Săptămâna 25 de sarcină
Saptamana 25 de sarcină vă aduce mai aproape de momentul nașterii. Deja burtica este foarte evidentă și probabil ați luat în greutate aproximativ 7 kilograme. De asemenea, la această vârstă de sarcină bebelușul are deja o rutină de somn stabilită. Așadar, nu trebuie să vă îngrijorați dacă acesta nu se mișcă foarte des, întrucât este posibil să doarmă. Simptomele sarcinii sunt tot mai multe în săptămâna 25 de sarcină. Prin urmare, este posibil să aveți probleme cu somnul, având disconfort din cauza burticii din ce în ce mai mari.
Corpul meu în săptămâna 25 de sarcină
În săptămâna 25 de sarcină veți experimenta diverse simptome, dar veți continua să vă păstrați energia. De asemenea, luarea în greutate vă va face să vă simțiți inconfortabil, experimentând diverse stări, precum:
- dificultăți în a vă odihni – este posibil să aveți dificultăți în a dormi din cauza burții care crește, dar și pentru că experimentați diverse stări de emoție și nervozitate în privința sarcinii. De asemenea, furtuna hormonală specifică pentru săptămâna 25 de sarcină vă va produce diverse stări care vor produce dificultăți în a vă odihni.
- urinare frecventă – pe măsură ce bebelușul se dezvoltă în săptămâna 25 de sarcină, acesta va pune presiune pe vezica urinară. Prin urmare, veți simți nevoia să mergeți mai des la baie pentru a urina.
- constipație – acesta este un simptom specific perioadei în care vă aflați, continuând și în săptămâna 25 de sarcină. Veți putea să reduceți constipația cu ajutorul consumului ridicat de apă, precum și cu ajutorul unei diete bogate în fibră.
- întărirea firului de păr – atunci când ajungeți în săptămâna 25 de sarcină, veți observa că părul arată mai bine ca niciodată și este mai strălucitor. Nu veți observa o creștere seminificativă a părului, dar datorită schimbărilor hormonale veți observa că părul arată mai bine ca niciodată.
- disfuncție simfiză pubiană – acesta este un simptom care poate apărea în săptămâna 25 de sarcină și se poate manifesta pe măsură ce vă apropiați de naștere. Ligamentele din jurul articulațiilor din zona pelvisuli devin mai relaxate și flexibile, unele dintre ele fiind prea relaxate și flexibile. Prin urmare, acestea se pot întinde prea mult sau vor permite oaselor din zona pelvisului să se miște mai ușor.
Bebelușul meu în săptămâna 25 de sarcină
În săptămâna 25 de sarcină, bebelușul va avea în jur de 34 cm, iar greutatea lui poate ajunge la aproximativ 750 – 800 grame. Prin urmare, bebelușul are aproximativ dimensiunile unui ciorchine de strugure sau a unei conopide mai mici. La această vârstă de sarcină, bebelușul continuă să crească în greutate. Datorită acestei evoluții, pielea acestuia va deveni mai fină și îi vor dispărea ridurile. Așadar, fătul va începe să arate mai mult ca bebelușul care se va naște.
De asemenea, în săptămâna 25 de sarcină, părul bebelușului va continua să crească și îl veți putea observa la ecografie. Textura și culoarea acestuia va fi mai evidentă. Nu în ultimul rând, la săptămâna 25 de sarcină bebelușul va petrece mai mult timp dormind. Astfel, acesta va avea perioade se somn REM și non-REM la fiecare 20 – 40 de minute.
Sistemul respirator va continua să se dezvolte în săptămâna 25 de sarcină, pregătindu-se pentru viața în afara uterului. Nu doar sistemul respirator al bebelușului se dezvoltă, dar și sistemul olfactiv se dezvoltă din ce în ce mai mult. Nările încep să se dezvolte tot mai mult, ceea ce îi va permite să exerseze respirația.
Sfaturi importante pentru săptămâna 25 de sarcină
Pe lista pentru săptămâna 25 de sarcină se află diverse recomandări care vă vor ajuta să parcurgeți cu ușurință această perioadă. Printre cele mai importante sfaturi pe care le puteți implementa sunt următoarele:
- hidratați burtica – în săptămâna 25 de sarcină vă veți confrunta cu iritații la nivelul pielii și cu uscăciune. Prin urmare, pentru a vă simțiți mai confortabil, este important să mențineți pielea hidratată și să folosiți creme emoliente. Discutați cu medicul sau cu farmacistul pentru a vă recomanda produse care să vă hidrateze pielea și să vă ajute să reduceți iritația și urticaria.
- mergeți la control oftalmologic atunci când observați modificări ale vederii – în timpul sarcinii este posibil să observați că aveți probleme cu vedere, precum miopia sau vedere încețoșată. Atunci când observați că aveți aceste simptome, este important să discutați cu medicul pentru a lua măsuri înainte ca acestea să se agraveze.
- mențineți o dietă sănătoasă – cu ajutorul dietei veți reuși să mențineți nivelul de energie la un nivel cât mai ridicat, ajutându-vă să rămâneți sănătoasă, iar bebelușul să se dezvolte normal. De asemenea, datorită fibrelor din alimentele pe care le consumați, veți putea reduce constipația și preveni apariția hemoroizilor. Având în vedere aceste beneficii, este recomandat ca în dietă să includeți legume, fructe și cereale.
În săptămâna 25 de sarcină veți începe să simțiți mișcările copilului tot mai des. De asemenea, veți începe să aveți mai multă energie și să aveți un apetit mai crescut. Pe de altă parte, este posibil să vă confruntați cu simptome precum gleznele umflate și a picioarelor obosite. Sarcina poate fi o perioadă cu diverse emoții, provocate de furtuna hormonală prin care treceți. De asemenea, bebelușul continuă să își dezvolte simțurile și să se pregătească pentru naștere.
Surse:
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/25-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/25-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-25.aspx
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-25/