Sancrul moale − ce este si cum il tratezi
Sancrul moale, cunoscut si sub denumirea de sancroid, este o boala cu transmitere sexuala cauzata de infectia cu bacilul Haemophilus ducreyi. Sancroidul se manifesta prin prezenta de ulcere dureroase la nivelul organelor genitale externe insotite de adenopatie inghinala.
Spre diferenta de sancrul dat de Treponema pallidum (sifilis), care este indurat si nedureros, sancroidul prezinta margini moi, imprecis delimitate, fiind denumit si sancrul moale.
Sancroidul este frecvent intalnit in multe dintre cele mai sarace regiuni ale lumii, cum ar fi zone din Africa, Asia si Caraibe. Aceste regiuni au, de asemenea, unele dintre cele mai mari rate de infectie cu HIV din lume. Este cunoscut faptul ca prezenta sancroidului favorizeaza transmiterea infectiei cu HIV. De asemenea, pot aparea focare regionale in tarile dezvoltate, legate, de obicei, de persoane care au revenit recent din zonele endemice si au avut comportament sexual la risc.
Prevalenta este crescuta la barbati cu un raport barbati/femei de 3-25/1. De asemenea, barbatii necircumcisi sunt mai predispusi sa dezvolte leziuni ulceroase – sancrului moale. Prognosticul sancroidului este favorabil si fara sechele pe termen lung daca este tratat precoce si in mod corespunzator si in cazul in care nu exista co-infectia cu HIV.
Netrat, sancroidul duce la agravarea adenopatiei inghinale si formarea de abcese ce fistulizeaza spontan, ducand la ulcere persistente ale regiunii inghinale ce nu raspund la tratament.
Factori de risc ai infectiei cu bacilul H. ducreyi
Factori de risc ai infectiei cu bacilul H. ducreyi sunt reprezentati de existenta partenerilor multipli, comportament sexual la risc, abuz de droguri si alcool. Ulceratiile sunt foarte contagioase si se recomanda evitarea contactului sexual pana la vindecarea completa.
Semne si simptome
Dupa o perioada de incubatie de 3-7 zile, pacientul dezvolta papule eritematoase si dureroase la locul de contact. Leziunea initiala se prezinta sub forma unei mici papule la locul de infectie. Papula devine rapid pustula si, in cele din urma, ulcereaza. Ulcerul se mareste, dezvolta margini neregulate, imprecis delimitate, inconjurate de o zona de eritem. Marginea ulcerului sancroid nu este indurata ca in cazul sifilisului. Baza ulcerului este acoperita de o membrana fibrinoasa gri.
In timp ce barbatii prezinta leziuni genitale dureroase si/sau adenopatie inghinala, cele mai multe femei sunt asimptomatice sau au simptomatologie mai putin evidenta, cum ar fi disurie, dispareunie, secretie vaginala modificata, durere la defecare sau sangerari rectale. De asemenea, poate aparea alterarea starii generale si febra. Frecvent, poate aparea autoinocularea, ducand la aparitia multiplelor leziuni cutanate in diferite stadii de evolutie.
Leziunile apar frecvent la barbati la nivelul preputului, insa pot fi localizate si pe gland sau la nivelul meatului urinar. La femei, ulcerele apar cel mai frecvent la nivelul labiilor mari, dar si la nivelul labiilor mici, coapse, perineu sau col uterin. Peste 50% din pacienti dezvolta adenopatie inghinala dureroasa.
Diagnosticul si tratamentul leziunilor sancroide
Amanarea tratamentului poate duce la aparitia fimozei, balanopostitei sau a cicatricilor vicioase.
Diagnosticul diferential poate fi de multe ori dificil. Leziunile sancroide pot fi confundate cu leziuni dermatologice specifice bolii Behcet, herpesului simplex sau sifilisului. Diagnosticul bazat doar pe aspectul clinic al leziunii ulceroase este insuficient, mai ales din cauza asemanarii leziunilor cu ulcerele provocate de alte patologii. De asemenea, in 10-15% din cazuri, poate exista coinfectia cu sifilis sau herpes simplex.
Culturile din sancru au devenit metoda standard de diagnostic in majoritatea zonelor endemice, insa sensibilitatea testului diagnostic este de 60-80%. Coloratiile Gram pot fi, de asemenea, folositoare. Culturile efectuate din abcesele nefistulizate sunt adesea sterile. Avand rezultate promitatoare si aparent cu o sensibilitate mai mare fata de testele standard sunt metodele PCR si anticorpi monoclonali, insa kiturile nu sunt inca disponibile pe piata larga. Serologia nu este folositoare pentru stabilirea prezentei bacilului H. ducreyi, ci doar pentru eliminarea prezentei celorlalte posibile patologii.
Leziunile ulceroase si adenopatiile inghinale raspund bine la tratamentul antibiotic instituit precoce, cu rezolutie in 7-14 zile. Excizia adenopatiilor inghinale nu este necesara; in schimb, colectiile fluctuente trebuie drenate.
In zonele endemice s-a stabilit drept conduita universala tratamentul concomitent pentru sifilis, sancroid si herpes simplex, fiind considerata cea mai eficienta metoda de diagnostic si tratament din punct de vedere al costurilor pentru orice individ care se prezinta cu leziuni ulceroase la nivelul organelor genitale si cu adenopatii inghinale. Pacientii necircumcisi si cei cu coinfectie cu HIV pot raspunde lent la terapia antibiotica, prezentand un risc mai mare de recidiva.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Bolile cu transmitere sexuala majore
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie