Sanatatea in tabara: la ce pericole se expun copiii?
Tabara de vara este unul dintre cele mai asteptate momente din timpul vacantei pentru multi copii. Este o ocazie foarte buna pentru ca ei sa petreaca timp in aer liber, sa faca miscare, sa isi exerseze hobby-urile sau sa isi faca unele noi si sa relaxeze alaturi de alti copii. Cu toate acestea, taberele pot pune probleme atat copiilor sanatosi, cat si celor care au probleme de sanatate. Efortul de a preveni posibile neplaceri din acest punct de vedere revine parintilor, insotitorilor, organizatorilor si personalului taberei, cat si copiilor.
Alege tabara potrivita pentru copilul tau
-
Sa existe un medic, asistent medical sau o persoana instruita corect in acordarea primului ajutor si in recunoasterea situatiilor care necesita atentie medicala;
-
Sa existe acces la o trusa de prim ajutor;
-
Sa fie respectate norme de baza de igiena, sa existe acces la grupuri sanitare moderne si apa potabila;
-
Sa se afle in vecinatatea unui centru medical: dispensar, policlinica sau spital. Daca acest lucru nu este posibil, este bine sa existe alternativa transportului la orice ora la un astfel de centru in cazul in care este nevoie;
-
Este bine sa aflati daca tabara este avizata pentru functionare in sezonul respectiv, mai ales daca micutul urmeaza sa primeasca si mesele zilnice tot acolo.
Inainte de a pleca in tabara, poate fi util ca micutul sa faca o vizita la cabinetul medicului de familie sau la medicul pediatru pentru un control de rutina, mai ales daca au trecut mai mult de 6 luni de la ultimul control medical.
In cazul copiilor cu probleme de sanatate cunoscute sau care necesita tratament cronic pentru anumite boli, este obligatorie informarea insotitorilor sau cadrelor medicale, daca exista, in legatura cu natura acestor probleme, cu tratamentul de care cel mic are nevoie si programul de administrare a medicamentelor, daca este cazul.
Probleme cu care se pot confrunta copiii in tabara
-
Alergii alimentare adesea declansate de consumul de alimente impropiu preparate, stocate sau servite. Urmeaza fructele de sezon, mai ales cele cu seminte de tip capsune, fragi, mure, zmeura, si mancarea tip fast-food. In cazul in care aveti astfel de griji sau aveti un copil cu istoric de alergii alimentare, este bine sa cautati recenzii ale serviciilor alimentare ale taberei sau o schita a meniului in avans;
-
Tulburari digestive precum varsaturi, scaune diareice sau constipatie;
-
Intepaturi de insecte;
-
Rani superficiale;
-
Parazitoze ale scalpului (paduchi).
Daca nu aveti informatii despre existenta unui cabinet medical in tabara, puteti alcatui o mica trusa medicala pe care cel mic sa o ia in bagaj. Ea nu trebuie sa contina prea multe medicamente. Copilul trebuie, de asemenea, incurajat sa ceara ajutor unui adult in cazul in care simte ca ceva este in neregula sau se simte rau. Cu toate acestea, sansele ca problemele de sanatate sa apara, sau se se agraveze pentru cei care deja sufera de anumite bolie, sunt mici. De cele mai multe ori, este vorba de lucruri minore, care se rezolva rapid si care nu afecteaza copilul. Tabara ramane pentru majoritatea celor mici o experienta pozitiva si energizanta.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru