Ruptura de perineu
Ruptura de perineu consta in deformarea introitului vaginal ca urmare a unui traumatism aparut de obicei la nastere sau a unei vindecarii vicioase dupa epiziotomie. Perineul la femeie reprezinta regiunea anatomica situata intre vagin si anus, si masoara in medie 3-4cm în functie de particularit?tile anatomice ale fiecaruia. Perineul este format dintr-un sistem musculo-aponevrotic care are un rol extrem de important in mentinerea staticii pelvine si mentinerea orificiului vaginal inchis.
Cauzele rupturii de perineu
Ruptura de perineu poate aparea si la paciente care nu au nascut pe cale vaginala sau la un interval mare de la nastere, dupa instalarea menopauzei. Cel mai frecvent totusi, afectiunea apare ca urmare a unei nasteri complicate, laborioase, la femeile care au nascut un fat mare, nasteri instrumentare, in urma unei sarcini gemelare sau la marile multipare. In urma acestor procese apare o pierdere a elasticitatii muschilor de sustinere a planseului pelvin sau mai poate aparea dupa sectionarea planseului perineal care se practica pentru a permite trecerea fatului.
In mod normal musculatura perineala mentine intrarea in vagin inchisa. In ruptura de perineu introitul vaginal este beant. Ca urmare a cresterii relaxarii planseului pelvin, structurile anatomice din zona – vezica urinara, rect, uter – pot cobori, realizind asa-numitul prolaps genital, care poate fi de mai multe grade. Pentru coborarea vezicii urinare se foloseste termenul de cistocel, iar pentru rect termenul de rectocel, dar exista si asocierea numita cistorectocel.
Semne si simptome ale rupturii de perineu
Prolapsul genital aflat in stadiul 1 poate trece de multe ori neobservat in rindul pacientelor. Acestea nu stiu ca au o ruptura de perineu la nivelul rectului sau al vezicii, deoarece acest lucru nu le deranjeaza si nu necesita tratament (nu exista indicatie chirurgicala). Pacienta trebuie sa se adreseze medicului ca urmare a prezentei unor simptome deranjante. Ruptura de perineu poate sa nu afecteze in niciun fel pacienta, la fel de bine cum poate sa genereze disconfort sexual, uneori mergind pina la frigiditate sau la indiferenta partenerului. Astfel cel mai frecvent simptom dat de ruptura de perineu este un discomfort variabil în timpul activitatii sexuale. In multe cazuri ruptura de perineu este asociata de catre paciente cu pierderea de urina in timpul efortului. Totusi este vorba despre 2 notiuni complet diferite, incontinenta urinara avand cu totul alte cauze.
De obicei afectiunea se accentueaza odata cu inaintarea in varsta, simptomatologia devenind mai zgomotoasa, mai deranjanta; de aceea, este necesara diagnosticarea din timp si tratamentul corespunzator. Totusi cele mai multe femei amana consultul ginecologic, din varii motive – neglijenta, jena, frica de a merge la medic, etc – iar calitatea vietii lor poate avea mult de suferit.
Tratament rupturii de perineu
Tratamentul rezervat rupturii de perineu este exclusiv chirurgical. Interventia chirurgicala poarta numele de perineoplastie si este o opera?ie cu scop cosmetic, incercand restaurarea aspectului normal al organelor genitale externe, dar si redarea functionalit?tii normale in timpul actului sexual. Practic se incearca recalibrarea introitului vaginal, apropierea musculaturii si inlaturarea excesului tegumentar. De asemenea se urmareste cresterea tonicitatii perineului si ingustarea lumenului vaginal , avand drept rezultat un confort si o satisfactie sexuala mai mare.
Interventia se face prin abord pe cale vaginala, abordul abdominal nefiind necesar de obicei, exceptie facand cazurile selectate. Interventia este una delicata pentru ca o calibrare excesiva poate provoca dispareunie (durere excesiva la contact sexual) si chiar imposibilitatea penetrarii. Recuperarea este de obicei rapida. Pacientele care nu au un grad de ruptura de perineu ridicat pot incerca si varianta exercitiilor perineale, acestea avand ca scop cresterea tonicitatii aparatului musculo-aponevrotic perineal, insa rata de succes poate fii variabila.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica ginecologie