Sarcina dupa anticonceptionale
Este bine stiut faptul ca in acest moment, contraceptivele orale reprezinta cea mai populara metoda de prevenire a sarcinilor nedorite. Din acest motiv, femeile aflate la varsta fertila doresc sa stie: pot fi mame dupa anticonceptionale? Anticonceptionalele sunt medicamente hormonale care functioneaza dupa principiul blocarii functiei hipofizare gonadotrope, suprimand secretia ovariana doar in timpul tratamentului. Eliminarea hormonilor din corp nu dureaza mai mult de o saptamana pentru ca sunt substante chimice usor degradabile, care nu se acumuleaza in organism, insa revenirea corpului la normal in ceea ce priveste functia reproductiva este un proces mai indelungat.
Reinceperea ovulatiei poate dura de la cateva saptamani la cateva luni in functie de persoana.
Cand organismul produce din nou de foliculi si apare ovulatia,femeile pot ramane insarcinate daca nu au alte probleme. Este posibil ca pilulele contraceptive sa fie administrate in scop terapeutic pentru reglarea ciclului menstrual. In acest caz, problemele vor persista si se vor trata la medicul ginecolog. Dezbaterile in jurul acestui subiect au fost multe si nu exista un studiu care sa demonstreze numarul exact de zile de asteptare pentru a concepe un copil dupa renuntarea la anticonceptionale. Faptul ca o sarcina nu apare imediat dupa renuntarea la pilule nu trebuie sa fie un motiv de stres pentru ca organismul trebuie sa-si revina la ciclul normal. Abia dupa cateva luni se pot cumpara teste de ovulatie pentru a determina perioada cea mai favorabila. Este greu de apreciat cand va fi prima menstruatie dupa pastile sau prima ovulatie pentru ca fiecare organism isi revine diferit din punct de vedere hormonal. In primele luni este posibil ca menstruatia sa fie dereglata si sa impiedice calculele exacte. Daca trece jumatate de an si inca ai cicluri neregulate, trebuie sa discuti cu medicul ginecolog pentru a elimina ipoteza sindromului ovarului polichistic.
Motive de ingrijorare nu trebuie sa fie nici daca sarcina se instaleaza in timpul administrarii contraceptivelor (acest lucru fiind posibil deoarece au o foarte mica rata de eroare) sau imediat dupa intreruperea lor pentru ca nu sunt dovezi care sa indice provocarea malformatiilor fetale.
Nelinistea multor femei era legata de posibilitatea aparitiei unui avort spontan insa acest lucru nu s-a demonstrat. Daca se intampla sa ramai insarcinata la scurt timp dupa renuntarea la anticonceptionale,este posibil ca medicul sa nu aproximeze corect varsta fatului si data nasterii, aceste informatii contribuind la o buna monitorizare a evolutiei sarcinii. Teoretic, nu trebuie sa te ingrijorezi ca administrarea pe termen lung a pilulelor contraceptive va avea repercusiuni negative asupra fatului. Daca esti hotarata sa ramai insarcinata, este bine sa renunti din timp la toate obiceiurile negative (tutun,cafea,alcool) si sa-i dai corpului necesarul de vitamine si minerale printr-o dieta sanatoasa insotita de sport si suplimentata cu acid folic pentru a reduce sansele de a avea un copil cu malformatii sau de a avorta.
De retinut!
Nu te stresa prea tare pentru ca s-ar putea sa nu ramai insarcinata din cauza grijilor pe care ti le faci! Dupa renuntarea la anticonceptionale, ii poti da corpului tau un ragaz de 2-3 luni pentru a se echilibra hormonal.
Text: Iacob Diana, Farmacist