Sarcina dupa legarea trompelor
Sterilizarea chirurgicala este o metoda de contraceptie sigura si permanenta cu imposibilitatea ca femeia sa mai ramana insarcinata in mod fiziologic. Aceasta procedura se poate realiza laparoscopic sau se poate practica o minilaparotomie. Interventia se practica in ambele cazuri sub anestezie generala si consta in sectionarea celor doua trompe uterine, impiedicand astfel spermatozoizii sa ajunga la ovul. Sectionarea trompelor uterine se poate realiza mecanic, electric, chirurgical sau chimic. Aceasta procedura se poate efectua in cadrul operatiei de cezariana sau dupa nastere.
Aceasta metoda de contraceptie are o eficacitate de 99%, iar permeabilizarea trompelor uterine se intampla in cazuri foarte rare. Pacienta care solicita o astfel de procedura trebuie sa fie sigura nu isi mai doreste copii si sa fie constienta ca sterilizarea este ireversibila. Ca metoda de contraceptie pe perioade mai lungi, femeile trebuie sa fie informate si despre dispozitivele intrauterine care au o durata de maximum 5 ani.
Inainte de aceasta interventie, pacientele sunt consiliate de catre un psiholog care le indruma spre luarea unei decizii. Medicii recomanda acest tip de contraceptie la femeile peste 35 de ani care au copii sau care au peste doua operatii cezariene in antecedente. Exista si paciente tinere care opteaza pentru acest tip de contraceptie.
Avantajele sterilizarii chirurgicale:
– nu afecteaza calitatea vietii sexuale;
– nu afecteaza functia hormonala;
– nu afecteaza ciclul menstrual;
– nu produce efecte secundare pe termen lung;
– ar fi indicat ca lauza sa faca interventia imediat dupa nastere ca sa nu mai necesite o alta internare ulterioara.
Dezavantajele sterilizarii chirurgicale:
– este o interventie chirurgicala, care se poate complica cu hemoragie interna, infectii;
– posibilitatea ca femeia sa-si recapete fertilitatea este extrem de rara;
– procedura nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Dupa interventia chirurgicala clasica, este posibil sa apara o stare de ameteala, greata, senzatie de balonare, iar in cazul interventiei laparoscopice, poate sa apara o durere la nivelul gatului si a umerilor din cauza insuflarii de gaz in cavitatea peritoneala care a determinat o iritatie a diafragmului.
Daca o pacienta care a optat pentru sterilizare chirurgicala doreste sa ramana insarcinata, mai poate sa devine mama cu ajutorul fertilizarii in vitro, care consta in introducerea unui ovul fecundat in afara organismului in cavitatea uterina.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie