Saptamana 9 de sarcina
In saptamana 9 de sarcina sunteti aproape de a finaliza primul trimestru, o etapa cruciala pentru mama si bebelus, care se afla in plina dezvoltare. Aceasta perioada este plina de schimbari semnificative si emotionante, pe masura ce va acomodati cu ideea de a fi insarcinata si incepeti sa va pregatiti pentru urmatoarele luni pline de evolutie si crestere. In aceasta perioada, corpul se adapteaza schimbarilor prin care trece si se concentreaza pe sustinerea dezvoltarii bebelusului. De asemenea, in saptamana 9 de sarcina, bebelusul a inceput sa creasca si sa isi dezvolte si mai mult organele principale. Asadar, acest articol va va fi de folos pentru a intelege prin ce schimbari treceti in saptamana 9 de sarcina, cum se dezvolta fatul si care sunt cele mai importante de care puteti tine cont pentru a trece cu succes peste aceasta perioada.
Corpul meu in saptamana 9 de sarcina
Pe masura ce va apropiati de sfarsitul primul trimestru de sarcina, o data cu saptamana 9 de sarcina corpul incepe sa treaca prin schimbari dramatice. Nivelurile hormonale sustin dezvoltarea sarcinii, dar pot contribui si la mentinerea unor simptome cum ar fi greata matinala, oboseala si schimbarile emotionale.
Uterul se mareste pentru a face loc bebelusului care se afla in crestere, iar sanii continua sa fie sensibili si sa se mareasca in dimensiune. Este posibil sa observati si cresterea apetitului pe masura ce corpul consuma tot mai multe resurse pentru a sustine sarcina. In saptamana 9 de sarcina veti continua sa va confruntati si cu urinarea frecventa, care va va da peste cap rutina de odihna.
In saptamana 9 de sarcina veti fi in continuare obosita si veti simti nevoia sa dormiti cat de mult se poate. Desi oboseala apare ca urmare a schimbarilor hormonale, aceasta se accentueaza si din cauza urinarilor frecvente care apar pe timpul noptii si care va fragmenteaza somnul. In plus, disconfortul digestiv persista. Prin urmare, in saptamana 9 de sarcina, va puteti confrunta cu constipatia, arsurile, balonarea si gazele.
Bebelusul meu in saptamana 9 de sarcina
In saptamana 9 de sarcina ati ajuns deja in luna a-3-a de dezvoltare a fatului. Mai aveti 6 luni de parcurs pana la nastere, timp in care bebelusul va continua sa se dezvolte. La saptamana 9 de sarcina bebelusul va avea dimensiunea unei masline verzi. Acesta mai are doar o saptamana in stadiul de embrion si va incepe sa se transforme in curand in fat.
La examenul ecografic veti observa ca are deja capul destul de bine format, iar urechile continua sa se contureze si sa creasca, dandu-i un aspect din ce in ce mai apropiat de cel uman. In plus, degetele de la membre sunt vizibile in saptamana 9 de sarcina, in timp ce organele esentiale, cum ar fi inima, creierul, rinichii, ficatul si plamanii au inceput sa se dezvolte si sa isi preia functiile.
Membrele superioare si inferioare incep sa se miste in mod spontan, punand in actiune muschii care incep sa se dezvolte. Chiar daca inca nu veti simti miscarile bebelusului in burta, nu veti avea prea mult de asteptat pana cand acest lucru sa se intample. De asemenea, in saptamana 9 de sarcina, inima bebelusului se dezvolta rapid si creste cu fiecare saptamana. Desi in teorie, ritmul cardiac poate fi observat in urma examenului Doppler, majoritatea medicilor asteapta pana in saptamana 15 pentru a oferi parintilor bucuria de a asculta bataile inimii bebelusului lor, acesta fiind momentul cand sistemul sau cardiac este deplin dezvoltat.
Sfaturi importante pentru saptamana 9 de sarcina
In saptamana 9 de sarcina veti trece prin numeroase schimbari, care va vor pune la incercare dispozitia si rabdarea. Pentru a parcurge mai usor aceasta perioada, puteti tine cont de urmatoarele recomandari:
- diminuati intensitatea arsurilor gastrice – in saptamana 9 de sarcina veti incepe sa simtiti arsuri gastrice tot mai intense. Pentru a diminua intensitatea lor, este recomandat sa evitati mancarea grasa si condimentata. In cazul in care nu puteti sa evitati astfel de mancaruri, puteti incerca sa luati antiacide. De asemenea, puteti incerca sa reduceti consumul de citrice si rosii si sa evitati sa va intindeti mai devreme de patru ore dupa ce ati mancat.
- nu renuntati la miscare – pe masura ce burtica va incepe sa creasca, va deveni dificil sa aveti activitate fizica constanta. Cea mai sigura activitate pe care o puteti incerca o reprezinta mersul pe jos. Puteti incepe prin a merge pe jos pentru 20 de minute pe zi, iar daca va simtiti in regula cu incheieturile si articulatiile, puteti sa extindeti timpul de mers pe jos la 60 de minute.
- stati departe de chimicalele din produsele de curatenie – inainte de a folosi produsele cu care obisnuiti sa faceti curatenie, este recomandat sa cititi cu atentie etichetele. Anumite produse pot contine pesticide, vopsea, solventi sau alte substante chimice. Acestea pot fi periculoase pentru sanatate si pot determina aparitia unor complicatii in dezvoltarea bebelusului.
- alegeti articolele de imbracaminte din bumbac si flexibile – la aceasta varsta de sarcina s-ar putea sa fie dificil sa va imbracati in blugii preferati sau in rochia stramta pe care o purtati la ocazii speciale. Pentru a nu va schimba complet garderoba pe parcursul celor 9 luni, este recomandat sa folositi articole de imbracaminte din bumbac, care sunt in acelasi timp flexibile. De exemplu, pantalonii cu talie elastica pot fi folositi pe parcursul mai multor luni, pe masura ce burtica incepe sa creasca.
In saptamana 9 de sarcina este posibil sa nu va simtiti foarte diferit de saptamana 8. Cu toate acestea, cu fiecare saptamana, bebelusul continua sa se dezvolte si sa i se formeze principalele organe. Prin urmare, deciziile pe care le luati asupra propriului corp si a stilului de viata va vor ajuta sa sustineti sarcina in mod sanatos si sa parcurgeti cu usurinta aceasta perioada.
Surse:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-9#takeaway
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-9#remember
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/9-weeks-pregnant
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/9-weeks-pregnant
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/9-weeks/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-9.aspx
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-9/