Saptamana 8 de sarcina
In saptamana 8 de sarcina apar foarte multe schimbari atat in schimbarea corpului mamei, cat si in dezvoltarea bebelusului. In acest moment, este deja evident ca sunteti insarcinata, avand simptome specifice. Prin urmare, veti avea dimineti in care veti vomita, sanii vor fi mai sensibili, va veti simti obosita sau veti simti arsuri in stomac. Aceste manifestari sunt absolut normale avand in vedere schimbarile hormonale prin care treceti si efortul pe care corpul il depune pentru a sustine dezvoltarea unei vieti noi. Saptamana 8 de sarcina este o perioada vitala intrucat majoritatea organelor vitale ale bebelusului incep sa se formeze sau sunt deja in curs de dezvoltare. Asadar, este crucial sa aveti foarte multa grija de corpul dumneavoastra si sa urmariti cu atentie evolutia sarcinii.
Corpul meu in saptamana 8 de sarcina
Schimbarile prin care treceti in saptamana 8 de sarcina sunt foarte diverse. Desi o parte dintre simptome sunt deja prezente din saptamanile anterioare, acestea continua si continua sa va puna uneori in dificultate. Iata care sunt principalele schimbari prin care treceti in saptamana 8 de sarcina:
- pofte diverse sau aversiuni la anumite tipuri de mancare – saptamana 8 de sarcina va aduce schimbari la modul in care va simtiti in preajma anumitor tipuri de mancare. In timp ce la unele persoane, aceasta perioada poate aduce pofte accentuate, pentru alte persoane simptomele sunt diferite. Exista posibilitatea sa nu mai puteti consuma anumite tipuri de mancare care inainte va placeau.
- constipatie – in saptamana 8 de sarcina, sistemul digestiv incepe sa devina mai sensibil. Prin urmare, aveti nevoie de un aport mai mare de fibre pentru a ajuta digestia si pentru a evita constipatia. De exemplu, puteti inlocui orezul alb cu cel brun.
- balonare si gaze – constipatia specifica pentru saptamana 8 de sarcina contribuie la dezvoltarea unor alte simptome, respectiv balonarea si gazele. Aceasta problema apare din cauza hormonilor specifici sarcinii care relaxeaza tractul gastrointestinal, provocand in consecinta indigestie si flatulenta.
- secretii vaginale mai abundente – cresterea nivelului de estrogen din zona pelvina determina aparitia unei scurgeri vaginale laptoase, cunoscute drept leucoree. Aceasta protejeaza canalul de nastere de infectii prin mentinerea unei balante bacteriene echilibrate. Asadar, nu incercati sa eliminati aceasta secretie prin spalaturi vaginale.
Restul simptomelor pe care le experimentati deja din saptamanile anterioare acestei perioade, cum ar fi starea de greata, voma si starea oboseala, vor continua si in aceasta perioada.
Bebelusul meu in saptamana 8 de sarcina
In saptamana 8 de sarcina sunteti deja in a doua luna. Mai aveti doar 7 luni de parcurs si veti aduce pe lume un bebelus sanatos. In aceasta perioada, bebelusul se dezvolta intr-un ritm accelerat. De exemplu, dimensiunea sa este asemanatoare cu o afina. La controlul ecografic veti observa cum embrionul incepe sa se dezvolte si sa inceapa sa se formeze fatul. Desi bebelusul are maini si picioare palmate, veti observa cum in saptamana 8 de sarcina incep sa se formeze degetelele de la maini si de la picioare.
In plus, ochii, nasul, urechile incep sa fie mai bine definite, oferind bebelusului o infatisare mai umana. Organele vitale, cum ar fi inima, ficatul, rinichii si plamanii continua sa se dezvolte in saptamana 8 de sarcina. Inima bebelusului poate fi deja detectata la ecografie, batand la o rata impresionanta.
Sfaturi importante pentru saptamana 8 de sarcina
In saptamana 8 de sarcina veti simti nevoia sa dormiti aproape toata ziua, mai ales atunci cand simtiti greata pe tot parcursul zilei. Desi puteti crede ca aceasta perioada nu are sfarsit, exista cateva recomandari pe care le puteti urma pentru a trece mai usor peste acestea. Iata ce puteti face:
- mentineti o dieta sanatoasa – in saptamana 8 de sarcina, si chiar in saptamanile ulterioare, veti oscila intre a avea o dispozitie proasta si a avea pofte care va vor face sa vreti sa mancati orice din frigider. Desi poftele pot fi mari, este recomandat sa folositi aceasta perioada pentru a mentine o dieta sanatoasa, care sa va ofere vitaminele si nutrientii de care aveti nevoie.
- feriti-va de durerile de cap – datorita cresterii fluxului de sange din corp, veti incepe sa aveti dureri de cap. Prin urmare, incercati sa beti cat mai multa apa si sa odihniti cat mai mult. Daca nu puteti sa controlati durerile de cap fara medicatie, este recomandat sa discutati cu medicul pentru a va recomanda un medicament care sa nu afecteze fatul.
- folositi factor de protectie – in saptamana 8 de sarcina este indicat sa faceti plimbari in aer liber, aproximativ 30 de minute pe zi. In urma plimbarilor in aer liber, puteti experimenta schimbari la nivelul pielii, cum ar fi aparitia aparitia petelor pe ten. Prin urmare, este recomandat sa folositi factor de protectie cu cel putin 30, plus o palarie sau o sapca pe cap care sa va protejeze pielea si sa preveniti raspandirea petelor.
- nu va abtineti atunci cand aveti nevoie la toaleta – un simptom specific acestei perioade este urinarea frecventa. O recomandare este sa nu va abtineti sa urinati intrucat cresteti riscul de a dezvolta infectii urinare. Prin urmare, de fiecare data cand simtiti nevoia sa mergeti la toaleta, este important sa faceti asta si sa goliti vezica complet. De asemenea, igiena in zona intima este importanta pentru a preveni aparitia simptomelor.
Saptamana 8 de sarcina este un moment de crestere si dezvoltare rapida pentru bebelus, dar si de adaptare a corpului viitoarei mamici. Este important sa ingrijiti si sa fiti atenta la nevoile pe care le aveti, dar si ale bebelusului. Prin urmarea unui stil de viata sanatos si a sfaturilor medicale, veti putea parcurge mai usor aceasta etapa cu incredere si bucurie, pregatindu-va pentru saptamanile pline de emotie ce vor urma.
Surse:
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-8/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-8.aspx#section-baby
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-8#when-to-call-the-doc
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-8#remember
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/8-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/8-weeks-pregnant