Saptamana 7 de sarcina
Saptamana 7 de sarcina este caracterizata de schimbari remarcabile si semnificative, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Corpul viitoarei mamici incepe sa se adapteze si se pregateste pentru sarcina in diverse moduri, determinand simptome specifice perioadei. De asemenea, in saptamana 7 de sarcina, bebelusul incepe sa isi dezvolte primele trasaturi fundamentale si incepe sa devina mai activ. Fiind o perioada caracterizata de schimbari importante, este esential sa acordati o atentie sporita la activitatile pe care le efectuati, dieta pe care o urmati si sa intelegeti schimbarile prin care trece propriul corp astfel incat sa puteti sustine dezvoltarea armonioasa a bebelusului. In acest articol, veti afla informatii importante despre schimbarile care apar in propriul corp in saptamana 7 de sarcina, stadiul de dezvoltare al bebelusului si sfaturi importante pentru a putea parcurge mai usor aceasta perioada.
Corpul meu in saptamana 7 de sarcina
In saptamana 7 de sarcina, corpul viitoarei mame incepe sa treaca prin unele dintre cele mai semnificative schimbari interne, pregatindu-se pentru minunea cresterii unei noi vieti. Prin urmare, corpul se adapteaza si se pregateste pentru cresterea bebelusului si nasterea acestuia la finalul celor 9 luni de sarcina.
Principalele schimbari cu care va veti confrunta sunt urmatoarele:
- Greata matinala: acesta este unul dintre cele mai comune simptome care persista in saptamana 7 de sarcina, care poate aparea la orice ora din zi sau din noapte, nu doar dimineata.
- Oboseala crescuta: nivelurile crescute de progesteron pot contribui la sentimentul de extenuare, care continua in saptamana 7 de sarcina. In acest caz, este important sa va ascultati corpul si sa va odihniti cat este nevoie.
- Sensibilitate la nivelul sanilor: sanii tai pot deveni mai sensibili, mai fermi si pot creste in dimensiune, pregatindu-se pentru alaptare. Unul dintre simptomele evidente in saptamana 7 de sarcina il reprezinta intensificarea venelor de la nivelul sanilor.
- Modificari ale apetitului: puteti experimenta pofta pentru anumite alimente sau dezgust fata de altele. In acest caz, este important sa incercati sa mentineti o dieta echilibrata, pentru a-i oferi bebelusului nutrientii de care are nevoie pentru o dezvoltare corecta.
- Cresterea urinarii: pe masura ce uterul se mareste, acesta poate exercita presiune asupra vezicii urinare, facandu-va sa simtiti nevoia de a urina mai des. De asemenea, cresterea nivelului de hormoni hCG creste fluxul de sange de la nivelul zonei pelvine. Prin urmare, aceste schimbari pot conduce la cresterea nevoii de a urina cat mai des.
- Schimbari emotionale: fluctuatiile hormonale pot duce la schimbari ale starii de spirit, de la bucurie la tristete sau iritabilitate.
- Balonare si constipatie: modificarile hormonale specifice pentru saptamana 7 de sarcina pot incetini sistemul digestiv, ceea ce poate duce la balonare si constipatie. De asemenea, pe masura ce bebelusul se dezvolta, puteti experimenta o senzatie de “arsura”.
- Exces de saliva: acest simptom este determinat tot de schimbarile hormonale specifice pentru saptamana 7 de sarcina.
Bebelusul meu in saptamana 7 de sarcina
La saptamana 7 de sarcina, bebelusul trece prin transformari remarcabile, chiar daca este de dimensiunea unei afine. Iata ce se intampla de fapt:
- dezvoltarea sistemului ocular – principalele parti ale ochiului care ii permit bebelusului sa vada, corneea, irisului, pupilele, cristalinul si retina, incep sa se dezvolte in saptamana 7 de sarcina. Acestea vor fi formate complet in urmatoarele saptamani.
- dezvoltarea sistemului digestiv – in saptamana 7 de sarcina incep sa se formeze stomacul si esofagul. Cu ajutorul esofagului, mancarea poate ajuta din cavitatea bucala in stomac. De asemenea, in aceasta perioada incep sa se formeze ficatul si pancreasul.
- dezvoltarea creierului – inca din saptamanile anterioare, tubul neural a inceput sa se transforme in coloana vertebrala si creier, inchizandu-se la ambele capete si avand creierul bebelusului in top.
De asemenea, schimbarile care au inceput sa se contureze inca din saptamana 6 incep sa devina mai clare acum. De exemplu, bratele si picioarele incep sa se formeze mai clar. In plus, structurile faciale incep sa fie mai evidente, in special ochii, nasul si gura. Fiecare zi care trece aduce schimbari si progrese notabile pentru bebelus, chiar daca ele inca nu pot fi prea evidente.
Sfaturi importante pentru saptamana 7 de sarcina
Saptamana 7 de sarcina este caracterizata de multe transformari, dar si de un mix de stari si emotii. Prin urmare, pentru a parcurge mai usor aceasta perioada, puteti implementa urmatoarele recomandari:
- continuati sa faceti miscare – activitatea fizica moderata este importanta pentru starea de sanatate generala, dar va poate ajuta sa diminuati anumite simptome specifice sarcinii. De exemplu, efectuarea exercitiilor fizice pentru 30 de minute pe zi va poate ajuta sa va incarcati de energie si sa scapati de starea de oboseala.
- fiti atenta la poftele pe care le aveti – in unele cazuri, este posibil sa aveti pofte ciudate, pentru produse care nu sunt neaparat produse alimentare. Acesta poate un semn al dezvoltarii unei afectiuni cunoscuta drept sindromul pica. In acest caz, medicul va poate recomanda teste care sa analizeze nivelul de fier si zinc.
- aveti grija de tenul dumneavoastra – in aceasta perioada este posibil ca tenul sa aiba anumite manifestari. De exemplu, va puteti confrunta cu acnee sau cu raspandirea unor pete maronii. Prin urmare, este recomandat sa fiti blanda cu tenul dumneavoastra si sa nu folositi produse agresive, precum si creme cu factor de protectie solara.
Saptamana 7 de sarcina este o perioada foarte importanta si plina de emotii si entuziasm deopotriva. Pe masura ce corpul continua sa se pregateasca pentru a sustine dezvoltarea bebelusului, veti incepe sa aveti diferite simptome care va pot crea disconfort, cum ar fi greata sau senzatia de oboseala. De asemenea, este o perioada in care puteti sa faceti schimbari importante in dieta si rutina zilnica pentru a va pregati pentru lunile ce vor urma. In cazul in care apare orice schimbare neobisnuita, nu ezitati sa discutati cu medicul ginecolog si sa ii urmati sfaturile.
Surse:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-7#takeaway
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-7#remember
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/7-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/7-weeks-pregnant
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/7-weeks/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-7.aspx#section-baby