Săptămâna 24 de sarcină
În săptămâna 24 de sarcină sunteți tot mai aproape de trimestrul al treilea și deja vă simțiți din ce în ce mai aproape de momentul nașterii. De asemenea, schimbările care au loc la nivelul propriului corp sunt tot mai evidente. Bebelușul crește și el, ajungând la dimensiunea unei vinete. Chiar dacă deja este destul de mare, acesta încă are loc de creștere în interiorul uterului. Având în vedere că schimbările sunt tot mai evidente, este important să vă odihniți cât mai mult și să vă organizați cât mai bine pentru venirea bebelușului.
Corpul meu în săptămâna 24 de sarcină
Atunci când ajungeți în săptămâna 24 de sarcină, burtica este tot mai evidentă, iar corpul trece prin schimbări majore. De asemenea, modificările hormonale vă vor aduce în punctul de a experimenta diverse stări, unele dintre ele nefiind prea plăcute. Dintre cele mai importante schimbări prin care treceți în săptămâna 24 de sarcină se numără:
- iritații – în săptămâna 24 de sarcină experimentați noi schimbări la nivelul pielii, cum ar fi iritația, hiperpigmentarea sau urticarie. Multe dintre iritațiile care apar în sarcină au legătură cu alergii, dermatită de contact sau infecții ale pielii. Așadar, dacă experimentați acest simptom în săptămâna 24 de sarcină este important să discutați cu medicul care vă urmărește sarcina.
- spotting – este posibil ca în trimestru al doilea, inclusiv în săptămâna 24 de sarcină, să experimentați spotting. Aceasta situație poate apărea în urma inflamației de la nivelul colului, a unei inflamații sau a unui polip de natură benignă. De obicei, spotting-ul care poate să apară în săptămâna 24 de sarcină nu vă pune în pericol, dar ar trebui urmărit de către medic.
- schimbări de dispoziție – schimbările bruște de dispoziție pot apărea în săptămâna 24 de sarcină. Motivele care conduc la apariția acestei situații sunt schimbările hormonale, oboseala, disconfortul din timpul somnului și epuizarea.
- melasma – schimbările hormonale specifice pentru săptămâna 24 de sarcină pot crește producția de melatonină. În unele cazuri acestea pot produce pete închise la culoare pe piele, cunoscute drept melasma. Acestea apar de obicei pe obraji, frunte, coapsă sau antebrațe.
- dificultăți de respirație – această problemă este specifică pentru săptămâna 24 de sarcină întrucât bebelușul crește și apasă pe zona plămânilor. Atunci când sunteți însărcinată, aveți nevoie de mai mult oxigen decât de obicei și veți simți că nu aveți aer atunci când presiunea arterială este mai mare sau aveți un exces de lichid amniotic.
Bebelușul meu în săptămâna 24 de sarcină
Bebelușul continuă să se dezvolte în săptămâna 24 de sarcină. La această vârstă de sarcină dimensiunea sa este de 32 cm, în timp ce greutatea ajunge la aproximativ 670 grame. Conform acestor dimensiuni, bebelușul este aproximativ la fel de mare ca o vânătă. Printre modificările cele mai evidente pe care le are bebelușul în această perioadă se numără:
- creștere în greutate – de la această vârstă de sarcină, bebelușul începe să se pregătească de naștere și începe să acumuleze grăsime și să ia în greutate.
- sistemul auditiv se dezvoltă – în săptămâna 24 de sarcină, sistemul auditiv începe să avanseze, ceea ce înseamnă că acesta va auzi anumite cântece chiar dacă se află în uter. Astfel, există posibilitatea ca atunci când va auzi aceleași cântece după naștere, bebelușul se va liniști.
- dezvoltarea sistemului respirator – sacii de la nivelul plămânilor se dezvoltă rapid și se multiplică, adăugând mai mult spațiu pentru schimbul de oxigen și dioxid de carbon.
Sfaturi importante pentru săptămâna 24 de sarcină
În săptămâna 24 de sarcină treceți prin diverse schimbări pe care le puteți gestiona mai ușor cu ajutorul următoarelor recomandări:
- pregătiți-vă pentru testul de glucoză – pe măsură ce sarcina progresează, medicul vă va recomanda diverse teste de rutină și screening-uri cu ajutorul cărora să verifice că sarcina se dezvoltă normal. Unul dintre testele importante care se efectuează în această perioadă îl reprezintă testul de glucoză, care vă va ajuta să identificați dacă suferiți de diabet gestațional.
- consumați alimente bogate în vitamina B12 – la un moment dat în sarcină, între săptămâna 24 și 28 de sarcină, vi se va recomanda un test de anemie. Cu ajutorul acestui test veți identifica dacă aveți suficiente celule roșii în corp. Prin urmare, este recomandat să consumați cât mai multe alimente ce conțin vitamina B12 cum ar fi carne, pește, lapte, brânză sau ouă. De asemenea, dacă preferați o dietă pe bază de plante, este recomandat să discutați cu medicul despre preferințele alimentare pe care le aveți.
- aveți grijă la cantitatea de alimente pe care o consumați – având în vedere că apetitul este din ce în ce mai mare, este important să mențineți greutatea sub control întrucât kilogramele suplimentare vor face recuperarea mai greoaie. Prin urmare, chiar dacă vă este foame, încercați să aveți mese regulate, bogate în nutrienți și alimente sănătoase pentru sistemul digestiv.
- continuați să faceți exerciții Kegel – mobilitatea este foarte importantă în această perioadă a sarcinii. Prin urmare, continuarea efectuării exercițiilor Kegel vă va ajuta să mențineți mușchii vaginali și perineali activi și să aveți o naștere mai ușoară.
În concluzie, chiar dacă experimentați diverse simptome cum ar fi oboseala, epuizarea sau iritații ale pielii, este important să vă bucurați de noua etapă în care vă aflați, respectiv săptămâna 24 de sarcină. În ceea ce-l privește pe bebeluș, progresul este semnificativ, acesta fiind deja capabil să reacționeze la sunetele din exterior, dar are deja și un sistem respirator foarte bine dezvoltat. Prin urmare, acesta se pregătește de viața în afara uterului, având doar câteva luni la dispoziție până la naștere.
Surse:
https://flo.health/pregnancy/week-by-week/24-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/24-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/24-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-24.aspx
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-24/