Rutina vs plictiseala in cuplu
Partea de inceput a unei relatii poate fi considerata ca fiind cea mai dinamica din viata unui cuplu. Partenerii se descopera, experimenteaza, traiesc totul cu mare intensitate si au tendinta sa vada doar partile bune ale celuilalt. Este o perioada romantica, tumultuoasa, in care incet, incet se instaleaza obiceiurile, rutina si monotonia. Modul cum partenerii percep rutina poate fi un indice al gradului de maturitate al unei relatii. Ea nu este intotdeauna acel demon infricosator care ameninta paradisul conjugal. Poate fi un argument al cuplului stabil si armonios care a gasit un punct de echilibru si in care partenerii si-au stabilit scopuri comune si si-au clarificat valorile care ii ghideaza in calatoria lor impreuna. Rutina ofera stabilitate, siguranta si calm. Aceasta stare de liniste ne permite sa exploram noi drumuri, sa ne descoperim pasiuni si sa ne autodepasim. Christophe Faure, psihiatru francez, spune ca „rutina presupune o vibratie in doi, in acelasi ritm, este dovada faptului ca cei doi de cunosc si au incredere unul in altul”. Totusi, daca totul este prea monoton, isi poate face aparitia partea intunecata a rutinei, si anume plictiseala. Cand partenerii sunt plictisiti unul de celalalt, au un sentiment de gol interior care tanjeste sa fie umplut. Sunt nemultumiti si se acuza reciproc ca nu au grija de relatie. Cand partenerii ajung intr-un asemenea impas, ar fi bine sa stie cateva reguli pentru resuscitarea relatiei.
Solutii antiplictiseala:
- Accepta ca aceasta stare este normala. Nu te poti astepta ca pasiunea si atractia sa ramana la acelasi nivel de intensitate ca la inceputul relatiei. Este firesc ca acestea sa se diminueze, fara sa consideri ca relatia se confrunta cu probleme grave.
- Apreciaza ceea ce ai. Numeroase studii demonstreaza ca oamenii care sunt mai recunoscatori devin mai fericiti si mai sanatosi decat restul. Apreciaza evenimentele pozitive din viata voastra si pe omul care iti sta alaturi si gandeste-te ca nu totul ti se cuvine. Un exercitiu bun pentru a invata recunostinta este sa iti imaginezi cum ar fi viata ta fara el.
- Adauga putina varietate. Este minunat sa te comporti frumos si atent cu partenerul, dar gaseste mereu noi moduri prin care sa te exprimi. Se spune ca relatia sexuala nu se rezuma doar la actul in sine. Nu trebuie neaparat sa pleci din dormitor in alt colt al casei, desi este si aceasta o schimbare pozitiva, dar te poti exprima de fiecare data diferit, prin cuvinte si gesturi tandre. Mizeaza pe schimbari mici in atitudine, acestea fac diferenta. Schimbarile majore care incearca sa transforme din temelii relatia s-ar putea sa il sperie pe partener.
- Pastreaza misterul. In functie de imaginatia pe care o ai, o doza moderata de mister creste interesul partenerului si dorinta lui de a te cuceri.
- Mizeaza pe emotii. Invioreaza-ti viata de cuplu cu amintiri, rememorand emotiile de altadata. Te poti reindragosti de partener doar actualizand emotiile pozitive pe care le-ati trait candva. Si nu doar cele vechi sunt importante, ci si cele actuale. Angajati-va in activitati noi, stimulatoare, care aduc noutate si bucurie in viata de cuplu.
Text: Psiholog Dana Comanescu