Săptămâna 33 de sarcină
În săptămâna 33 de sarcină vă aflați la mijlocul trimestrului al treilea. Schimbările hormonale sunt la intensitate maximă, provocându-vă diverse simptome care vă vor pune rezistența la încercare. Printre cele mai evidente schimbări sunt cele legate de sâni, care acum sunt deja foarte măriți și chiar încep să aibă ușoare scurgeri de lapte. Pe de altă parte, în săptămâna 33 de sarcină, bebelușul este complet dezvoltat și continuă să ia în greutate. La controalele regulate îi veți putea identifica trăsăturile și îl veți vedea destul de frecvent în continuă mișcare.
Corpul meu în saptamana 33 de sarcină
În săptămâna 33 de sarcină treceți prin diverse schimbări, multe dintre ele fiind provocate de furtuna hormonală în care vă aflați. Una dintre cele mai notabile transformări cu care vă confruntați este insomnia. La această vârstă de sarcină, insomnia apare din cauza disconfortului creat de burtica în creștere. De asemenea, în săptămâna 33 de sarcină vă simțiți mai anxioasă gândindu-vă la nașterea care este din ce în ce mai aproape. Lista de pregătiri devine tot mai lungă, ceea ce vă provoacă diverse gânduri și vă conduce la petrecerea multor nopți fără să dormiți.
O altă schimbare notabilă specifică pentru săptămâna 33 de sarcină se referă la apariția venelor varicoase. Acestea pot deveni dureroase și sunt provocate de presiunea suplimentară pe care burta în creștere o pune asupra membrelor inferioare. Puteți reduce disconfortul produs de varice prin menținerea picioarele ridicate atunci când stați jos și prin practicarea a cât mai multor exerciții de relaxare.
Hormonii specifici pentru săptămâna 33 de sarcină pot provoca și schimbări la nivelul unghiilor. În această perioadă este posibil să observați că acestea vor crește mai repede. De asemenea, acestea pot deveni mai casante și se vor rupe mai ușor. În acest caz, o soluție ar fi să introduceți biotina în dieta. Aceasta poate fi obținută din banane, avocado, nuci sau cereale integrale.
Alte schimbări pe care le puteți observa în săptămâna 33 de sarcină se referă la capacitatea mai redusă de respirație. Aceasta apare din cauza burticii care este în creștere și care apasă pe diagfragmă. De asemenea, vă puteți regăsi în situații în care uitați mai ușor anumite momente sau evenimente, dar există și posibilitatea să vă simțiți mai neîndemânatică. Tot ceea ce puteți face în această perioadă este să vă relaxați și să parcurgeți această etapă cu încredere.
Bebelușul meu în saptamana 33 de sarcină
În săptămâna 33 de sarcină, bebelușul are mărimea asemănătoare cu cea a unui ananas. O schimbare remarcabilă specifică acestei perioade se referă la mișcările bebelușului care devin tot mai intensive. În săptămâna 33 de sarcină, bebelușul se va mișca mai des, făcând uneori tumbe care vă vor lua prin surprindere. Aceste mișcări sunt normale și ar trebui să aibă o frecvență constantă.
În această perioadă, pielea bebelușului este mai puțin roșie și mai puțin transparentă. De asemenea, acestea devine mai fină și cu mai puține riduri. Pe măsură ce bebelușul se pregătește de naștere, pieela bebelușului se întinde și devine mai netedă.
Scalpul bebelușul este încă flexibil în săptămâna 33 de sarcină. Oasele de la nivelul scalpului nu sunt încă complet sudate, pentru a permite ieșirea bebelușului prin vagin. Acest aspect este complet normal pentru săptămâna 33 de sarcină, permițându-i bebelușului să se adapteze la procesul nașterii.
Sfaturi importante pentru săptamana 33 de sarcină
Chiar dacă această recomandare apare încă de la începutul trimestrului 3 de sarcină, este important ca în săptămâna 33 de sarcină să continuați să monitorizați mișcările bebelușului. În mod normal, acesta ar trebui să aibă 10 mișcări distincte la fiecare două ore. Dacă observați că acesta nu se mișcă într-un astfel de ritm, este important să anuntați medicul și să mergeți la monitorizare.
Dacă aveți deja o rutină de exerciții fizice pe parcursul sarcinii, în săptămâna 33 de sarcină este momentul să faceți tranziția la greutăți mai mici. Atunci când ridicați greutăți mari, acesstea pot pune presiune pe corp, ceea ce vă va duce în situații de a avea dificultăți în respirație și ar putea compromite fluxul normal de sânge de la nivelul uterului. De asemenea, puteți crește riscul de a experimenta ligamente încrucișate.
În săptămâna 33 de sarcină, vă va fi dificil să vă odihniți. O strategie care vă va ajuta să aveți un somn mai bun este să dormiți pe o parte. Partea stângă este recomandată pentru a facilita o mai bună circulație a sângelui la nivelul întregului organism.
În concluzie, săptămâna 33 de sarcină este marcată de diverse schimbări atât la nivelul corpului mamei, cât și pentru bebeluș. Pentru mamă, fiecare săptămână devine mai dificilă, disconfortul fiind creat de creșterea burticii și schimbările hormonale. De asemenea, bebelușul continuă să se dezvolte și să se pregătească de naștere. Cu fiecare monitorizare pe care o faceți, veți observa cum bebelușul se dezvoltă și se schimbă cu fiecare săptămână.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-33.aspx#section-tips
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-33/
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/33-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/33-weeks-pregnant
https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/pregnancy-week-by-week/33-weeks-pregnant