Sarbatorile de iarna, atunci si acum
Iarna nu este un anotimp pe placul tuturor, exceptie facand copiii, desigur. Chiar daca iarna vine cu ger, cu zapada si polei, vorba cantecului, iarna vine si cu decembrie. Iar luna decembrie este, poate, cea mai frumoasa luna din an. Nu degeaba se mai numeste si luna cadourilor. Inca de la inceputul lunii ne pregatim ghetele pentru venirea lui Mos Nicolae, apoi asteptam plini de speranta Nasterea Domnului, Craciunul, iar la final petrecem cum se cuvine si ne luam la revedere de la anul care tocmai se incheie. Si privim, plini de speranta si de planuri, catre anul ce sta sa inceapa.
Iarna este anotimpul cel mai plin de traditii, incarcat religios, dar si plin de emotii. Din pacate, insa, putine din traditiile care marcheaza sarbatorile de iarna se mai tin. O mica parte din ele se mai respecta inca in mediul rural, insa, la orase, sarbatorile de iarna au inceput sa insemne altceva. Mai mult marketing.
Semnificatia adevarata a sarbatorilor de iarna
Colindatori costumati in portul national abia daca mai zarim pe undeva, acum copiii care se incumeta sa invete un colind nu o mai fac de dragul sarbatorilor, ci mai degraba pentru castig. De mici, invata cat de importanti sunt banii si incet, incet uita ca sarbatorile de iarna inseamna cu totul altceva. Candva, copiii primeau mere, nuci si colaci iar plugusorul si sorcova sunt obiceiuri pe care nu le mai regasim la alte popoare.
Poate putini mai stiu ca masa de Craciun simbolizeaza sacrificiul, fiind pregatita din animalul sacrificat de Ignat. Sigur, carnea de porc este nesanatoasa, insa nimeni nu spune ca in vremurile cand se pastra traditia, oamenii mancau pana ajungeau la spital. Atunci, masa din dimineata Craciunului venea dupa o perioada de post si pocainta. Acum, postul are si alte motivatii, dincolo de cele religioase. In fiecare casa mirosea a cozonac, a sarmale si a scortisoara. Fiecare pregatea ceva bun din putinul pe care il avea. Acum, am inlocuit mancarurile traditionale cu mancaruri mai sofisticate si usor de procurat din magazine sau preferam sa mancam in oras, la restaurant. Masa traditionala de Craciun era un prilej pentru ca intreaga familie sa se reuneasca, acum rar se mai intampla acest lucru.
Brazii de Craciun nu erau atat de sofisticati ca acum si tendintele nu se schimbau de la an la an. Putini sunt cei care stiu ca bradul simbolizeaza pomul vietii, arborele fertilizator si de aceea nu trebuie sa lipseasca din nicio casa in perioada sarbatorilor de iarna. Impodobirea bradului a ramas cea mai frumoasa dintre traditii care se pastreaza cu sfintenie.
Semnificatia adevarata a sarbatorilor de iarna s-a mai pierdut cu anii, acum fiind mai mult o sarbatoare comerciala. Multi copiii, si chiar si adulti, stiu ca de Craciun vine Mos Craciun cu daruri, facem brad si avem vacanta. Craciunul simbolizeaza nasterea Domnului Iisus, iubire, speranta si credinta, iertare, dorinta de a fi mai buni si mai generosi. Ar trebui sa fie momentul in care sa ne amintim de cei uitati, de cei mai putin norocosi decat noi, si sa incercam sa le facem sarbatorile mai frumoase. Momentul in care ar trebui sa ne dorim sa oferim si sa ne bucuram de bucuria celui care primeste.
Text: Psiholog Loredana Andrei