Săptămâna 20 de sarcină
În săptămâna 20 de sarcină, teoretic sunteți la mijlocul perioadei. De fapt, având în vedere că data probabilă a sarcinii este variabilă, săptămâna 20 de sarcină reprezintă mai mult sau mai puțin mediana perioadei. Atunci când ajungeți în această perioadă, medicul va efectua diverse măsurători pentru a se asigura că bebelușul se dezvoltă normal. De asemenea, vă va cântări pentru a se asigura că ați luat în greutate conform vârstei sarcinii la care vă aflați. În privința bebelușului, săptămâna 20 de sarcină este marcată de o continuă dezvoltare a simțurilor, precum și de diverse mișcări ritmice, care vă vor lua de multe ori prin surprindere.
Corpul meu în săptămâna 20 de sarcină
Corpul viitoarei mămici se schimbă în săptămâna 20 de sarcină. Unele dintre simptome vor continua din săptămânile anterioare, dar vor apărea și unele noi. Cele mai importante schimbări prin care corpul viitoarei mămici trece în săptămâna 20 de sarcină sunt:
- senzație de mâncărime la nivelul pielii – pe măsură ce burtica se extinde în săptămâna 20 de sarcină, veți simți cum pielea este în tensiune și va începe o ușoară senzație de mâncărime. Puteți reduce acest disconfort cu ajutorul cremelor hidratante și a celor special create pentru femeile însărcinate.
- dificultăți în a vă odihni – schimbarea poziției de somn este specifică începând cu săptămâna 20 de sarcină și pentru perioada ce va urma. Prin urmare, este posibil să vă treziți în timpul nopții întrucât nu vă puteți odihni din cauza poziției și a disconfortului pe care începeți să îl resimțiți la nivel lombar.
- schimbări la nivelul părului și unghiilor – din săptămâna 20 de sarcină veți începe să observați că unghiile sunt mai rezistente, iar părul este mai strălucitor. Datorită nivelului crescut de estrogen din perioada sarcinii, veți observa că părul devine mai rezistent și nu vă mai cade la fel de mult.
- dureri lombare – kilogramele în plus și burtica în continuă dezvoltare vor pune presiune pe zona lombară, provocând disconfort și dureri. De asemenea, schimbările hormonale vor face ca articulațiile și ligamentele să fie mai puțin stabile. Prin urmare, este important să discutați cu medicul și să agreați asupra unei rutine de exerciții care să vă ajute să parcurgeți această perioadă.
Bebelușul meu în săptămâna 20 de sarcină
În săptămâna 20 de sarcină, bebelușul are dimensiunea unei banane. Dimensiunile sale sunt de aproximativ 20 de centimetri. Deși poate părea deja destul de mare, bebelușul încă are mult de crescut. Câteva dintre schimbările pe care le veți observa în săptămâna 20 de sarcină la bebeluș, sunt următoarele:
- bebelușul începe să sughită – în săptămâna 20 de sarcină veți observa că mișcări bruște, dar și subtile. Acestea sunt perfect normale și pot fi asociate cu sughițul bebelușului.
- bebelușul dezvoltă simțul gustului – multe dintre papilele gustative ale bebelușului pot transmite semnale gustative către creierul acestuia. Prin urmare, bebelușul poate să înghită molecule dintre alimentele pe care mama le consumă, care au trecut din sângele acesteia în lichidul amniotic.
- reflexele bebelușului continuă să se dezvolte – pe măsură ce acesta începe să crească, bebelușul continuă să “lucreze” la reflexul de a-și suge degetul.
Sfaturi importante pentru săptămâna 20 de sarcină
Deși ați ajuns la jumătatea perioadei de sarcină, în săptămâna 20 de sarcină veți trece în continuare prin diverse schimbări. Următoarele recomandări vă vor ajuta să parcurgeți mai ușor această perioadă și să vă bucurați din plin de perioada sarcinii:
- începeți să vă interesați de un pediatru – având în vedere că timpul trece foarte repede, începând cu săptămâna 20 de sarcină puteți începe să vă interesați de un pediatru pentru bebeluș, după ce se va naște. Puteți folosi această perioadă în care încă aveți energie mai multă să discutați cu prietenii și cunoscuții și să faceți cea mai bună alegere.
- relaxați-vă cât mai mult – având în vedere că vă apropiați de o perioadă în care ritmul vi se va schimba complet, este important să folosiți această perioadă pentru a vă relaxa cât mai mult. Este recomandat să faceți un masaj facial sau prenatal care o să vă ajute să vă relaxați.
- experimentați în dormitor – în această perioadă de sarcină, veți experimenta un libido mai crescut. De asemenea, orgasmul are o calitate mai bună având în vedere fluxul sanguin crescut și lubrifierea mai bună. De asemenea, în săptămâna 20 de sarcină, sexul este benefic și sigur. Prin urmare, folosiți această perioadă ca o bună oportunitate de a vă relaxa.
- mențineți un jurnal pentru a vă scrie gândurile – pe măsură ce vă apropiați de naștere, veți începe să vă simțiți din ce în ce mai stresata și vă va fi dificil să adormiți. Metoda jurnalului vă poate ajuta să scăpați de stres și să vă organizați mai bine gândurile. În acest mod, vă veți elibera de gândurile negative și vă veți putea bucura de perioada prin care treceți.
În concluzie, săptămâna 20 de sarcină marchează mijlocul perioadei sarcinii. Bebelușul va fi din ce în ce mai activ și îi veți simți mișcările tot mai intens. De asemenea, în urma ecografiilor și măsurătorilor pe care vi le va face medicul, veți putea analiza dacă bebelușul se dezvoltă normal și îi veți afla cu certitudine sexul. Corpul viitoarei mămici se schimbă, fiind marcat de disconfort lombar, dar și de o schimbare pozitivă a unghiilor și părului. Având în vedere că încă mai aveți o perioadă lungă de parcurs, este important ca în această perioadă să vă relaxați cât mai mult și să vă eliberați de stres și de orice gând negativ.
Surse:
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/20-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/20-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-20.aspx
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-20/