Săptămâna 21 de sarcină
De la mișcările bruște pe care le-ați simțit în săptămânile anterioare, săptămâna 21 de sarcină se caracterizează prin mișcări constante care pot fi simțite de oricine vă pune mâna pe burtică. Deja în această săptămână știți sexul copilului și vă puteți concentra pe organizarea spațiului și activității pentru perioada după naștere. În ceea ce-l privește pe bebeluș, săptămâna 21 de sarcină este caracterizată de continua sa dezvoltare. În această etapă, acesta are mărimea unui morcov, având diferite simțuri în dezvoltare. Săptămâna 21 de sarcină este o perioadă de dezvoltare continuă a fătului, fiind caracterizată în același timp de diverse modificări ce apar la nivelul corpului mamei.
Corpul meu în săptămâna 21 de sarcină
În săptămâna 21 de sarcină, corpul mamei continuă să se modifice, apărând diverse simptome specifice sarcinii. Având în vedere că sunteți din ce în ce mai aproape de momentul nașterii, corpul trece prin diverse transformări care se vor evidenția astfel:
- venele varicoase – creșterea în greutate specifică pentru săptămâna 21 de sarcină vă predispune la apariția venelor varicoase. Pe măsură ce sarcina avansează, greutatea uterului pune presiune pe venele de la picioare. De asemenea, nivelul ridicat de progesteron, care poate provoca relaxarea pereților venelor, poate înrăuți această situație.
- gingii care sângerează – multe dintre viitoarele mămici care ajung în săptămâna 21 de sarcină experimentează sângerarea gingiilor la periaj. Acest situație nu reprezintă un pericol pentru bebeluș, atât timp cât nu dezvoltați o boală gravă a gingiilor. Prin urmare, pentru a evita apariția unei astfel de complicații, este recomandat să mențineți o igienă orală riguroasă.
- pierderea echilibrului sau a îndemânării – pe măsură ce burtica crește, începând cu săptămâna 21 de sarcină este posibil să observați că deveniți mai neîndemânatică sau că nu vă mențineți prea bine echilibrul. Acest lucru se datorează schimbării centrului de greutate provocat de creșterea burticii.
- contracțiile de tip Braxton Hicks – acest tip de contracții sunt neregulate și nu provoacă durere. Acestea încep mai devreme în sarcină, dar este posibil să le simțiți mai evident începând cu săptămâna 21 de sarcină. Acest simptom este normal și apare de obicei la finalul zilei, atunci când sunteți deshidratată sau aveți vezica plină.
- arsuri la stomac – această situație este normală și apare în săptămâna 21 de sarcină din cauza schimbărilor hormonale prin care treceți. Deși este un simptom care nu vă pune în pericol, provoacă un disconfort destul de mare.
Bebelușul meu în săptămâna 21 de sarcină
În săptămâna 21 de sarcină bebelușul este suficient de bine dezvoltat ca să îi simțiți mișcările. Mărimea sa este similară în lungime cu cea a unui morcov mai mare. De asemenea, la această vârstă de sarcină, bebelușul are foarte multe reflexe dezvoltate. Așadar, dacă apăsați ușor cu palma pe burtă, veți simți cum acesta reacționează și vă împinge înapoi.
Principalele schimbări prin care se caracterizează dezvoltarea bebelușului sunt următoarele:
- dezvoltarea simțului gustului – în săptămâna 21 de sarcină, bebelușul are un simț al gustului foarte bine dezvoltat și poate gusta prin intermediul lichidului amniotic din mâncarea pe care o consumați.
- reflexul de supt continuă să se dezvolte – este posibil să fi observat cum fătul își suge degetul chiar înainte de săptămâna 21 de sarcină. Dacă încă nu a făcut-o, de acum înainte aveți șanse să îl surprindeți la ecografie făcând asta.
- apar schimbări la nivelul pielii bebelușului – deși la naștere pielea bebelușului este fină, în săptămâna 21 de sarcină pielea bebelușului este diferită. Aceasta este ridată și translucidă. De asemenea, vasele de sânge sunt mai evidente.
Sfaturi importante pentru săptămâna 21 de sarcină
În săptămâna 21 de sarcină continuați să treceți prin diverse schimbări la care trebuie să vă adaptați. Câteva recomandări care vă vor ajuta să treceți mai ușor peste această săptămână sunt următoarele:
- stați cu picioarele ridicate pentru a reduce inflamația de la nivelul picioarelor – în această săptămână veți experimenta tot mai des umflarea picioarelor. Pentru a reduce cât mai mult inflamația, o recomandare care vă poate ajuta este să mențineți picioarele ridicate la finalul zilei pentru a îmbunătăți circulația și a reduce inflamația.
- faceți cât mai multe plimbări – pe măsură ce burtica se dezvoltă și centrul de greutate se modifică, veți simți că circulația este mai deficitară. Dacă nu puteți să faceți exerciții fizice, puteți îmbunătăți circulația făcând plimbări cât mai dese. În acest mod, veți reduce senzația de picioare inflamate, dar veți lupta și cu constipația și stimula digestia.
- evitați activitățile nesigure – având în vedere că în săptămâna 21 de sarcină este posibil să vă simțiți mai neîndemânatică sau să amețiți mai des, este important să evitați activitățile care vă pot duce la accidentare. De exemplu, activități precum călăritul, ski, mersul pe bicicletă nu sunt recomandate atunci când sunteți însărcinată întrucât prezintă un risc ridicat de accidentare.
- efectuați exerciții care vă scapă de stres – pe măsură ce vă apropiați de momentul nașterii este posibil să vă simțiți mai stresată în privința tuturor detaliilor pe care le aveți de organizat. Activități precum yoga sau exerciții fizice vă vor ajuta să scăpați de stres și să vă simțiți mai relaxată.
În concluzie, săptămâna 21 de sarcină veți continua să treceți prin schimbări care anunță dezvoltarea fătului. În această perioadă veți lua în greutate, ceea ce provoacă diverse schimbări cum ar fi umflarea picioarelor, dureri de spate sau dificultăți în a vă odihni. De asemenea, bebelușului i se dezvoltă simțul gustului, precum și reflexul de supt. În această etapă bebelușul poate gusta din toate alimentele pe care le consumă mama și care ajung în lichidul amniotic.
Surse:
https://kidshealth.org/en/parents/week21.html
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/21-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/21-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-21.aspx
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-21/