Sarbatorile de Paste in familie
Pastele este una dintre cele mai frumoase si importante sarbatori religioase, plina de obiceiuri traditionale. Mai mult decat oricare alta sarbatoare, are darul de a reuni la aceeasi masa cele mai dragi si apropiate persoane.
Postul si curatenia casei sunt activitati premergatoare marii sarbatori menite sa ne pregateasca spiritual si sa ne purifice pentru a deveni mai buni, mai iertatori. Incondeiatul oualor si prepararea mancarurilor traditionale sunt oportunitati minunate de a-i implica si pe cei mici si de a-i initia in semnificatia Pastelui. Pentru a primi cu bucurie toate aceste informatii, le putem oferi copiilor planse de colorat cu iepurasi si carticele cu imagini semnificative. Pot confectiona, din hartie creponata, lipici, creioane colorate, cosulete cu oua si iepurasi.
Cum se celebreaza sarbatorile pascale in familie?
Ca in cazul oricarei reuniuni de familie, este necesara o planificare atenta a acestui eveniment. Daca te-ai decis sa ramani acasa si sa inviti rudele si prietenii apropiati, gandeste-te la un meniu cat mai variat pentru masa de sarbatoare ca sa multumesti toate gusturile. Decoreaza pentru celebrarea Pastelui locuinta si masa cu coronite de flori, lumanari parfumate, cosulete frumos aranjate, cozonaci, prajituri si suvenire pascale. Vei crea astfel o atmosfera de sarbatoare care va fi apreciata de musafirii care iti trec pragul. Asa cum ouale vopsite reprezinta de secole simbolul Pastelui, si ciocolata se asorteaza foarte bine in acest decor. Sa nu lipseasca deliciosii iepurasi de ciocolata, de preferat facuti in casa, pentru a darui cate unul fiecarui invitat.
Cateva trucuri pentru o petrecere reusita
Cheia pentru o sarbatoare a Pastelui reusita este garantia ca aveti suficiente oua pentru a face fata concursurilor dintre copii si adulti. Copiii se vor bucura si ei, in aceasta zi, de vizita vestitului Iepuras, avand fiecare cadoul lui frumos impachetat. Pentru a-i tine pe cei mici ocupati o perioada, le puteti da sarcina de a confectiona fiecarui invitat o pereche de urechiuse. Este nevoie de cateva foarfece pentru copii, carton, creioane colorate si un adult pentru a-i supraveghea. Odata ce spectaculoasele creatii vor fi gata, recompensati-i cu mici cadouri pentru munca si efortul depuse. Copiii vor iubi aceasta activitate, iar cei mari vor avea avantajul de a beneficia de un pic de liniste in timp ce acestia lucreaza.
Traditii de Paste
Inca din cele mai vechi timpuri, Pastele este una dintre cele mai asteptate sarbatori de peste an, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Pe vremuri, copiii cantau colinde, primeau dulciuri, oua rosii si cadouri, se jucau si dansau, iar adultii, la randul lor, organizau hore, mese, cantau si se vizitau reciproc. Conform traditiei, cel mai important atribut al sarbatoririi Invierii Domnului este, in noaptea de Inviere, mersul la biserica pentru a asculta slujba si a lua lumina. Lumina este, de fapt, simbolul Invierii si ea nu trebuie sa lipseasca din nicio casa in aceasta noapte.
Noptile de Inviere sunt magice. Cati dintre noi nu isi aduc aminte cu emotie de ele? Nimic nu era mai gustos in copilarie decat cozonacul cu ou cand ne intorceam dimineata acasa. Si in nicio alta perioada din an nu este mai buna carnea de miel sau drobul. Sunt amintiri simple care ne-au marcat copilaria si ne dorim sa ducem mai departe aceste traditii. Ar fi frumos sa ii invatam pe copiii nostri valoarea acestor momente pentru a simti si ei bucuria aceea pe care o poti gasi doar acasa, in sanul familiei.
Text: Psiholog Dana Comanescu