Riscurile sarcinii la o varsta inaintata
Ceasul biologic nu da gres niciodata. Pentru a deveni mama este esential sa te simti pregatita psihologic, insa si sa tii cont de ceasul biologic al fertilitatii tale.
Dupa o anumita varsta, creste riscul aparitiei unor complicatii in timpul sarcinii. Iata cele mai importante riscuri pe care este de dorit sa le cunosti inainte de a decide sa ramai insarcinata la o varsta inaintata.
1. Poti ramane insarcinata mai greu
Este cunoscut faptul ca varsta influenteaza fertilitatea unei femei. Fertilitatea feminina scade din cauza varstei inaintate, a numarului de ovule si a modului in care ovarele raspund la actiunea hormonilor.
Femeile se nasc cu un numar limitat de ovule existente in ovare inca de la nastere. In timp, rezerva ovariana scade si odata cu ea si potentialul fertil al femeii.
2. Risc crescut de anomalii cromozomiale
Pe masura ce trece timpul, organismul femeii imbatraneste. Acelasi lucru se intampla si cu ovulele sale. Tocmai de aceea creste riscul de a da nastere unui copil cu anomalii cromozomiale.
In ciuda faptului ca acestea pot aparea la orice varsta ar avea mama, se pare ca studiile de specialitate arata ca frecventa trisomiilor, adica a trei copii ale unui anumit cromozom (normal sunt doua copii), creste cu varsta mamei, marindu-se exponential dupa 35 de ani.
In concluzie, chiar daca majoritatea femeilor devin mame pana in 35 de ani, toate femeile ar trebui sa obtina un diagnostic prenatal. Dupa aceasta varsta, aceste analize sunt obligatorii.
3. Risc crescut de producere a unui avort spontan
Riscul crescut de anomalii cromozomiale la nivelul ovulelor atrage dupa sine in mod natural si cresterea riscului de producere a unui avort spontan. Alta cauza care poate declansa acest tip de avort o reprezinta modificarile tuturor tesuturilor in raport cu varsta precum elasticitatea, vascularizatia etc.
In plus, studiile medicale indica faptul ca o varsta a tatalui mai mare de 40 de ani este si ea responsabila de cresterea riscului de producere a unui avort spontan la partenera de cuplu.
4. Creste posibilitatea de a avea o sarcina gemelara sau multipla
Se pare ca o varsta mai inaintata a mamei si prezenta unor sarcini anterioare conduc la cresterea sansei de a avea gemeni fraternali sau dizigoti.
De asemenea, utilizarea tehnicilor de fertilizare in vitro sau de reproducere asistata are o greutata sporita in obtinerea sarcinilor gemelare sau chiar multiple. Explicatia consta in folosirea metodelor de hiperstimulare ovariana.
5. Poti face diabet zaharat gestational
Diabetul zaharat gestational apare doar in timpul sarcinii avand o frecventa marita in cazul femeilor mai in varsta care raman insarcinate. Neluat in serios, acest tip de diabet poate conduce la malformatii congenitale si complicatii ale nasterii.
De aceea, este necesar ca viitoarea mama care sufera de diabet zaharat gestational sa mearga la controale regulate, sa practice exercitii fizice si sa ia alte masuri sanatoase esentiale recomandate de medicul ei.
6. Creste riscul de placenta praevia
Femeile de peste 35 de ani se confrunta cu probleme de travaliu mai mari, mai ales daca se afla la prima sarcina. Cea mai mare complicatie care poate aparea este placenta praevia, care blocheaza nasterea copilului, impunandu-se nasterea prin cezariana.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei