Sarcina consecutivă – la cât timp după naștere poți face al doilea copil?
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un timp de 18 luni între sarcini. Studiile au arătat că, atunci când vorbim de intervale mici între sarcini, există risc de naștere prematură, de copii mici la naștere sau de creștere a incidenței mortalității la sugari și la mame. Acest timp între nașteri este important pentru refacerea corpului mamei, de aceea impune o îmbunătățire a accesului la contracepția postpartum sau protejarea în cadrul actului sexual. Există întotdeauna un moment perfect pentru a avea un copil, însă și o planificare atentă nu se poate controla întotdeauna când se întâmplă concepția.
Spațierea sarciniilor este o parte esențială a planificării familiale. Trebuie înțeleasă importanța distanței între sarcini și ce factori trebuie luaţi în considerare înainte de a concepe din nou. După cum am amintit anterior, distanța mică între sarcini ar putea să nu îi ofere mamei suficient timp pentru a își reveni de la sarcina anterioară. Atât sarcina, cât și alăptatul pot epuiza rezervele de nutrienți, în special cele de folat și de fier. Dacă femeia rămâne însărcinată înainte de a se completa aceste deficite, pot să apară probleme de sănătate atât la făt, cât și la mamă.
Femeile care au o sarcină la vârstă înaintată, doresc după naștere să rămână repede însărcinate, însă este important și modul în care au născut, vaginal sau prin cezariană, și să-și asume riscul în caz că nu ascultă sfaturile medicale.
Riscurile sarcinii prea apropiate
Experții în domeniu sugerează că o femeie care rămâne însărcinată din nou în termen de 6 luni de când a nascut, se poate asocia cu:
- Naștere prematură
- Placentație anormală
- Greutate mică la naștere
- Schizofrenie
- Tulburări congenitale
- Anemie maternă
- Risc crescut de autism la copilul născut la ultima sarcină
- Modificările care apar la nivelul tractului genital din timpul nașterii, nu se pot vindeca uneori complet până la următoarea sarcină.
Un interval scurt între nașteri crește riscul pentru nașterea prematură pentru toate femeile, însă incidența este mai mare în rândul femeilor tinere.
Riscurile sarcinii prea distanțate
Unele studii arată că intervalele lungi între sarcini ar putea duce la un risc crescut de preeclampsie la femeile fără antecedente de astfel de afecțiuni. Este posibil ca sarcina să îmbunătățească capacitatea uterină de a se destinde, iar dacă timpul este îndelungat, schimbările fiziologice benefice dispar.
Este clar că, corpul femei are nevoie de mai mult de șase luni pentru a își reveni complet de la naștere, dar mecanismul real din spatele riscurilor unor intervale mici între sarcini nu este pe deplin elucidat. Datele pot fi extrem de utile pentru femeile în vârstă, deoarece acestea decid mai des să aibă intervale scurte între sarcini în mod intenționat.
Riscurile și recomandările nu se aplica cuplurilor care au avut avort spontan. Dacă femeia este sănătoasă nu trebuie să aștepte un interval de timp pentru a ramâne însărcinată, în cazul în care își dorește acest lucru.
Farmaciile Catena sprijină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, prin oferirea cardului Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.