Romantismul in cuplu pe perioada sarcinii
Perioada sarcinii este o perioada de metamorfoza deplina, presarata cu transformari minunate in corpul viitoarei mamici. Acest fapt poate influenta transformari si in relatia de cuplu, uneori in sens negativ.
Sarcina nu echivaleaza cu uciderea romantismului
Sarcina nu echivaleaza cu uciderea romantismului si amplificarea grijilor si precautiilor, pana la racirea relatiilor dintre parteneri. Cele mai multe femei se tem de faptul ca partenerul lor nu se va mai simti atras fizic de ele, privindu-le cu alti ochi datorita sarcinii. Romantismul si pasiunea dintr-un cuplu par sa aiba adesea de suferit pe perioada celor 9 luni de sarcina. Schimbarile fizice si psihologice prin care trece o gravida o pot face destul de irascibila, rece si indiferenta fata de partenerul sau, iar acesta ar putea fi coplesit de tot ceea ce presupune sarcina partenerei de cuplu. Mai mult, obisnuitul deja stres cotidian ar putea complica si mai mult lucrurile.
Perceptia barbatilor asupra sarcinii
Majoritatea cuplurilor percep perioada sarcinii ca pe o perioada delicata, mai degraba ca pe o boala decat ca pe una dintre cele mai fericite perioade ale vietii de cuplu. Odata ce diagnosticul a fost pus de catre medici, barbatii devin precauti si atenti cu partenerele lor, iar acest lucru se traduce si prin lipsa activitatii sexuale, a activitatilor diverse pe care le faceau in doi, a flirturilor, iesirilor sau vacantelor.
Pastrarea romantismului in cuplu pe perioada sarcinii
Pentru a ramane la fel de indragostiti si pentru a profita din plin de perioada de sarcina, este necesar sa fiti deschisi pentru a descoperi noi laturi si experiente ale relatiei. Pentru aceasta, este recomandat sa comunicati deschis si sa fiti alaturi unul de celalalt. In acest fel, romantismul are slabe sanse de a fi blocat. Atata vreme cat aveti incredere reciproca unul in celalalt si puterea de a va comunica onest trairile si experientele mai mult sau mai putin bune, uneori stanjenitoare in perioada de sarcina, veti reusi sa ramaneti apropiati si sa va consolidati relatia. De regula, femeia gravida este intotdeauna cea care se teme cel mai mult sa faca sex in timpul sarcinii. Teama de a nu face rau bebelusului printr-o penetrare prea profunda este frica cea mai mare. Este necesar sa va informati si sa vorbiti deschis despre ce aveti voie sa faceti si ce nu in timpul sexului cu medicul ginecolog. In general, sexul nu este o problema pentru sarcina, decat daca exista afectiuni sau particularitati specifice care sa il interzica.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei