Săptămâna 12 de sarcină
Săptămâna 12 de sarcină marchează finalul primului trimestru de sarcină. De asemenea, această săptămână finalizează și o perioadă în care riscul de pierdere a sarcinii este mai ridicat. Prin urmare, dacă încă nu i-ați anunțat pe cei dragi despre bebelușul ce urmează să se nască, de teama că este posibil să pierdeți sarcina, din săptămâna 12 de sarcină puteți face marele anunț. Chiar dacă multe dintre simptomele specifice primului trimestru au început să se diminueze, această săptămână este caracterizată de anumite schimbări asupra corpului mamei, dar și în dezvoltarea bebelușului. În acest articol veți afla informații relevante despre ce se întâmplă în corpul mamei și al bebelușului în săptămâna 12 de sarcină, dar și care sunt recomandările pentru această perioadă.
Corpul meu în săptămâna 12 de sarcină
Până în săptămâna 12 de sarcină, corpul viitoarei mămici a trecut deja prin diverse provocări. Vestea bună este că simptomele inițiale, cum ar fi greața matinală și oboseala extremă, încep să se diminueze în săptămâna 12 de sarcină. De asemenea, în această săptâmână s-ar putea să observați o ușoară creștere în greutate și, posibil, începutul conturării unei burtici de gravidă, pe măsură ce uterul se extinde.
Această perioadă este caracterizată și de creșterea nivelului de secreție vaginală. Acest aspect nu ar trebui să vă îngrijoreze, întrucât secreția vaginală are rolul de a vă proteja de infecții urinare. De asemenea, chiar dacă după săptămâna 12 de sarcină riscul de pierdere a sarcinii este mai mic, este posibil să observați o ușoară sângerare în această perioadă. Chiar dacă de multe ori nu reprezintă un motiv de îngrijorare, este important să informați medicul dacă această situație apare. În plus, durerile de cap și starea de amețeală continuă și în săptămâna 12 de sarcină, fiind provocate de schimbările hormonale continue.
Bebelușul meu în săptămâna 12 de sarcină
Săptămâna 12 de sarcină reprezintă un moment de mari schimbări pentru bebeluș. Mărimea sa este deja asemănătoare cu cea a unei caise sau prune mai mari. De asemenea, degetele continuă să se definească, iar unghiile încep să crească. În săptămâna 12 de sarcină, bebelușul începe să își deschidă și închidă palmele și chiar pot apărea primele reflexe, cum ar fi cel de a-și suge degetul.
Toate organele bebelușului, mușchii, membrele și oasele sunt la locul lor, iar organele sexuale sunt bine dezvoltate. Din acest moment, bebelușul va începe să crească cu fiecare săptămână, iar organele vor începe să se maturizeze. Chiar dacă la ecografie încă nu se poate vedea foarte clar care este sexul bebelușului, săptămâna 12 de sarcină este marcată de un alt moment emoționant: ascultarea bătăilor inimii bebelușului. În plus, începând cu această săptămână bebelușul va începe să fie din ce în ce mai activ, chiar dacă primele mișcări le veți simți în jurul săptămânii 16.
Sfaturi importante pentru săptămâna 12 de sarcină
În săptămâna 12 de sarcină veți începe să luați în greutate datorită sarcinii. Pentru a menține o dezvoltare sănătoasă a bebelușului, este important să fiți mai atentă la dietă și la modul în care reacționează corpul la diverse activități. Iată câteva recomandări importante pe care le puteți urma în această perioadă:
- acordați importanță sporită dietei – chiar dacă veți începe să aveți pofte în săptămâna 12 de sarcină, este important să mâncați sănătos și să nu mâncați excesiv. Atunci când luați în greutate mai mult decât ar fi normal în această perioadă, puteți dezvolta diverse complicații cum ar fi diabet gestațional, creștere a tensiunii arteriale, precum și durere în zona lombară și a membrelor inferioare. De asemenea, numărul ridicat de kilograme poate accentua starea de oboseală.
- consumați alimente bogate în vitamine și nutrienți – deși recomandarea este să nu exagerați cu mâncarea, este important să nu treceți în cealaltă extremă de a nu mânca. Atât bebelușul cât și corpul dumneavoastră au nevoie de nutrienți. Așadar, dacă încă nu ați adoptat o dietă sănătoasă, acum este momentul să o faceți. Încercați să consumați cât mai multe fructe și legume, proteine curate și carbohidrați complecși.
- începeți exercițiile pentru a întări mușchii vaginului – exercițiile Kegel sunt o opțiune foarte bună pe care puteți să o luați atunci când ajungeți în săptămâna 12 de sarcină. Dacă vă gândiți să aveți o naștere naturală, exercițiile Kegel vă vor ajuta să deveniți mai flexibilă și să aveți un travaliu mai ușor de parcurs. Discutați cu medicul înainte de a începe acest tip de exerciții și urmați recomandările acestuia în privința activității fizice.
- consumați suficientă apă – deshidratarea în sarcină poate fi responsabilă pentru multe stări neplăcute, cum ar fi migrenele, constipația sau infecții urinare. Așadar, este recomandat să consumați în medie 8 pahare de apă pe timpul zilei sau alte lichide pentru a menține un nivel optim de hidratare. Cantitatea de apă de care aveți nevoie poate varia în funcție de nivelul de activitate fizică pe care îl aveți, dar și în funcție de anotimpul în care vă aflați.
În concluzie, săptămâna 12 de sarcină reprezintă o etapă importantă în care ați ajuns și care vă oferă o perspectivă mult mai clară a lunilor ce vor urma. Pe măsură ce încheiați primul trimestru de sarcină, este important să continuați să aveți grijă la dieta pe care o aveți și să continuați să fiți cât mai activă posibil. De asemenea, chiar dacă pot apărea provocări în fiecare etapă din sarcină, încercați să aveți grijă de sănătatea mentală prin exerciții fizice regulate, o alimentație echilibrată și o hidratare corespunzătoare.
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-12/
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-12#your-body
https://www.healthline.com/health/pregnancy/12-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext#takeaway
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/12-weeks-pregnant