Săptămâna 13 de sarcină
Săptămâna 13 de sarcină marchează sfârșitul primei treimi din perioada sarcinii și face tranziția către o perioadă în care simptomele din primele săptămâni încep să dispară, iar bebelușul se dezvoltă din ce în ce mai mult. Vestea bună este că în această perioadă aveți deja mai puțină senzație de greață, iar starea de oboseală și greață începe să dispară. De asemenea, nivelul de energie începe să crească, ceea ce vă va permite să vă reluați o mare parte dintre activitățile zilnice obișnuite. De asemenea, în săptămâna 13 de sarcină continuă să se dezvolte, ajungând la mărimea unei păstăi de mazăre.
Corpul meu în săptămâna 13 de sarcină
În săptămâna 13 de sarcină veți observa că multe dintre simptome încep să se schimbe. Vă veți bucura de zile în care nu aveți senzație de greață aproape deloc și nici nu veți simți o stare de somnolență accentuată. De asemenea, acum apar și alte schimbări cum ar fi:
- venele devin mai vizibile – întrucât corpul produce cu 30-50% mai mult sânge decât de obicei, venele încep să devină mai vizibile. Prin urmare, veți observa vene mai proeminente, de culoare albastră, în zona pieptului, sânilor și a abdomenului. De asemenea, există posibilitatea să apară venele varicoase în zona membrelor inferioare și în zona inferioară a corpului pe măsură ce uterul crește. Din fericire, acestea dispar sau își îmbunătățesc aspectul după naștere.
- creșterea apetitului – pe măsură ce scăpați de greața de dimineață, în săptămâna 13 de sarcină veți observa o reîntoarcere a apetitului. Prin urmare, este posibil să începeți să aveți poftă de anumite mâncăruri.
- creșterea apetitului sexual – schimbările hormonale prin care treceți pot accentua și dorința de a face sex cu partenerul dumneavoastră. În săptămâna 13 de sarcină nu există restricții în privința activității sexuale pe care o aveți. Cu toate acestea, este bine să știți că după contactul sexual poate apărea o ușoară sângerare, de tip spotting. Aceasta este normală având în vedere că în această perioadă colul uterin este mai sensibil.
- apariția crampelor abdominale – în săptămâna 13 de sarcină este normal să simțiți crampe abdominale. Acestea pot fi provocate fie de gaze sau balonare, dar și din cauza extinderii uterului. În cazul în care crampele abdominale devin foarte intense, iar acestea nu se diminuează în urma consumului de lichide sau a repausului, este important să discutați cu medicul care vă urmărește sarcina.
Bebelușul meu în săptămâna 13 de sarcină
În săptămâna 13 de sarcină bebelușul continuă să se dezvolte și să aibă câteva schimbări notabile:
- producția de urină – din săptămâna 13 de sarcină, bebelușul începe să înghită lichid amniotic și să excrete urină, reușind să recicleze întreg volumul de fluide la câteva ore.
- producția de meconium – pe măsură ce bebelușul înghite lichid amniotic, acesta produce și meconium. Această substanță de culoare neagră, lipicioasă, se acumulează în intestine și se transformă în primul scaun al bebelușului.
- întărirea oaselor – în săptămâna 13 de sarcină oasele bebelușului se întăresc formând scheletul bebelușului, în mod special oasele lungi și cele ale craniului. De asemenea, tot în această perioadă, dinții și oasele acestuia devin mai dense.
- corzile vocale încep să se dezvolte – chiar dacă încă este imposibil să vorbească, săptămâna 13 de sarcină marchează dezvoltarea corzilor vocale.
Sfaturi importante pentru săptămâna 13 de sarcină
Chiar dacă o treime din perioada sarcinii a trecut, este important să aveți grijă de dumneavoastră și implicit de bebelușul care se dezvoltă. Iată câteva sfaturi importante care vă vor ajuta să parcurgeți mai ușor săptămâna 13 de sarcină:
- bucurați-vă de libidoul crescut – în perioada sarcinii este important să aveți o viață sexuală cât mai activă, atâta timp cât nu există alte recomandări din partea medicului să diminuați frecvența contactului sexual. De asemenea, creșterea libidoului poate avea câteva beneficii de sănătate atât pentru dumneavoastră, cât și pentru bebeluș, având în vedere că vă îmbunătățește dispoziția și perioada de odihnă, dar întărește și mușchii din zona pelvină, făcând recuperarea după naștere mai ușoară.
- continuați să consumați alimente sănătoase – chiar dacă mâncați în oraș sau acasă, în săptămăna 13 de sarcină, dar și pe tot parcursul sarcinii, este important să faceți alegeri alimentare sănătoase. Consumați cât mai multe fructe și legume, dar și alimente care conțin fier.
- folosiți lenjerie intimă din bumbac – având în vedere că în săptămâna 13 de sarcină scurgerile vaginale pot fi mai intense, este recomandat să mențineți zona intimă cât mai curată și să purtați lenjerie intimă care îi permite pielii să respire. Prin urmare, lenjeria intimă din bumbac poate fi o alegere foarte bună.
- urmăriți eventualele schimbări care pot apărea la nivelul pielii – dacă aveți alunițe, este posibil ca din cauza schimbărilor hormonale acestea să se modifice. Prin urmare, este recomandat să le urmăriți evoluția împreună cu un medic demartolog.
- continuați să faceți cât mai multă mișcare – pe măsură ce scăpați de starea de greață și de amețeală specifice primelor săptămâni, puteți face mișcare pentru a vă menține activă și energică. De exemplu, puteți face înnot, alergare ușoară sau yoga. Exercițiile Kegel sunt și ele importante, mai ales atunci când vă doriți o naștere pe cale naturală.
În concluzie, săptămâna 13 de sarcină este marcată de multe schimbări atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Deși perioada cu cel mai mare disconfort pentru mamă a trecut, veți avea în continuare diverse simptome cum ar fi accentuarea venelor din zona sânilor sau a membrelor inferioare, crampe, dar și pofte sau un libido crescut. Bebelușul continuă și el să se dezvolte, această perioadă fiind marcată de dezvoltarea corzilor vocale și de întărirea oaselor.
Surse:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/13-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext#takeaway
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/13-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/13-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-13.aspx