Saptamana 10 de sarcina
In saptamana 10 de sarcina veti experimenta simptome pe care le-ati avut inca din primul trimestru, dar veti avea si unele noi. Unele dintre cele mai comune manifestari pe care le puteti avea sunt cresterea in greutate, secretia vaginala, greata sau constipatia. In saptamana 10 de sarcina va apropiati de finalul primului trimestru de sarcina si deja incepeti sa va obisnuiti cu ideea de a fi insarcinata. De asemenea, veti observa ca bebelusul se dezvolta si mai mult, iar multe dintre simptomele initiale ale sarcinii incep sa se stabilizeze Saptamana 10 de sarcina este o perioada de adaptare, dezvoltare si anticipare, in care deja stiti ce aveti de facut pentru a ajuta sarcina sa se dezvolte armonios. In acest articol, veti afla si informatii importante si despre cum puteti trece peste simptomele specifice pentru saptamana 10 de sarcina si veti intelege mai bine prin ce schimbari treceti dumneavoastra si bebelusul.
Corpul meu in saptamana 10 de sarcina
Saptamana 10 de sarcina marcheaza sfarsitul primului trimestru. Prin urmare, in aceasta perioada corpul continua sa se adapteze la sarcina. Este posibil ca in saptamana 10 de sarcina sa observati o usoara crestere in greutate si o extindere a taliei, pe masura ce uteru se mareste pentru a face loc bebelusului in crestere. De asemenea, greata matinala si oboseala pot persista, dar in cazul multor femei se constata o ameliorare a acestor simptome. In saptamana 10 de sarcina este o perioada in care puteti experimenta o crestere a energiei si o imbunatatire a starii de bine generale.
Alte simptome pe care le puteti experimenta in saptamana 10 de sarcina sunt reprezentate de durerile de cap ocazionale. Acestea pot aparea din cauza schimbarilor hormonale prin care treceti. In plus, in saptamana 10 de sarcina veti avea un flux sanguin mai crescut, ceea ce va provoca o stare de ameteala si lesin. Un alt simptom care apare in urma cresterii fluxului sanguin veti observa intensificarea venelor de pe abdomen. Aceste vene fac o munca importanta de a aduce nutrienti si sange pentru fat.
Bebelusul meu in saptamana 10 de sarcina
In saptamana 10 de sarcina, bebelusul este in plina dezvoltare. Desi masoara doar 3-4 cm lungime, fiind aproape de marimea unei capsuni. Trasaturile sale faciale devin mai definite, formandu-se ochii si urechile, si chiar veti incepe sa observati formarea buzelor si nasului. Membrele bebelusului continua sa creasca, iar degetele de la maini si de la picioare incep sa se individualizeze. Inima bebelusului incepe sa bata rapid, cu aproximativ 180 batai pe minut, si poate fi detectata printr-o ecografie.
Bebelusul incepe sa ia forma umana in saptamana 10 de sarcina. Oasele si cartilajele incep sa se dezvolte, iar la nivelul gleznelor si genunchilor incep sa apara mici crestaturi. De asemenea, in aceasta perioada incepe sa se formeze dentitia. Alte sisteme incep sa se dezvolte, de asemenea. Prin urmare, stomacul fatului incepe sa produca sucuri gastrice, rinichii produc o cantitate mai mare de urina, iar daca sunteti insarcinata cu baietel, acesta incepe sa produca testosteron.
Sfaturi importante pentru saptamana 10 de sarcina
Saptamana 10 de sarcina este o perioada propice pentru a planifica perioada urmatoare si a incepe sa va organizati pentru nastere. Recomandarile specialistilor pentru a avea un parcurs mai usor a acestei saptamani sunt urmatoarele:
- consumati snackuri sanatoase pentru a combate “greata de dimineata” – senzatia de greata este mai intensiva dimineata, de aici si termenul de “greata de dimineata”. O recomandare care va va ajuta sa treceti cu bine peste aceasta senzatie este sa consumati granola sau crackers sarati de dimineata, chiar inainte de a va da jos din pat.
- continuati sa luati vitaminele prenatale – avand in vedere ca pe perioada sarcinii majoritatea vitaminelor si nutrientilor din organism sunt consumate de bebelus, aveti nevoie de un aport suplimentar pentru a duce sarcina la final. Prin urmare, medicul va poate recomanda ca in saptamana 10 de sarcina sa luati vitamine precum C, D, A, dar si sa consumati alimente care suplimenteaza acest necesar. De asemenea, medicul va poate recomanda si sa luati acid folic, DHA, fier, calciu si potasiu, in functie de nevoia pe care o aveti.
- mentineti o dieta sanatoasa – in sarcina este important sa consumati alimente care va pot aduce nutrientii si mineralele de care aveti nevoie pentru a va simti mai bine. De exemplu, puteti consuma snackuri bogate in potasiu, cum ar fi mango sau bananele. Acestea va vor ajuta sa combateti greata de dimineata. De asemenea, este recomandat sa consumati proteine si nutrienti esentiali pe care ii gasiti in oua si nuci.
- incercati yoga prenatala – acest tip de exercitii va vor ajuta sa intindeti musculatura si sa va controlati respiratia. De asemenea, yoga va ajuta sa va pregatiti pentru nastere si sa tineti emotiile sub control. Puteti incerca clasele online sau sa frecventati un studio de yoga pentru a cunoaste si alte mamici care au aceleasi obiective de relaxare si stretching.
Saptamana 10 de sarcina marcheaza o perioada in care deja ati inceput sa va obisnuiti cu sarcina si sa anticipati simptomele cu care va puteti confrunta in functie de deciziile pe care le luati in privinta dietei si a stilului de viata. Aceasta este o perioada care va pregateste pentru lunile ce vor urma. Prin urmare, este important sa oferiti o ingrijire adecvata a corpului si a mintii, pentru a va asigura ca atat dumneavoastra cat si bebelusul veti avea un parcurs sanatos pana la finalul perioadei de sarcina.
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-10/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-10.aspx
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/10-weeks/
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/10-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/10-weeks-pregnant
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-10#remember
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-10#takeaway