Sangerari la ovulatie
Ovulatia reprezinta procesul prin care ovocitul matur este eliberat de la nivelul ovarului, pentru ca mai apoi sa fie purtat prin intermediul trompei uterine la nivelul cavitatii uterine. In mod normal lunar ovarele ar trebui sa elibereze alternativ cate un ovocit matur. Ovulatia are loc uzual la mijlocul ciclului menstrual ( distanta dintre 2 menstre), insa pot exista variatii de la o femeie la alta. De asemenea exista situatii in care ovulatia nu are loc lunar sau poate lipsi pe perioade lungi de timp.
Simptome ce anunta momentul ovulatiei
Exista o serie de simptome ce pot anunta momentul ovulatiei , insa acestea nu reprezinta o regula si nu sunt considerate semne patognomonice.
- Unele paciente pot resimti disconfort abdominal sau chiar durere in zona corespondenta ovarului din care are loc ovulatia. De obicei disconfortul este temporar si nu ar trebui sa afecteze rutina zilnica. Totusi pentru unele paciente episodul ovulator poate avea un rasunet important;
- De asemenea temperatura bazala creste usor la momentul ovulatiei fata de zilele precedente. Totusi variatiile temperaturii bazale pot avea si o serie de alti factori etiologici;
- Mucusul cervical devine mai filant si permeabil pentru a favoriza ascensionarea spermatozoizilor prin endocol;
- Nu in ultimul rand unele dintre paciente se pot confrunta cu aparitia de mici sangerari la ovulatie;
- Sangerarile sunt de obicei foarte reduse cantitativ, sub forma a cateva picaturi de sange rosu ( spotting), secretie rozata sau secretie maronie.
Schimbari hormonale la ovulatie
Aceste mici sangerari nu pun de obicei probleme si apar datorita modificarilor hormonale ce trebuie sa contribuie la eliberarea ovocitului. Datorita unei anui anumit echilibru hormonal caracteristic acestui moment, suprafata foliculului dominant ovarian este slabita pana cand se rupe si elibereaza ovocitul matur.
Cresterea nivelelor de estrogen ce predomina in prima jumatate a ciclului menstrual, determina ingrosarea endometrului, acesta pregatindu-se pentru eventualitatea implantarii ovocitului fecundat. Astfel se creeaza un mediu intrauterin propice pentru acomodarea unei eventuale sarcini. In schimb in a doua jumatate a ciclului menstrual nivelul de progesteron este cel care creste usor. Acest lucru contribuie la mentinerea mediului intrauterin propice. Daca conceptia nu a avut loc scaderea brusca a nivelului de progesteron va determina descuamarea endometrului ingrosat si aparitia menstruatiei. Toate aceste schimbari hormonale pot determina descuamarea usoara a endometrului si aparitia sangerarilor la ovulatie.
Alte cauze pentru aparitia sangerarilor intermenstruale
Totusi pot exista o serie de alte cauze pentru aparitia sangerarilor intermenstruale. In aceasta categorie se incadreaza dezechilibrele hormonale, reactii adverse ale contraceptivelor orale combinate sau existenta unei patologii benign sau maligne a aparatului genital intern ( ex: fibrom uterin, chist de ovar, cancer de endometru etc). De asemenea existenta unei patologii de col uterin benigne sau maligne (polip de endocol, leziuni precanceroase, cancer de col uterin) poate determina sangerari intermenstruale.
De obicei sangerarile ce insotesc aceste patologii sunt mai abundente, pe perioade mai lungi de timp, pot aparea aleator in perioada intermenstruala sau pot avea debut postcoital ( dupa contact sexual) etc. Orice sangerare intermenstruala aparuta trebuie investigata corespunzator eliminand pe rand posibilele surse si cauze ale sangerarii, consultul de specialitate fiind obligatoriu.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologi