Sangerarea vaginala: cand sa ne ingrijoram?
Orice sangerare aparuta in afara perioadei normale de menstruatie poate sa atraga atentia asupra unei anumite probleme de sanatate a pacientei in cauza.
Cum se diferentiaza o menstruatie normala fata de o menstruatie anormala?
Toate pacientele ar trebui instruite sa recunoasca si sa diferentieze o menstruatie normala de o menstruatie anormala, prelungita, abundenta (menoragie) sau sangerarile aparute la intervale neregulate de timp (metroragie).
Ciclul menstrual considerat normal are o durata medie de cca 25-40 de zile, cu un flux mai abundent in primele 2 zile, apoi un flux diminuat pentru inca cca 4-5 zile. Cand sangerarea apare in afara perioadei ciclului menstrual, poate fi vorba despre o metroragie disfunctionala. Aceasta este provocata de o serie de dereglari hormonale si cel putin 1 din 10 femei se confrunta o data in viata cu acest sindrom, in special in primii ani de la instalarea menstruatiei. Metroragia disfunctionala este de obicei un diagnostic de excludere, ceea ce inseamna ca trebuie mai intai excluse toate cauzele organice de sangerare vaginala.
Sangerarea vaginala poate fi asociata frecvent ciclurilor anovulatorii sau poate insoti momentul ovulatiei – asa-numitul spotting.
Orice sangerare aparuta la o pacienta aflata la varsta reproductiva trebuie investigata in vederea excluderii unei sarcini. Daca sarcina este confirmata, sangerarea poate anunta o eventuala complicatie (decolare coriodeciduala, avort spontan, sarcina extrauterina) si tratamentul de specialitate trebuie instituit cat mai precoce.
Metode de diagnostic ale cauzelor de metroragie disfunctionala
In contextul aparitiei unei sangerari in afara perioadei menstruale normale, examenele clinice si paraclinice vizeaza evaluarea posibilelor cauze organice de metroragie.
La examenul clinic si cu valve se inspecteaza zona vulvara si peretii vaginali in scopul excluderii unei surse vulvare sau vaginale de sangerare. De obicei, sursele vaginale de sangerare apar in urma unor traumatisme locale (uzual, in urma contactelor sexuale) sau prin prezenta de corp strain. De asemenea, la pacientele aflate in menopauza, din cauza atrofiei mucoasei vaginale, se pot crea mici solutii de continuitate care sangereaza difuz. Tot in acest moment trebuie exclusa o sursa de sangerare rectala (rectoragii) sau uretrala (cistita hemoragica, polipi vezicali, litiaza vezicala etc.). De asemenea, poate fi identificat un proces neoplazic vulvar sau vaginal.
Urmatorul pas vizeaza examinarea colului uterin. Principala si cea mai temuta cauza de sangerare la nivelul colul uterin este cancerul de col uterin. Aceasta reprezinta una dintre principalele cauze de mortalitate in randul populatiei feminine, care se mentine inca la valori crescute, in ciuda eforturilor depuse prin testarea prin examen Babes-Papanicolau si implementarea lui ca test screening.
Cauze de sangerare de la nivelul colului uterin
Alte posibile cauze de sangerare de la nivelul colului uterin sunt reprezentate de leziuni cervicale precanceroase, polipi cervicali, zona de ectopie cervicala, fibrom uterin intracavitar acusat prin col. Sangerarea vaginala poate avea drept cauza o patologie uterina. Aici includem fibroleiomiomatoza uterina, fibroame endocavitare, polipi endometriali si cancerul de endometru. Orice sangerare aparuta in menopauza trebuie investigata pentru a exclude in primul rand un proces malign endometrial. Intrucat riscul de cancer genital creste odata cu avansarea in varsta, pacientele trebuie incurajate sa solicite o evaluare ecografica anuala, pentru a putea exclude posibilitatea existentei unui proces malign endometrial sau ovarian. Cancerul de endometru poate exista si in absenta sangerarilor vaginale.
De asemenea, o alta cauza de sangerare poate fi hiperplazia de endometru (ingrosare excesiva a endometrului ca urmare a stimularii hormonale endogene sau exogene), clasificata in forma simpla sau complexa fara atipii (cu risc sub 2% de malignizare) si forma cu atipii (cu risc de malignizare de cca 22-30%). Fibroamele uterine (endocavitare sau cu componenta endocavitara) reprezinta o cauza benigna frecventa de sangerare uterina.
Alte cauze posibile de sangerare vaginala sunt reprezentate de existenta unui dispozitiv intrauterin (sterilet), anumite terapii medicamentoase (anticoagulante), patologie ovariana sau boli ce afecteaza mecanismele de coagulare (hemofilie). O sangerare aparuta in perioada post-partum sau postabortum poate anunta instalarea endometritei. Sangerarea este de obicei acompaniata si de alte semne si simptome (stare generala alterata, febrilitate, dureri pelvine) care atrag atentia asupra posibilei complicatii.
Orice sangerare aparuta in afara perioadei menstruale normale trebuie sa orienteze pacienta catre un consult ginecologic pentru putea preveni, exclude sau trata cat mai precoce o eventuala boala ginecologica.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie