Sangerarea vaginala in postmenopauza
Sangerarea vaginala in postmenopauza reprezinta sangerarea vaginala care apare la mai mult de 6 luni de la incetarea menstruatiilor ciclice.
Scopul principal al investigatiilor in cazul sangerarii vaginale la femeia inaintata in varsta este de excludere a cancerului genital.
Examenul clinic
La examenul clinic se constata adesea o atrofie vaginala (colpita atrofica sau senila) care poate reprezenta o sursa de sangerare in postmenopauza. Cand sangerarile apar din pricina subtierii tesutului vaginal, acestea sunt insotite de dureri in timpul actului sexual.
Examenul paraclinic
Explorarile paraclinice, mai mult sau mai putin invazive, sunt necesare si includ: biopsia de endometru, chiuretajul uterin dupa dilatatia cervicala, urmata de analiza histopalogica a materialului obtinut. Histeroscopia este o metoda care permite vizualizarea directa a cavitatii uterine. In prezent, se prefera evaluarea endometrului pe baza unei probe obtinute prin aspiratie, fara dilatare cervicala, combinata cu examenul ecografic transvaginal.
Cauze ale sangerarii vaginale in postmenopauza:
– atrofie vaginala
– polipi cervicali sau uterini
– hiperplazie de endometru
– cancer uterin, cervical sau vaginal
Sangerarile postmenopauzale pot sa apara atat la femeile peste 50 de ani, cat si la pacientele tinere cunoscute cu insuficienta ovariana prematura sau menopauza precoce. Pacientele cu un astfel de istoric medical trebuie sa-si faca anual un examen citologic Babes-Papanicolau, in scopul identificarii cauzei sangerarii si excluderea posibilitatii unei eventuale instalari a cancerului. In prezent, se considera ca pacientele cu sangerare vaginala in postmenopauza trebuie investigate in ambulatoriu, cu ajutorul ecografiei transvaginale si al biopsiei de endometru fara dilatatie.
Tratamentul sangerarii vaginale in postmenopauza
Tratamentul este stabilit in functie de cauza:
• polipi cervicali: indepartarea chirurgicala a acestora este suficienta pentru oprirea sangerarii;
• atrofie vaginala: tratament local cu creme pe baza de estrogen sau ovule;
• hiperplazia de endometru: se recomanda medicatie hormonala sau interventie chirurgicala;
• cancerul genital: cand sangerarile postmenopauzale sunt un simptom canceros, tratamentul depinde de cancerul diagnosticat si stadiul in care se afla acesta; tratamentul poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie.
In cazul sangerarilor postmenopauzale care nu raspund la tratamentul pe alte cai, mai putin invazive, se recomanda histerectomia, indepartarea uterului.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie