Sangerarile vaginale in timpul sarcinii
In mod obisnuit, in timpul sarcinii sangerarile vaginale se opresc. Totusi, exista situatii in care aceste sangerari continua, unele dintre ele avand un caracter patologic, altele fiind la limita normalitatii. In orice situatie, avand in vedere faptul ca nu putem stabili de la inceput cauza sangerarii, este bine ca femeia sa se prezinte la un control medical.
Sangerarile vaginale pot aparea la circa 20 – 25% dintre femeile insarcinate, caracteristicile pierderii de sange variind de la un caz la altul.
Cauzele sangerarilor vaginale in sarcina
Astfel, in prima parte a sarcinii poate aparea o mica sangerare determinata de implantarea embrionului in uter. Aceasta implantare se face prin erodarea unor vase mici de sange din interiorul musculaturii uterine, unele dintre acestea rupandu-se, continutul sanguin fiind apoi exteriorizat prin canalul format de uter, col si vagin. Nu sunt sangerari periculoase si de obicei sunt reduse cantitativ. Precautia consta in repaus la pat, sustinere progesteronica, alimentatie echilibrata, evitarea eforturilor fizice si a contactului sexual. Insusi contactul in aceasta perioada poate determina din nou aparitia unei mici sangerari cu punct de plecare de obicei colul uterin.
O alta cauza de sangerare in prima parte a sarcinii este reprezentata de pozitia anormala de prindere a embrionului, numita sarcina ectopica (extrauterina). In aceste cazuri, sangerarea poate avea un caracter atipic, cu perioade de flux mai abundent alternand cu perioade de intrerupere a acestuia. De cele mai multe ori, pacientele descriu acest tip de sangerare ca fiind una ce “nu se mai opreste” si care a aparut cu o oarecare intarziere fata de perioada in care ar fi trebuit sa apara. In acest caz, analizele de laborator si examenul ecografic vor transa diagnosticul.
Tot in cadrul sarcinilor patologice includem si sarcina molara, unde in locul embrionului se dezvolta o masa de tesut anormal. Analizele de sange si ecografia vor stabili si in acest caz diagnosticul.
Avortul reprezinta o alta cauza de sangerare la femeia gravida. Sangerarea in acest caz este insotita de dureri abdominale, dar exista si cazuri in care aceste dureri nu apar.
In sfarsit, prezenta unor inflamatii la nivelul vaginului si al colului concomitent cu instalarea unei sarcini pot favoriza aparitia unor mici sangerari. Tratamentul si igiena locala vor indeparta aceste mici pierderi de sange.
In partea a doua a sarcinii, toate sangerarile care eventual apar au un caracter patologic. Anomaliile de placenta sunt cele mai frecvente cauze ale sangerarilor in aceasta perioada. Placenta praevia reprezinta unul dintre aceste cazuri, situatie in care insertia pe uter se face mai jos decat de obicei. Sangerarile aparute nu se insotesc de dureri, dar prezenta la medic reprezinta o necesitate.
Desprinderea partiala de placenta normala inserata este o alta cauza a sangerarilor din partea a doua a sarcinii. Conduita este de expectativa (monitorizari frecvente, tratament antispastic, supravegherea evolutiei sarcinii).
Travaliul prematur (declansarea nasterii inainte de termen) poate fi insotit de o scurgere sanghinolenta, odata cu eliminarea dopului gelatinos. In aceste cazuri apar dureri abdominale determinate de contractiile uterine.
Recomandari in cazul sangerarilor vaginale:
In general, femeile gravide de peste 35 de ani, cele care au mai multe nasteri, cezarienele in antecedente, reprezinta factori predispozanti ai aparitiei sangerarilor in timpul sarcinii.
Controlul periodic, prezentarea la medic imediat dupa aparitia unei sangerari precum si monitorizarea ecografica si de laborator vor stabili diagnosticul si vor permite instituirea unui tratament adecvat.
Text: Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie – Columna Medical Center