Rolul partenerului in sarcina
Vestea venirii pe lume a unui copil este prilej de bucurie pentru orice cuplu, mai ales pentru cei care si-au dorit foarte mult copilul. Cele noua luni de sarcina, sunt pe cat de frumoase, pe atat de grele, mai ales pe final, insa pot trece mai usor daca se implica si partenerul. Multi barbati se gandesc ca nu pot face prea multe, insa nu este deloc asa. Sustinerea lor este foarte importanta.
Cand spun sustinere, ma refer la cea emotional, dar si la cea fizica.
Vizitele la medic si ecografiile pot fi si mai frumoase daca mergeti impreuna. Daca jobul nu va permite, mergeti macar la cele mai importante. Alegerea numelui, cumpararea hainutelor, amenajarea camerei sunt evenimente ce trebuie facute in doi. De acum, veti deveni parinti si va veti implica in egala masura in asteptarea si cresterea copilului. Sau cel putin asa ar fi indicat.
Femeile insarcinate sunt foarte sensibile si de multe ori plang din nimicuri sau din motive absurde pentru cei din jur. Hormonii sunt de vina. Fiti intelegator si nu incercati sa ii explicati ca motivul este absurd si ca nu are motive sa planga. Se va simti neinteleasa. Este de ajuns sa o luati in brate si sa-i aratati ca o iubiti.
Starea emotionala a mamei
In timpul sarcinii, din cauza acumularii de kilograme, unele femei nu se mai simt frumoase si feminine. Nu se mai regasesc cand se privesc in oglinda, mai ales catre finalul sarcinii. Acela este momentul in care femeia are nevoie sa auda ca este frumoasa, ca este iubita.
Va recomand sa nu faceti glume pe seama aspectului ei, s-ar putea sa nu le guste, ba mai mult, puteti declansa o criza de plans. Nu-i spuneti niciodata ca este o prostie ce simte si ca important este ca bebelusul sa fie bine. Bineinteles ca este important ca bebelusului sa-i fie bine, dar binele fatului depinde si de starea emotionala a mamei.
Sunt si situatii in care femeile se gandesc ca sarcina le urateste, le modifica corpul si le rapeste feminitatea, insa nu vor vorbi despre aceste lucruri. De ce? Pentru ca se simt vinovate ca gandesc asa si se tem sa nu fie judecate de cei din jur. Asta in pofida faptului ca toata lumea vorbeste despre graviditate ca despre cea mai frumoasa perioada din viata unei femei.
Sustinerea LUI pe perioada sarcinii
Pe perioada sarcinii, femeia se confrunta cu ganduri contradictorii, se intreaba daca va fi o mama buna, daca se va descurca, daca este acesta un moment bun pentru copii. Va vrea sa vorbeasca cu voi despre asta, asa ca nu o repeziti, considerand ca acestea sunt lucruri neimportante. Are nevoie sa fie ascultata. Are nevoie de liniste si de o dispozitie buna, asa ca ar fi bine sa nu porniti discutii care sa o supere si sa fiti intelegatori daca nu se va mai putea ocupa de casa ca pe vremuri. Ba mai mult, o puteti ajuta la treburile casnice. Se spune ca graviditatea nu este o boala si ne putem vedea de viata ca si inainte.
Este chiar recomandata miscarea si mentinerea aceluiasi ritm de viata, fara sa facem excese, insa. Dar sunt si situatii in care sarcina nu-i permite femeii sa isi pastreze stilul de viate avut anterior. Astfel ca va avea nevoie de ajutor, de sustinere si intelegere. Ca partener, nu este deloc indicat sa-i dati exemple de femei care nu s-au plans deloc pe perioada sarcinii sau sa-i spuneti ca nu va fi o mama buna pentru ca gandeste intr-un anume fel. Fiecare femeie este unica si fiecare sarcina este altfel. Si nu in ultimul rand, este bine sa stiti ca puteti comunica cu bebelusul inca din burtica. Si chiar e indicat. Ba mai mult, s-a demonstrat ca bebelusul aude mai bine vocea tatalui si o recunoaste dupa ce se naste. Veti vedea ca, dupa ce incepe sa miste, va incerca sa comunice cu voi.
Text: Psiholog Loredana Andrei