Romantismul azi. Mai exista asa ceva?
Despre relatii, sex, romantism, cupluri se va scrie indelung pentru ca sunt subiecte inepuizabile, dar degeaba atingem aceste subiecte, daca nu le observam in conformitate cu vremurile in care traim.
Romantismul, vinovatul principal pentru mii de opere artistice si pentru milioane de drame sau povesti impresionante de dragoste, este un subiect amplu, cu numeroase incercari de explicatii stiintifice. Acesta ramane totusi o enigma greu de patruns, dar pastreaza farmecul, iar misterul ce il invaluie ne provoaca la visare zi de zi.
Deci, cum sta treaba cu romantismul in secolul vitezei?
Un lucru este clar: desi nu a disparut, cu siguranta s-a transformat. Poate parintii nu inteleg privirea entuziasmata si zambetul din coltul buzelor atunci cand fiii sau fiicele primesc cate un sms, dar acolo, pe micul ecran, e o urma de romantism greu de inteles pentru unii, absolut normala pentru altii.
In primul rand, majoritatea relatiilor zilelor noastre incep online si se termina … tot online. Asta nu e neaparat un lucru rau, dar este un factor de care trebuie sa tinem cont atunci cand afirmam ca nu mai exista romantism in epoca noastra.
In al doilea rand, cand vorbim de iubire adevarata, de sentimente autentice, de dragoste sincera, gesturile romantice o sa apara natural, de la sine. Pentru asta avem nevoie doar de o relatie bazata pe iubire si respect.
Ce inseamna romantismul de fapt?
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, Romantismul este definit ca „Atitudine, comportament dominat de sensibilitate, de imaginație care nu mai trece de rațiune”. Trebuie observat ca se pune accent pe faptul ca din punct de vedere rational, romantismul este un concept abstract, dar care poate fi educat.
Romantic versus Manierat
O confuzie comuna se produce in cazul persoanelor manierate, care fara niciun scop ascuns, se poarta frumos cu toata lumea. Faptul ca o persoana deschide usa, ne intreaba constant daca suntem bine, pare sincer preocupata de persoana noastra, nu atesta neaparat faptul ca doreste o relatie cu noi, ci doar demonstreaza ca buna crestere si educatia de calitate nu au disparut in totalitate in zilele noastre.
Nu stiu sa fiu romantic!
Se intampla cateodata sa uitam cum sa aratam prin gesturi faptul ca ne iubim si apreciem sincer partenerul. Chiar daca suntem convinsi de faptul ca cel de langa noi stie cat de mult inseamna pentru noi, cateva gesturi simple, pot face diferenta intre o relatie perfecta si o relatie aproape perfecta. Iata mai jos cateva exemple:
- Uita-te in ochii lui/ei. Contactul vizual demonstreaza faptul ca esti cu adevarat atent cand partenerul tau vorbeste cu tine. Daca iti este greu sa pastrezi contactul vizual, poti incerca sa te uiti la frunte sau la buze.
- O intalnire e ocazia ideala sa interactionati fata in fata. Orice fel de device trebuie folosit doar daca este absolut necesar!
- Fa cat mai multe complimente (sincere!). Daca partenerul tau poarta o tinuta deosebita, a folosit un parfum placut, nu te sfii sa spui ca apreciezi efortul.
- Asculta cu atentie si tine minte detaliile. De multe ori doar auzim fara sa ascultam, asa ca e o surpriza placuta cand partenerul tau stie informatii minore si aparent lipsite de importanta.
- Gesturi marunte de iubire. Asigura-te ca ii este bine, ca se simte confortabil, ofera-i o vorba buna, surprinde cu un mic dejun la pat, ofera mici atentii (cafeaua preferata, o carte).
- Cunoaste-i preferintele. Culoarea preferata, parfumul preferat, filmul favorit. Toate acestea ofera senzatia ca esti ascultat si ca partenerul face un efort pentru a te face sa te simti mai bine.
Citeste si 10 gesturi prin care iti spune „Te iubesc”
Text: Florentina Lupu, consilier psihologic