile monocoriale, situatii in care riscul de pierdere a sarcinii este mai mare.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie