Saptamana 5 de sarcina
In saptamana 5 de sarcina, majoritatea femeilor confirma ca sunt de fapt insarcinate, aceasta fiind marcata de perioada in care menstruatia nu mai apare conform ciclului regulat. Aceasta perioada este marcata de schimbari si emotie. Desi este posibil ca in saptamana 5 de sarcina sa nu observati schimbari prea mari la exterior, fatul deja a inceput sa creasca si sa se formeze. Desi a depasit dimensiunea unei bobite de susan, acestuia i se formeaza deja organele si va putea fi urmarit de catre medic pentru o dezvoltare sanatoasa. De asemenea, modificarile corpului incep sa devina mai evidente pentru viitoarea mamica. Daca pana la aceasta varsta de sarcina nu ati facut schimbari in rutina zilnica si in obiceiuri pentru a avea o sarcina sanatoasa, din aceasta saptamana este necesar sa incepeti sa creati mediul perfect pentru dezvoltarea bebelusului. Asadar, in acest articol veti afla informatii importante despre modul in care se schimba corpul si bebelusul in saptamana 5 de sarcina, dar si ce sfaturi importante puteti urma pentru a parcurge mai usor aceasta perioaa.
Corpul meu in saptamana 5 de sarcina
In saptamana 5 de sarcina, corpul viitoarei mamici incepe sa se adapteze in mod activ la sarcina. Nivelurile hormonale in crestere pot determina aparitia unor simptome tot mai accentuate, care pot produce disconfort si schimbari de dispozitie. De asemenea, apetitul incepe sa se schimbe si este posibil sa observati o usoara crestere in greutate. Cele mai frecvente simptome care apar in saptamana 5 de sarcina sunt urmatoarele:
- urinare frecventa – hormonii specifici sarcinii, dar si cresterea volumului de sange din organism vor intensifica senzatia de a merge la toaleta mai des decat de obicei. Prin urmare, este important sa va mentineti hidratata, dar sa incercati sa reduceti cantitatea de lichide consumata spre finalul zilei pentru a nu afecta rutina de odihna din cauza nevoii de a urina pe timpul noptii.
- stare de oboseala accentuata – schimbarile hormonale specifice pentru saptamana 5 de sarcina vor conduce la aparitia unei stari de oboseala accentuate. In aceasta situatie, cea mai buna solutie este sa va ascultati corpul si sa va odihniti cat de mult puteti.
- greata de dimineata si sensibilitate la mirosuri – aceste simptome incep sa apara chiar inainte de saptamana 5 de sarcina si continua sa persiste mai ales in primul trimestru. Asadar, este normal sa va treziti dimineata cu o senzatie accentuata de greata sau sa fiti extrem de sensibila la mirosuri care inainte nu va deranjau.
- sensibilitate crescuta a sanilor – acesta este unul dintre primele simptome ale sarcinii, determinate de cresterea fluxului de sange din corp. In saptamana 5 de sarcina veti simti cum sanii devin mai umflati, sensibili sau chiar intariti.
Bebelusul meu in saptamana 5 de sarcina
In saptamana 5 de sarcina, bebelusul este sub forma unui embrion si are dimensiuni apropiate de cele ale unui bob de portocala. Acesta se afla in plina faza de dezvoltare fiind in punctul in care incep sa i se dezvolte principalele sisteme ale corpului:
- creierul si coloana vertebrala se dezvolta din tubul neural
- inima si sistemul circulator incep sa se dezvolte din stratul de mijloc al embrionului, respectiv mezoderm
- plamanii si intestinul se dezvolta din cel de-al treilea strat, endoderm, la fel ca si sistemul urinar, ficat, tiroida si pancreasul.
In acelasi timp, placenta primitiva si cordonul ombilical continua sa “livreze” oxigen si hrana pentru a asigura dezvoltarea sanatoasa a fatului.
Sfaturi importante pentru saptamana 5 de sarcina
In saptamana 5 de sarcina sunteti la inceputul unei perioade pline de schimbari, dar si de emotii puternice si entuziasm. Puteti avea un parcurs al sarcinii sanatos, fara probleme majore, daca tineti cont de cateva recomandari:
- Nutritia – acordati o atentie speciala dietei pe care o urmati, asigurandu-va ca este bogata in acid folic, fier, calciu si alte vitamine esentiale care sustin dezvoltarea sanatoasa a bebelusului. De asemenea, pana cand acesta se va naste, este recomandat sa opriti complet consumul de alcool, carne cruda, produse fast food sau fructe de mare.
- Reduceti considerabil consumul de cafeina – conform studiilor de specialitate, consumul ridicat de cafeina creste riscul de pierdere a sarcinii sau de aparitie a unor probleme in dezvoltarea fatului. Tocmai de aceea, incepand cu saptamana 5 de sarcina, daca nu ati facut asta deja, este indicat sa reduceti cat mai mult sau chiar sa opriti complet consumul de cafeina.
- Luati vitaminele recomandate de medic – in urma confirmarii sarcinii, medicul va va recomanda anumite vitamine cu rol in sustinerea organismului pentru dezvoltarea sanatoasa a sarcinii. Asadar, daca nu ati luat deja, din saptamana 5 de sarcina puteti incepe sa luati acid folic si vitamina D. In cazul in care medicul considera ca aveti nevoie si de alte vitamine, continuati sa le luati si pe acelea pentru a ajuta bebelusul sa se dezvolte armonios.
- Mentineti o rutina constanta de activitati fizice – chiar daca simptomele specifice sarcinii sunt destul de intense in saptamana 5 de sarcina, este recomandat sa continuati sa mentineti un stil de viata activ. Asadar, puteti incercat sa faceti 10 minute de exercitii fizice usoare pe parcursul zilei sau sa va plimbati in natura. Desigur, este important sa va ascultati corpul si sa nu exagerati.
Saptamana 5 de sarcina este un moment important in calatoria spre maternitate, marcata de inceputul dezvoltarii principalelor sisteme si organe ale bebelusului. Prin adoptarea unui stil de viata sanatos, mentinerea unei activitati fizce constante, dar si urmarea sfaturilor medicului, va puteti asigura ca aveti tot ce trebuie pentru ca sarcina sa poata fi dusa la final fara probleme majore. Aceasta perioada este plina de transformari. Asadar, este important sa le acceptati si sa va bucurati de ele.
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-5/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-5.aspx
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/5-weeks/
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/5-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/5-weeks-pregnant
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-5