Săptămâna 19 de sarcină
Săptămâna 19 de sarcină marchează începutul lunii a-5-a. Cu fiecare săptămână care trece veți observa diverse schimbări la nivelul propriului corp, dar și în dezvoltarea bebelușului. În această perioadă sexul bebelușului este deja evident la ecografie, iar simțurile sale sunt în continuă dezvoltare. Pe de altă parte, pe măsură ce burtica se dezvoltă, viitoarea mămică simte mai intensiv nevoia de a dormi pe o parte, având în același timp susținere din partea unei perne de maternitate.
Corpul meu în săptămâna 19 de sarcină
În săptămâna 19 de sarcină, multe dintre simptomele din săptămânile anterioare continuă, dar apar și altele noi. Dintre cele mai importante schimbări care apar în săptămâna 19 de sarcină, sunt următoarele:
- creșterea apetitului – atunci când ajungeți în săptămâna 19 de sarcină devine tot mai dificil să vă abțineți de la diverse pofte, de dulc sau sărat. Deși poftele sunt ridicate, este recomandat să stați departe de mâncarea nesănătoasă și să încercați să îi oferiți bebelușului nutrienții de care are nevoie.
- apariția vergeturilor – majoritatea femeilor dezvoltă vergeturi în săptămâna 19 de sarcină. Deși nu există un remediu concret pentru a le îndepărta, puteți folosi diverse creme emoliente care să hidrateze pielea și să reducă senzația specifică de mâncărime.
- constipație – acest simptom continuă chiar și în săptămâna 19 de sarcină, având legătură cu schimbările hormonale prin care treceți, dar și suplimentele care v-au fost recomandate.
- durere de spate – pe măsură ce uterul se exinde în săptămâna 19 de sarcină, veți simți cum centrul de greutate se modifică și pune presiune suplimentară pe zona lombară. Prin urmare, este important să evitați ridicarea greutăților și să vă protejați cât mai mult pentru a evita dezvoltarea unor probleme mai grave.
Bebelușul meu în săptămâna 19 de sarcină
La această vârstă de sarcină, bebelușul are aproximativ 15.3 cm, având dimensiuni apropiate de cele ale unui mango. Chiar dacă se află în uter, dinții bebelușului se dezvoltă. De asemenea, acesta continuă să ia în greutate, pregătindu-se pentru naștere după ce vor trece și următoarele 20 de săptămâni.
În săptămâna 19 de sarcină bebelușul continuă să se dezvolte și să fie din ce în ce mai activ. În primul rând, pielea sa este acoperită de un strat albicios, cunoscut drept vernix caseosa. Acest “înveliș” protejează pielea sensibilă a bebelușului de infecții și bacterii, având în același timp rol de hidratare. De asemenea, aceasta ajută plămânii și tractul digestiv să se dezvolte corespunzător.
Săptămâna 19 de sarcină este caracterizată și de dezvoltarea sistemului respirator. Plămânii bebelușului se dezvoltă, în mod special principalele căi aeriene, cunoscute drept bronhiole. În plus, energia bebelușului este crescută. Prin urmare, în săptămâna 19 de sarcină este posibil să simțiți primele sale mișcări bruște. Cu toate acestea, dacă aceste lovituri ale bebelușului nu apar în săptămâna 19 de sarcină, nu trebuie să vă panicați. Acestea vor apărea în curând.
Sfaturi importante pentru săptămâna 19 de sarcină
În săptămâna 19 de sarcină aproape ați ajuns la mijlocul călătoriei. Prin urmare, momentul nașterii începe să se apropie și să vă facă să vă gândiți la cât mai multe lucruri pe care le aveți de organizat. Pe de altă parte, aveți nevoie de liniște și de cât mai multă organizare. Iată care sunt cele mai importante sfaturi pentru săptămâna 19 de sarcină:
- aveți grijă de burtică – în săptămâna 19 de sarcină veți observa că burtica se dezvoltă, iar la nivelul acesteia apar vergeturi. Pentru a ameliora tensiunea de la nivelul burții, puteți aplica comprese călduțe și să vă odihniți cât mai mult. De asemenea, o cremă emolientă vă va ajuta să reduceți senzație de iritație provocată de uscăciune.
- adăugați superalimente în dietă – în săptămâna 19 de sarcină este normal ca apetitul să fie din ce în ce mai crescut. Deși v-ați dori să mâncați diverse produse de patiserie sau dulciuri, este important să aveți grijă de dietă și să îi oferiți bebelușului nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta. Prin urmare, este recomandat să includeți în dietă diverse alimente cum ar fi ouăle, somonul, legumele verzi, iaurt sau ovăz.
- practicați un sport care să vă relaxeze și să vă redea mobilitatea – pe măsură ce sarcina se dezvoltă, veți începe să simțiți tensiune la nivelul spatelui și a coapselor. Cu ajutorul sportului, cum ar fi yoga, veți putea să țineți sub control durerile de spate sau de picioare, precum și să vă păstrați flexibilitatea la nivelul întregului corp. Deși exercițiile fizice sunt recomandate, este important să discutați cu medicul înainte de a începe o astfel de rutină.
- îmbunătățiti rutina de somn – este posibil să aveți dificultăți de a vă odihni întrucât burtica nu vă mai permite să dormiți în anumite poziții. Este important să încercați să vă odihniți cât mai mult pe perioada sarcinii și să vă pregătiți astfel pentru perioada în care veți avea bebelușul. Prin urmare, puteți folosi o pernă potrivită pentru sarcină pentru a dormi mai bine și a lăsa corpul să se adapteze cu schimbările prin care trece.
În concluzie, săptămâna 19 de sarcină este o perioadă în care veți simți mișcările bebelușului din ce în ce mai puternic, pe măsură ce acessta se dezvoltă și crește într-un ritm sănătos. De asemenea, pe măsură ce bebelușul crește, apar foarte multe schimbări și pentru mamă. Prin urmare, în această perioadă este important să aveți grijă să vă hidratați, să aveți o dietă echilibrată și să încercați să vă odihniți cât mai mult cu ajutorul unei perne pentru maternitate.
Surse:
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/19-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/19-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-19.aspx
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-19/