Saptamana 6 de sarcina
In saptamana 6 de sarcina deja nu mai exista niciun dubiu ca sunteti insarcinata. Simptome precum greata de dimineata sau oboseala accentuata sunt deja frecvente, iar schimbarile hormonale va creeaza un mix de stari, uneori greu de controlat. Bebelusul se afla in continua dezvoltare in saptamana 6 de sarcina. Prin urmare, in aceasta perioada este important sa faceti alegere corecte in privinta dietei, a modului in care va organizati activitatea si sa va programati pentru consultatii regulate la medicul ginecolog. Cu ajutorul acestui articol veti intelege mai bine prin ce schimbari trece corpul mamicii si al bebelusului in saptamana 6 de sarcina, dar si care sunt sfaturile importante de care sa tineti cont.
Corpul meu in saptamana 6 de sarcina
La saptamana 6 de sarcina, corpul viitoare mamici se afla in plin proces de adaptare la noua situatie in care se afla. Prin urmare, multe dintre simptomele specifice sarcinii pe care le-ati experimentat deja in saptamanile anterioare, devin tot mai accentuate. Acestea sunt determinate de cresterea nivelului hormonal, specific pentru saptamana 6 de sarcina si care este esential pentru sustinerea sarcinii.
Printre cele mai notabile schimbari pe care le puteti experimenta in saptamana 6 de sarcina se numara:
- sensibilitate si schimbari la nivelul sanilor – din saptamana 6 de sarcina sanii incep sa creasca, iar sfarcurile sunt mai evidente decat de obicei. De asemenea, creste sensibilitatea la nivelul sanilor.
- stare de oboseala accentuata – pe masura ce bebelusul se dezvolta in saptamana 6 de sarcina, corpul consuma tot mai multe resurse pentru a-i sustine cresterea. Prin urmare, este normal sa incepeti sa va simtiti din ce in ce mai epuizata. In acest caz, este important sa va odihniti atunci cand simtiti nevoia, iar daca va ajuta sa efectuati exercitii pentru relaxare, cum ar fi yoga.
- stare de greata si voma – aceste simptome apar inca din primele saptamani, dar vor continua si in saptamana 6 de sarcina. Puteti combate starile de greata prin consumul de snackuri sanatoase cum ar fi branzeturile sau crackers sarati din faina integrala.
- balonare si gaze – nivelul crescut de progesteron din saptamana 6 de sarcina produce schimbari majore in organism, determinand accentuarea balonarii si aparitia gazelor. Pe de alta parte, acest hormon este important pentru a avea o sarcina sanatoasa. Puteti diminua acest simptom prin consumul ridicat de fibre si printr-o hidratare adecvata.
Bebelusul meu in saptamana 6 de sarcina
In saptamana 6 de sarcina, bebelusul se dezvolta rapid. Desi este mic, de marimea unui bob de mzare, inima lui incepe sa bata intr-un ritm regulat, acesta fiind un semn vital al sanatatii si dezvoltarii sale. Organele vitale, cum ar fi rinichii si ficatul, incep sa se formeze. De asemenea, la examenul ecografic veti putea observa cum incep sa i se distinga bratele si picioarele. Sistemul nervos al bebelusului incepe si el sa se dezvolte rapid.
Din punct de vedere al infatisarii, veti observa cum, in saptamana 6 de sarcina, fata bebelusului incepe sa prinda contur, respectiv obrajorii, barbia sau maxilarul. Bataile inimii incep sa se aude din ce in ce mai clar, iar incepand cu aceasta saptamana veti putea vedea pentru prima data pe ecograf ritmul sau cardiac. Pozitia fatului este si ea specifica pentru perioada de dezvoltare in care se afla. Viitorul mormoloc, care arata ca un mormoloc minuscul, are o “coada” mica, sta incovoiat, cu mugurii care vor deveni in curand picioare stransi spre trunchi.
Sfaturi importante pentru saptamana 6 de sarcina
In saptamana 6 de sarcina este important sa va programati pentru o consultatie la medicul ginecolog pentru a verifica daca bebelusul se dezvolta conform varstei de sarcina pe care o aveti. De asemenea, este o perioada buna pentru a incepe sa faceti schimbari care va vor ajuta sa treceti mai usor peste aceasta perioada si sa aveti un bebelus sanatos:
- mentineti o dieta sanatoasa – continuati sa consumati alimente bogate in nutrienti si sa luati vitaminele prenatale recomandate de medic. Daca va confruntati cu “greata de dimineata” incercati sa nu sariti peste mese si sa consumati acele alimente pe care le suportati.
- mentineti un nivel optim de hidratare – in aceasta perioada, urinarea este din ce in ce mai frecventa. Asadar, este recomandat sa consumati cat mai multa apa pentru a va mentine hidratata. Consumul de 8 – 12 pahare de apa pe zi este recomandat pentru a evita deshidratarea si aparitia unor complicatii ale sarcinii.
- evitati sa faceti baie in apa fierbinte sau sa mergeti la sauna – din cauza temperaturilor ridicate, veti creste riscul de a pierde sarcina sau puteti determina aparitia de malformatii ale fatului. Prin urmare, este recomandat sa evitati acele activitati care va pot creste temperatura la mai mult de 38.3°C.
- reduceti stresul si incercati sa va odihniti cat mai mult – avand in vedere ca in aceasta perioada va veti simti foarte obosita, dar veti avea si diverse schimbari de stare emotionala din cauza hormonilor, este important sa nu puneti presiune asupra propriului corp. Prin urmare, este recomandat sa evitati situatiile stresante, sa faceti exercitii fizice moderate care sa va elibereze de tensiune si sa va odihniti de fiecare data cand simtiti nevoia.
Saptamana 6 de sarcina este caracterizata de multe transformari, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Asadar, este esential sa va ascultati corpul si sa discutati cu medicul ginecolog despre orice schimbare pe care o experimentati. De asemenea, este important sa gasiti un echilibru intre activitatile pe care le-ati avut inainte de a ramane insarcinata si modul in care va simtiti. In acest mod, va veti putea bucura pe deplin de aceasta perioada si sa sustineti in acelasi timp dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
Surse:
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/6-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/6-weeks-pregnant
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/6-weeks/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-6.aspx
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-6#when-to-call-the-doc