Riscurile unei relatii secrete
La inceput, o relatie secreta poate fi incitanta datorita misterului care planeaza asupra ei. Tot felul de actiuni sunt cautate de catre cei in cauza pentru a-si pastra secretul. De la parolarea telefoanelor, ascunderea facturilor, adaugarea la contacte a unor nume false, astfel incat sa nu se stie cine a apelat, planificari ale intalnirilor in locuri retrase, pana la gasirea unor motive plauzibile de a lipsi de acasa. Daca, la inceput, aceste actiuni par lesne de realizat, cu timpul devin o corvoada, deoarece intervin sentimente de vinovatie, individul incepe sa-si reevalueze starea in care se afla si pune in balanta riscurile si costurile unor astfel de secrete si, mai mult decat atat, daca pastrarea unei astfel de relatii merita alterarea unei relatii din prezent, a casniciei sau a confortului si bunastarii personale.
Care sunt riscurile unei relatii secrete?
Riscul de a pune in pericol viitorul relatiei
Atunci cand proiectam si suntem implicati intr-o relatie secreta, acest lucru poate fi in defavoarea dezvoltarii relatiei, deoarece minciuna nu poate fonda ceva durabil. Relatiile au nevoie de fundatii durabile, solide pentru a prospera si una dintre cele mai importante componente ale acesteia este increderea. Pastrarea secretului unei relatii nu este benefica, chiar daca asa ar parea la inceput. Mai tarziu, aceasta putinta de a tainui va fi catalogata ca neputinta de a realiza ceva concret si palpabil, o relatie trainica. Ascunderea relatiei arata ca esti capabil de a ascunde lucruri fata de cei apropiati si, de aceea, increderea partenerului poate fi afectata, intrucat sugereaza ca poti ascunde lucruri chiar si fata de el.
Riscul de a deteriora relatiile cu alte persoane apropiate
Comportamentele ascunse atrag banuieli si curiozitati. Cei din jur, apropiati, prieteni, rude, atunci cand simt aceste modificari de comportament, isi vor centra atentia asupra ta pentru a descoperi despre ce este vorba. Incercarea de a ascunde un secret survine in urma credintei ca ceilalti nu iti vor acorda sustinere, ca nu te vor mai iubi ca pana acum, ca vor condamna alegerea ta, insa descoperirea adevarului foarte probabil ca va produce persoanelor importante din viata ta destule dezamagiri.
Riscul de a te simti vinovat
Ascunderea unei relatii poate avea efecte negative asupra psihicului, ca si ascunderea oricarui alt aspect important al sinelui. Ascunderea unor aspecte importante ale vietii personale, nerecunoasterea lor, te poate conduce catre nesiguranta, neincredere in propriile forte, frica, anxietate, chiar paranoia. Ascunderea presupune comportamente de separare si izolare fata de persoanele care sunt importante in viata ta. Intrebarile care se nasc si la care va trebui sa raspunzi circumscriu evaluari asupra relatiei in care te afli:
Merita tot acest efort? Este secretul cu adevarat necesar? Secretul este si dorinta ta sau numai a celuilalt? Te simti responsabil cu privire la pastrarea secretului, dar si la consecintele sale?
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou