Riscurile sarcinii obtinute dupa 35 de ani
Tot mai multe femei aleg sa amane momentul obtinerii unei sarcini pana dupa varsta de 35 de ani. Motivele sunt variate: de la atingerea unui statut social si financiar favorabil pana la dorinta de a-si trai viata la maximum inainte de obtinerea unui copil (calatorii, viata sociala etc.). Desi majoritatea sarcinilor obtinute dupa 35 de ani decurg normal si se nasc copii sanatosi, totusi, pacientele care amana momentul conceptiei trebuie sa fie constiente de o serie de situatii cu care se pot confrunta dupa acest prag de varsta.
Dupa 35 de ani, pot exista probleme legate de timpul scurs pana la obtinerea unei sarcini, probleme ce pot aparea la inceputul sarcinii – avort spontan, sarcina extrauterina, anomalii cromozomiale, malformatii congenitale, precum si complicatii legate de boli preexistente sarcinii.
Probleme ce pot aparea dupa varsta de 35 de ani
Timp mai indelungat de obtinere a sarcinii
Odata cu inaintarea in varsta, fertilitatea femeii scade progresiv. Fiecare femeie se naste cu un numar limitat de ovule, astfel incat, la nastere, va avea toate ovululele disponibile pentru restul vietii ei. Aceasta reprezinta o deosebire majora fata de barbati care vor produce spermatozoizi intreaga viata. Astfel, desi, la nastere, femeia va avea cateva milioane de ovule, numarul lor se reduce semnificativ, in asa fel incat, la pubertate, va avea in medie 300.000 de ovule la nivelul fiecarui ovar. Apoi, in timpul perioadei fertile, doar cca. 300 din ovulele disponibile se vor putea matura si vor fi eliberate din ovar, restul ovulelor devenind atrezice si pierzandu-si capacitatea de recrutare.
Atrezia este un proces biologic si fiziologic degenerativ care apare indiferent daca femeia naste sau nu si este independent de regularitateta ciclurilor menstruale, de folosirea contraceptiei sau tratamentelor de infertilitate. Fumatul reprezinta un factor important de accelerare a procesului de atrezie al ovulelor si unul care poate induce aparitia menopauzei precoce (< 40 ani).
Astfel, probabilitatea ca o femeie sa ramana insarcinata scade de la 75% in primul an pentru o femeie de 30 de ani pana la 65% la 35 de ani si 40-44% pentru o femeie de 40 de ani.
Conform protocoalelor de investigare a infertilitatii, o pacienta de 35 de ani sau peste, care nu a ramas insarcinata dupa 6 luni de raporturi sexuale neprotejate, regulate, trebuie evaluata pentru a depista cauza infertilitatii.
Risc de anomalii cromozomiale mai mare
Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, ovulele acesteia isi pierd calitatea si prezinta o probabilitate mai mare de a dezvolta anomalii cromozomiale. Desi anomaliile cromozomiale pot aparea independent de varsta mamei, s-a constatat o crestere exponentiala a cazurilor aparute dupa 35 de ani (1:1250 la 25 de ani la 1:400 dupa 35 de ani).
Risc mai mare de avort spontan
Gravidele cu varsta peste 35 de ani au un risc mai mare de a pierde sarcinile atat din cauza cresterii riscului de anomalii cromozomiale, cat si din cauza modificarilor aparute la nivelul tesuturilor raportate la varsta. Rata de avort spontan creste de la 10% sub 30 de ani pana la 50% la 42 de ani. O rata crescuta a avorturilor s-a inregistrat si in cazul tehnicilor de reproducere asistata. De asemenea, s-a constatat ca si varsta paterna (peste 40 de ani) influenteaza negativ riscul de avort spontan.
Probabilitate mai mare de sarcina gemelara
Posibilitatea de a avea o sarcina gemelara creste odata cu varsta si cu numarul anterior de sarcini. Folosirea tehnicilor de reproducere asistata are si ea un rol important in obtinerea sarcinilor multiple.
Probabilitate mai mare de a dezvolta boli asociate sarcinii
Diabetul gestational – reprezinta o forma de diabet caracteristica sarcinii ce apare cu o incidenta crescuta la pacientele in varsta. Netratat, diabetul zaharat gestational poate duce la malformatii congenitale si complicatii ale procesului nasterii. De asemenea, diabetul zaharat preexistent sarcinii poate provoca complicatii serioase mamei si fatului.
Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina reprezinta o complicatie ce poate pune in pericol atat viata mamei, cat si a fatului.
Probabilitate mai mare de a dezvolta complicatii obstetricale
Placentatie anormala – placenta praevia, placenta accreta, percreta, increta, malpozitiile fetale, travaliile prelungite, neresponsive la tratament, hipotonia uterina in periodul IV, riscul mai mare de nastere prin operatie cezariana sunt cateva din complicatiile ce apar cu o incidenta crescuta in randul pacientelor trecute de 35 de ani.
Studiile recente demonstreaza ca si varsta paterna are o influenta semnificativa asupra dezvoltarii fetale. Sunt citate riscuri crescute de aparitie a autismului, schizofreniei, acondroplastiei si deficitelor cognitive la copiii proveniti din tati biologici cu varsta peste 40 de ani.
Alegerea momentului conceptiei reprezinta fara niciun dubiu o decizie importanta in viata oricarei femei si in cadrul unui cuplu. De aceea este important, indiferent de varsta, ca organismul femeii, chiar si peste 35 de ani, sa fie unul sanatos si echilibrat pentru a putea oferi un start cat mai bun micului nou-nascut. Dieta echilibrata, sportul, evitarea fumatului si a substantelor alcoolice si controlul greutatii corporale sunt cu atat mai importante cu cat se depaseste pragul de 35 de ani.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie