Săptămâna 30 de sarcină
Săptămâna 30 de sarcină este marcată de multe schimbări pe care le veți simți la nivelul propriului corp. În această perioadă sunteți deja în plin al treilea trimestru, iar momentul nașterii se apropie cu pași repezi. Aceasta este o perioadă plină de emoții și pregătiri intense, atât pentru dvs. cât și pentru bebeluș. Chiar dacă de la o săptămâna la alta este posibil să nu observați schimbări notabile, săptămâna 30 de sarcină aduce cu sine diverse modificări care vă vor aduce mai aproape de momentul nașterii.
Corpul meu în saptamana 30 de sarcină
Pe măsură ce sarcina avansează, apar diverse simptome și modificări fizice. Săptămâna 30 de sarcină este caracterizată de diverse schimbări pe care le veți observa la nivelul propriului corp. Iată care sunt cele mai notabile schimbări pe care le veți observa în săptămâna 30 de sarcină:
● Oboseală accentuată
Pe măsură ce bebelușul crește, corpul dvs. depune un efort suplimentar pentru a-i asigura toți nutrienții necesari. Aceasta poate duce la oboseală accentuată care poate părea mai accentuată în săptămâna 30 de sarcină. O recomandare pentru această perioadă este să vă odihniți cât mai mult, să faceți pauze regulate și să mențineți un program de somn pentru a vă regla ceasul biologic.
● Arsuri la stomac și indigestie
Pe măsură ce uterul dvs. crește, el pune presiune pe stomac și pe sistemul digestiv, ceea ce poate duce la arsuri la stomac și indigestie. În săptămâna 30 de sarcină, puteți ține sub control acest disconfort cu ajutorul alimentației și a programului de mese. De exemplu, este recomandat să evitați mesele copioase care pot agrava simptomele, dar este recomandat și să evitați alimentele picante și grase.
● Umflarea picioarelor și gleznelor
Retenția de lichide și creșterea volumului de sânge pot duce la umflarea picioarelor și gleznelor în săptămâna 30 de sarcină. Pentru a reduce edemul și umflarea picioarelor este recomandat să vă ridicați picioarele. Astfel, veți îmbunătăți circulația de la nivelul membrelor inferioare. Purtarea ciorapilor de compresie ajută la fel de mult în astfel de situații.
● Respirație greoaie
Pe măsură ce uterul continuă să crească, el apasă pe diafragmă, ceea ce poate face respirația mai dificilă. Este normal să vă confruntați în săptămâna 30 de sarcină cu respirație îngreunată. Pentru a reduce disconfortul, puteți încerca să mențineți o poziție corectă și să practicați exerciții de respirație profundă.
● Dureri de spate și pelviene
Sarcina avansată specifică pentru săptămâna 30 de sarcină aduce cu sine și dureri de spate și pelviene. Acestea pot deveni mai frecvente din cauza greutății crescute și a schimbărilor posturale. Puteți reduce intensitatea și frecvența durerilor de spate cu ajutorul exercițiilor de yoga prenatală și a celor specifice pentru ameliorarea durerilor.
Bebelușul meu în saptamana 30 de sarcină
În săptămâna 30 de sarcină, bebelușul continuă să se dezvolte rapid și fie din ce în ce mai activ. Dimensiunile sale sunt deja diferite față de săptămâna anterioară. Prin urmare, la controlul ginecologic veți observa că bebelușul a ajuns la dimensiunea unei verze mai mari, având o lungime de aproximativ 40 cm. Greutatea bebelușului în săptămâna 30 de sarcină este de aproximativ 1.3 kg.
Plămânii bebelușului continuă să se maturizeze în săptămâna 30 de sarcină și să producă surfactant, o substanță esențială pentru respirație după naștere. În plus, creierul bebelușului dezvoltă miliarde de neuroni, pregătindu-se pentru viața extrauterină. În această perioadă, bebelușul este foarte activ. Prin urmare, este normal să simțiți mișcări regulate. Deja știți despre capacitatea bebelușului de a deschide și închide ochii. Această dezvoltare continuă și în săptămâna 30 de sarcină, făcându-l să răspundă la schimbările de lumină .
Sfaturi importante pentru săptamana 30 de sarcină
Pentru a vă ajuta să vă simțiți confortabil și să vă pregătiți pentru naștere, în săptămâna 30 de sarcină puteți ține cont de următoarele recomandări esențiale:
● Îngrijirea pielii
Pe măsură ce pielea dvs. se întinde, puteți experimenta mâncărimi și vergeturi. O recomandare care vă va ajuta să mențineți elasticitatea și modul în care arată pielea este să aplicați loțiuni hidratante și uleiuri pentru a menține pielea hidratată și pentru a reduce disconfortul.
● Exerciții Kegel
Aceste exerciții ajută la întărirea mușchilor pelvieni, ceea ce poate preveni incontinența urinară și poate facilita recuperarea postnatală. Prin efectuarea contracțiilor și relaxările mușchilor pelvieni, puteți menține elasticitatea musculară.
● Pregătiri pentru alăptare
Majoritatea viitoarelor mămici își doresc să alăpteze. Prin urmare, săptămâna 30 de sarcină este o perioadă bună pentru a începe să vă informați despre alăptare și să vă pregătiți pentru această experiență. De exemplu, puteți să vă înscrieți la un curs de alăptare care vă va ajuta să înțelegeți mai bine procesul și să vă pregătiți pentru provocările posibile.
● Organizați spațiul pentru bebeluș
Acum este momentul ideal să pregătiți camera bebelușului și să vă asigurați că aveți toate cele necesare pentru primele zile de viață ale acestuia. De exemplu, un prim pas ar fi să vă asigurați că toate piesele de mobilier sunt sigure și bine fixate. De asemenea, puteți începe să achiziționați elementele cele mai importante, cum ar fi pătuțul, masa de schimbat, scaunul auto și alte articole esențiale ar trebui să fie deja pregătite.
● Planificați vizitele la medic
Pe măsură ce vă apropiați de naștere, vizitele la medic vor deveni mai frecvente. Pentru a nu rata vreo întrebare importantă la care aveți nevoie de răspuns este recomandat să vă pregătiți o listă de întrebări pe care să le adresați medicului.
În concluzie, săptămâna 30 de sarcină este o perioadă cu multiple schimbări, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Chiar dacă ați parcurs deja cea mai mare parte a acestei călătorii, este important să rămâneți în continuare informată și să îi adresați medicului întrebările care vă frământă. Urmăriți împreună cu acesta evoluția bebelușului și bucurați-vă de fiecare etapă parcursă.
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-30/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-30.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/30-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/30-weeks-pregnant
https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/pregnancy-week-by-week/30-weeks-pregnant